Politică

Aderarea completă a României la Spațiul Schengen, pe agenda UE din această toamnă. Promisiunea premierului maghiar, Viktor Orbán.

Aderarea completă a României la spațiul Schengen se va afla pe agenda Uniunii Europene din această toamnă.

Viktor Orbán a anunțat, la București, că va pune tema aderării complete a României la Spațiul Schengen pe agenda UE din această toamnă|Foto: Orbán Viktor Facebook.com Viktor Orbán a anunțat, la București, că va pune tema aderării complete a României la Spațiul Schengen pe agenda UE din această toamnă|Foto: Orbán Viktor Facebook.com

 

 


Premierul maghiar, Viktor Orbán, a declarat, vineri, la București, că tema aderării complete a României la spațiul Schengen va fi pusă pe agenda liderilor europeni în această toamnă, în condițiile în care Ungaria deține președinția rotativă a Consiliului UE.

La începutul lunii iulie, Viktor Orbán a efectuat o vizită la Moscova, în cadrul unei „misiuni de pace” în contextul războiului din Ucraina, întâlnire ce nu a fost girată de reprezentanții UE. 


CITEȘTE ȘI: 
Viktor Orban a ajuns în Rusia pentru o întâlnire cu Vladimir Putin. Charles Michel: „Nu a primit niciun mandat din partea Consiliului UE pentru a vizita Moscova”.

„Viktor Orbán şi-a asigurat omologul român de faptul că în calitate de preşedinte al Consiliului UE, Ungaria va include în toamnă pe agenda sa aderarea deplină a României la Spaţiul Schengen”, potrivit unei informări publicate de Guvernul Ungariei, citate de agenția maghiară de presă MTI

Premierul Marcel Ciolacu a avut, vineri, o întâlnire informală cu omologul său ungar, Viktor Orbán, iar subiectul aderării României la spaţiul Schengen şi cu frontierele terestre s-a aflat pe agenda discuțiilor. 


Orbán, discrus revizionist la Băile Tuşnad

În continuarea prezenţei sale în România, premierul ungar, Viktor Orbán, va fi prezent la Universitatea de Vară de la Băile Tuşnad, unde sâmbătă îşi va ţine tradiţionalul discurs pornind de la tema centrală a evenimentului, „Pe drumul drept”.

Anul trecut, Viktor Orbán a avut un discurs revisionist la Băile Tușnad, atunci când a susținut că ministerul român al Afacerilor Externe i-a trimis un material în care i-a spus despre ce poate să vorbească şi despre ce nu poate, context în care premierul ungar a atras atenţia că ţara sa va prelua preşedinţia Consiliului UE.  


Potrivit premierului ungar, în respectivul material i s-a scris de asemenea să nu vorbească despre unităţi administrativ-teritoriale inexistente în România. „Probabil s-au referit la Transilvania şi Ţinutul Secuiesc, dar nu am susţinut niciodată că acestea ar fi fost unităţi teritoriale româneşti”, a afirmat Viktor Orbán.

El a spus mai departe că, potrivit aceluiaşi document primit de la MAE român, există lucruri despre care poate vorbi, dar nu le poate denigra, cum ar fi valorile occidentale. „Astăzi, valorile occidentale înseamnă trei lucruri: migraţia, LGBTQ şi războiul”, dar „nu trebuie să le discreditezi, ele se discreditează singure”, a declarat atunci Viktor Orbán.


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Ungaria preia preşedinţia rotativă a Consiliului UE de la 1 iulie. Care este viitorul blocului european sub conducerea Budapestei?

Viktor Orban a ajuns în Rusia pentru o întâlnire cu Vladimir Putin. Charles Michel: „Nu a primit niciun mandat din partea Consiliului UE pentru a vizita Moscova”.

abonare newsletter