Politică

Coaliţia PNL-PSD nu mai există. Nicolae Ciucă: „Rămânem în Executiv să împiedicăm escaladarea abuzurilor”.

Coaliţia PNL-PSD nu mai există, a transmis Nicolae Ciucă, preşedintele PNL.

Coaliţia PNL-PSD nu mai există, a transmis Nicolae Ciucă, preşedintele PNL | Foto: Nicolae Ciucă - Facebook Coaliţia PNL-PSD nu mai există, a transmis Nicolae Ciucă, preşedintele PNL | Foto: Nicolae Ciucă - Facebook

 

 


Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a anunţat luni seară, 7 octombrie, că rupe coaliţia cu PSD. El a explicat că liberalii vor rămâne în Executiv pentru a împiedica abuzurile pe care PSD ar fi dispus să le facă pentru a câştiga alegerile. 

 


„Coaliția de guvernare cu PSD se oprește aici. Rămânem în Executiv doar pentru a împiedica escaladarea completă a abuzurilor pe care le pot realiza pentru a câștiga alegerile”, a spus șeful liberalilor într-o postare video pe pagina sa de Facebook.

Nicolae Ciucă s-a referit la „consecințele ultimei decizii” ale Curții Constituționale, care a respins sâmbătă candidatura la prezidențiale a eurodeputatei Diana Șoșoacă


„Încă o dată, nu comentez decizia CCR, dar consecințele ultimei decizii pun un mare semn de întrebare privind democrația din România. Pentru prima dată în istoria României o majoritate de cinci judecatori, din care patru numiți de PSD, a decis că cineva nu poate candida. Practic a fost eliminat la masa verde un adversar politic. Acest lucru mă preocupă pe mine și cred că și pe orice cetățean care vrea ca România să rămână un stat democratic. Nu mă preocupă dacă PSD se bucură de eliminarea unui competitor politic, ci că ar putea face lucruri de neimaginat, pentru că PSD are în ADN-ul său abuzul de putere şi comportamentul de partid-stat. Astăzi elimină un candidat, mâine altul, poimâine închid instituţii de presă, iar în final subordonează politic tot statul român. Mă voi asigura că acest lucru nu se va întâmpla şi România nu va intra total pe mâna PSD. Este o datorie de onoare și credință față de țara noastră! Sigur că PSD și-ar dori să guverneze singur în următoarea perioadă: - pentru a reintroduce cota progresivă, - pentru a subordona justiția și instituțiile statului, - pentru a direcționa resursele financiare ale bugetului în acțiuni populiste și către clientela din partid. Acest lucru nu se va întâmpla. Ar fi complet iresponsabil din partea noastră să părăsim terenul de luptă şi să îi lăsăm să înainteze pe direcţia pe care au luat-o”, a declarat Nicolae Ciucă.

CITEŞTE ŞI
CCR a anulat candidatura Dianei Șoșoacă la președinția României

El a explicat că liberalii susțin că „limitarea influenței extremismului” se poate face doar „prin convingerea românilor să voteze opțiunile democratice”. 


„Pe de altă parte apreciem demersurile pentru sancţionarea legală a tuturor partidelor extremiste, şovine şi antisemite, Aceasta este calea corectă pentru a contracara influenţa acestor curente periculoase. Cu toate acestea, noi credem în limitarea influenței extremismului prin convingerea românilor să voteze opțiunile democratice. Reacția solidară a populației pe tema deciziei CCR este cu democrația, nu cu o persoană extremistă. Stimați români, toată România vrea să trăiască într-o țară prosperă și liberă, nu într-un stat prizonier al PSD sau al oricărui alt partid. Direcția democrațiilor consolidate precum și statutul de tara membra NATO, UE și a parteneriatului transatlantic reprezintă singura cale pentru România. Pentru că aceasta înseamnă libertate, democrație, garantarea drepturilor cetățenești și bunăstare! Mai sunt mai puțin de două luni până la alegerile prezidențiale și parlamentare. Îi putem opri atunci, altfel va fi prea târziu”, a declarat Nicolae Ciucă. 

„Este absolut o încetare a dialogului politic”

Nicolae Ciucă a declarat într-o emisiune televizată, tot luni seară, că PNL „a întrerupt orice dialog politic” cu PSD, dar va rămâne la guvernare pentru a fi „gardienii democraţiei şi libertăţii”.


„A fost o pauză operativă care în momentul de faţă s-a concretizat în a întrerupe orice dialog politic cu PSD. Rămânem la guvernare pentru că aşa ne-am angajat şi trebuie să asigurăm, în următoarele două luni, două luni şi jumătate, cât va fi până la decizia finală a votului românilor. Avem nevoie să protejăm în continuare şi să fim gardienii democraţiei şi libertăţii, să ne îngrijim, cum am făcut de fiecare dată, ca PSD să nu dispună de orice decizie în ceea ce priveşte atât cota unică de impozitare, cât şi modul în care se gestionează resursele financiare, să nu meargă banii către un anumit sector de activitate, să nu avem ingerinţe în justiţie, deci toate chestiunile astea ne determină să rămânem în continuare la guvernare. Dar din punct de vedere al dialogului politic, pentru că îmi doresc să fie foarte clar acest mesaj, el nu mai există. Nu mai e nici pauză operativă, nici pauză de orice natură, este absolut o încetare a dialogului politic. Cu mine nu va mai avea dialog politic”, a precizat Nicolae Ciucă, la B1 TV.

Marcel Ciolacu, despre declaraţiile liderului liberal

Marcel Ciolacu, premierul României, a transmis un mesaj luni seară pe pagina sa de Facebook, cu privire la declaraţiile lui Nicolae Ciucă. 

„Motivarea Curții Constituționale în cazul doamnei Șoșoacă întărește discuția privind necesitatea unei ample reforme a CCR.  Această discuție trebuie să plece de la realitatea că procedura actuală transformă CCR într-o instanță care nu îi oferă celui în cauză dreptul la apărare sau recurs. De aceea, consider că între BEC și CCR ar trebui să existe un filtru de legalitate pe care îl poate asigura doar Înalta Curte de Casație și Justiție. De aici trebuie să pornim discuția, pentru a nu exista nicio urmă de îndoială. Am însă o mare dilemă. Cât de mult trebuie să ai atrofiat mușchiul bunului-simț să susții sus și tare că trebuie ca anumite partide să fie scoase în afara legii pe motiv de extremism, dar apoi să te faci scut pentru cineva care face apologia legionarismului și a urii împotriva evreilor?! Chiar și într-o campanie electorală, există anumite linii roșii care nu trebuie trecute. Pentru a nu arunca societatea românească în urmă cu 50 de ani. Nu voi intra niciodată în acest galop electoral inconștient practicat de unii candidați. Singura discuție rațională și serioasă din societate trebuie să fie legată de reforma CCR. Și asta voi face eu!”, a transmis Marcel Ciolacu, pe pagina sa de Facebook. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Diana Șoșoacă și-a depus din nou candidatura pentru prezidențiale, după decizia CCR

Diana, învinsă de Șoșoacă. Culisele unei decizii care a bulversat alegerile prezidențiale.

Ultimele Stiri
abonare newsletter