Politică

Elena Lasconi, cu lecția neînvățată în timpul interviului: „Ar fi grozav dacă ar fi mai multe trupe străine pe teritoriul nostru”

Elena Lasconi, candidata USR la alegerile prezidențiale, a oferit un interviu în timpul căruia au ieșit la iveală lacune în ceea ce privește cunoștințele de politică externă și securitate națională, care sunt esențiale pentru cei care aspiră la funcția de președinte al României.

Elena Lasconi, cu lecția neînvățată în timpul interviului| Foto: Elena Lasconi - Facebook Elena Lasconi, cu lecția neînvățată în timpul interviului| Foto: Elena Lasconi - Facebook

 

 


Elena Lasconi, candidata USR la alegerile prezidențiale, a oferit recent un interviu pentru Europa Liberă, în timpul căruia au ieșit la iveală lacune în ceea ce privește cunoștințele de politică externă și securitate națională.

 


Candidata USR la alegerile prezidențiale, Elena Lasconi, a declarat că susține prezența unui număr mai mare de trupe străine în România, că bugetul Apărării nu ar trebui majorat și că „simte” că anul viitor se va ajunge la pace în Ucraina.

Elena Lasconi nu știe ce trupe NATO sunt în țară

Întrebată despre prezența trupelor NATO în România, Lasconi s-a bâlbâit și a răspuns omițând să menționeze trupele americane, care formează de fapt cel mai mare contingent militar străin din țara noastră.


Elena Lasconi: Cred că ar fi grozav dacă am avea mai multe trupe străine în România, pentru că e demonstrat că în țările în care au existat trupe străine NATO pregătite de luptă, acelea nu au fost niciodată atacate. Și cred că ar fi important.
Jurnalistă: Știți în România câte trupe străine avem acum din NATO? Aproximativ, desigur.
Elena Lasconi: Da, avem doar o singură trupă de luptă și avem din Franța, din Anglia și cred că cam atât, nu știu dacă nu cumva și din Italia am avut, dar nu, cred că e vorba de...
Jurnalistă: Vă referiți la grupul de luptă al NATO?
Elena Lasconi: Da, da, da.
Jurnalistă: Și mai avem din Statele Unite, care sunt cei mai mulți.
Elena Lasconi: Păi da, din Statele Unite... da, bineînțeles (râde).

România are aproximativ 5.000 de soldați NATO, inclusiv un Grup de Luptă la Cincu, o brigadă americană la Mihail Kogălniceanu, o bază aeriană la Câmpia Turzii și singurul Centru European F-16 la Fetești.


Candidata USR la prezidențiale nu a știut să spună ce rol are Turcia în planul regional de apărare al NATO în raport cu România.

„Rolul Turciei este unul foarte important că în momentul de față nu lasă să treacă vapoarele din zona Ucrainei. E foarte important ca, exact cum vorbesc despre noi că suntem un factor de stabilitate și eu consider că rolul Turciei este foarte important. Nu aș putea să vă zic în detaliu ce scrie, că probabil dumneavoastră v-ați gândit la niște lucruri...”, a răspuns Lasconi.


Întrebată dacă are încredere în Turcia ca partener NATO, aceasta a spus: „Eu pornesc cu încredere în multă lume până când sunt dezamăgită, dar am încredere în partenerii turci, da”.

Întrebată ce ar face în calitate de Președinte dacă rușii înaintează până la Odessa, Lasconi a răspuns: „Primul lucru pe care trebuie să-l faci este să discuți cu partenerii NATO, pe urmă să convoci CSAT. Eu cred că o să se ajungă la pace la anul, asta cred, e tensiuni mare în toată lumea, China pare că amenință Taiwanul, cred că, eu așa simt, că o să fie pace, dar cred că pacea se va încheia atunci când va dori poporul ucrainean. Eu dacă aș fi președintele Ucrainei nu aș da teritorii, în niciun caz”.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Elena Lasconi, acuzată de PNL Cluj că își face campanie de imagine în mod ilegal. „În disperare după obținerea notorietății, calcă în picioare legile din România!”

Elena Lasconi, candidatul USR la prezidențiale, mesaj de la Cluj: „Voi fi un președinte din popor!” Obiective electorale și schimbări propuse pentru România.

Ultimele Stiri
abonare newsletter