Politică

Sondaj. Majoritatea românilor au o opinie proastă despre decizia CCR de invalidare a candidaturii Dianei Șoșoacă pentru alegerile prezidențiale.

Majoritatea românilor (peste 51%) au o părere defavorabilă despre decizia CCR privind invalidarea candidaturii Dianei Șoșoacă pentru alegerile prezidențiale din acest an.

Majoritatea românilor au o părere defavorabilă despre decizia CCR privind interzicerea candidaturii Dianei Șoșoacă la alegerile prezidențiale|Foto: Diana Iovanovici Șoșoacă-Oficial-Facebook Majoritatea românilor au o părere defavorabilă despre decizia CCR privind interzicerea candidaturii Dianei Șoșoacă la alegerile prezidențiale|Foto: Diana Iovanovici Șoșoacă-Oficial-Facebook

 

 


În timp ce peste 24% dintre românii intervievați au arătat că au o părere foarte bună privind invalidarea candidaturii Dianei Șoșoacă la alegerile prezidențiale, majoritatea românilor apreciază defavorabil decizia Curții Constituționale a României (CCR).

Cum apreciază românii decizia CCR privind invalidarea candidaturii Dianei Șoșoacă la prezidențiale

Puțin peste jumătate dintre români au o părere destul de proastă sau foarte proastă despre decizia CCR de invalidare/interzicere a candidaturii Dianei Șoșoacă pentru funcția de președinte al României, potrivit sondajului INSCOP realizat la comanda cotidianului Libertatea. 


CITEȘTE ȘI: 
CCR a anulat candidatura Dianei Șoșoacă la președinția României

Decizia CCR de a invalidare/interzicere a candidaturii Dianei Șoșoacă

24.6% dintre români au o părere foarte bună despre decizia CCR de invalidare/interzicere a candidaturii Dianei Șoșoacă pentru funcția de președinte al României, iar 15.7% o părere destul de bună. În total, au o părere favorabilă despre decizia CCR 40,3% din totalul populației.

16.9% o părere destul de proastă, iar 34.6% o părere foarte proastă. În total, au o părere defavorabilă despre decizia CCR 51,5% din totalul populației.

 


Invalidarea candidaturii prezidențiale a Dianei Șoșoacă|sursa: INSCOP

1.2% spun că nu au auzit despre decizia CCR în acest caz, 5.5% nu știu sau nu pot aprecia, iar 1.5% nu răspund.

Polarizarea societății în urma deciziei CRR 

Au o părere foarte bună sau destul de bună despre decizia CCR de invalidare/interzicere a candidaturii Dianei Șoșoacă pentru funcția de președinte al României în special: votanții lui Marcel Ciolacu, votanții PSD, persoanele cu vârsta peste 60 de ani, locuitorii din București sau din urbanul mic. 


Au o părere foarte proastă sau destul de proastă despre decizia CCR de invalidare/interzicere a candidaturii Dianei Șoșoacă pentru funcția de președinte al României în special: votanții Elenei Lasconi și ai lui George Simion, votanții AUR și ai PNL, tinerii sub 30 de ani, persoanele cu educație primară și locuitorii din rural.

„Decizia Curții Constituționale de invalidare a candidaturii Dianei Șoșoacă a împărțit societatea, 40% având o părere favorabilă, 50% având o părere defavorabilă, iar restul nu pot aprecia, nu au auzit sau nu răspund la întrebare. 


CITEȘTE ȘI: 
Biroul Electoral a respins a doua candidatură pentru alegerile prezidențiale depusă de Diana Șoșoacă

Polarizarea are implicații serioase asupra cursei prezidențiale, dar și asupra modului în care se raportează populația la fundamentele regimului democratic reglat prin legea fundamentală a țării. Această polarizare este cu atât mai relevantă cu cât ea are în centrul atenției o personalitate cu notorietate maximă și un grad foarte ridicat de neîncredere (aproximativ 80%). Altfel spus, deși doar 20% dintre români au încredere în Diana Șoșoacă, 50% evaluează negativ decizia de invalidare a candidaturii sale fie pentru că o consideră contrară regulilor democratice, fie din calcule și scenarii pe care le fac unii dintre votanții celorlalți candidați la alegerile prezidențiale în baza reacțiilor și dezbaterii publice”, potrivit directorului INSCOP Research, Remus Ștefureac.

Datele sondajului de opinie realizat de INSCOP Research au fost culese în perioada 11-18 octombrie 2024, prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eșantionului simplu, stratificat fiind de 1106 de persoane, cu vârsta de 18 ani și peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2.95%, la un grad de încredere de 95%.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Biroul Electoral a respins a doua candidatură pentru alegerile prezidențiale depusă de Diana Șoșoacă

Diana, învinsă de Șoșoacă. Culisele unei decizii care a bulversat alegerile prezidențiale.

CCR a anulat candidatura Dianei Șoșoacă la președinția României

Ultimele Stiri
abonare newsletter