Politică

Sondaj. Cine sunt candidații care intră în turul doi al alegerilor prezidențiale. Topul preferințelor pentru alegerile parlamentare.

Potrivit intenției de vot exprimate de români, liderii PSD și PNL, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, sunt principalii favoriți pentru Cotroceni, pentru turul doi al alegerilor prezidențiale.

Sondaj. Ciucă și Ciolacu, în „finala” pentru Cotroceni |Foto: Administrația Prezidențială a României Sondaj. Ciucă și Ciolacu, în „finala” pentru Cotroceni |Foto: Administrația Prezidențială a României

 

 


Prezidențiale cu Ciucă și Ciolacu în turul doi și alegeri parlamentare cu PSD, PNL și AUR în topul preferințelor românilor. În același timp, potrivit sondajului Insomar-Avangarde, mai bine de o treime dintre români nu ştiu cu cine vor vota la alegerile prezidenţiale din 24 noiembrie.

Ciucă și Ciolacu, în „finala” pentru Cotroceni

Turul doi al alegerilor prezidențiale îi poate avea drept protagoniști pe Nicolae Ciucă, liderul Partidului Național Liberal și Marcel Ciolacu, președintele PSD.


Intenții de vot pentru alegerile prezidențiale

Cei mai mulți dintre români spun că vor merge sigur la vot. 


CITEȘTE ȘI: 
Luptă strânsă pentru turul 2 la alegerile prezidenţiale. Ciucă, Lasconi, Simion, Geoană, despărțiți de numai 3%.

Aproape două treimi dintre românii chestionați declară cu certitudine că vor merge la vot|sursa: Avangarde

La întrebarea „Dumneavoastră personal, ştiţi cu cine veţi vota la alegerile prezidenţiale de pe 24 noiembrie?”, 61% au declarat că ştiu cu cine vor vota, 36% au spus că nu ştiu, iar 3% nu ştiu sau nu răspund. 

În ceea ce priveşte prezenţa la scrutinul din 24 noiembrie, 65% spun că în mod sigur vor vota, 24% spun că „probabil” vor vota, 6% spun că „probabil” nu vor vota, 3 % spun că sigur nu vor vota.


În ceea ce priveşte opţiunile pentru alegerile prezidenţiale, pe primul loc se situează Marcel Ciolacu - 28%, urmat de Nicolae Ciucă - 19%. 

Intenții de vot alegeri prezidențiale 2024|Sursa: Avangarde

Potrivit intenției de vot exprimate de români, clasamentul este continuat de George Simion - 16%, Elena Lasconi - 13%, Mircea Geoană - 11%, Cristian Diaconescu - 5%, Kelemen Hunor - 4%.


Ce spun românii despre alegerile parlamentare. Opțiuni pentru scrutinul din 1 decembrie

În ceea ce priveşte votul la alegerile parlamentare, cei mai mulţi dintre cei chestionaţi au indicat PSD - 31% și PNL - 22%, partide urmate de AUR - 16%, USR - 14%, SOS România - 5%, UDMR - 5%, România în Acţiune (care susţine candidatura lui Geoană) - 3%.

Preferințele românilor pentru alegerile parlamentare|Sursa: Avangarde

46% dintre cei chestionaţi consideră nedemocratică decizia CCR de a îi interzice Dianei Şoşoacă să candideze la alegerile prezidenţiale, în timp ce 43% o consideră democratică.

Sondajul autofinanţat Insomar-Avangarde, a fost realizat în perioada 10 - 20 octombrie, pe un eşantion de 1.190 de subiecţi, prin metoda „face-to-face” - teren, la domiciliul respondenţilor. Eroarea maximă de eşantionare, la un nivel de încredere de 95%, este de +/- 3,1%.

Alegerile prezidențiale vor avea loc pe 24 noiembrie și 8 decembrie, iar cele parlamentare se vor desfășura pe 1 decembrie, de Ziua Națională a României. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Luptă strânsă pentru turul 2 la alegerile prezidenţiale. Ciucă, Lasconi, Simion, Geoană, despărțiți de numai 3%.

Alegeri prezidențiale 2024. Ordinea candidaților pe buletinul de vot din primul tur.

Ultimele Stiri
abonare newsletter