Politică

Sondaj. Ce așteptări au românii de la viitorul președinte: șeful statului trebuie să fie cu experiență și pro-occidental.

Majoritatea românilor vor la Cotroceni un președinte cu experiență. De asemenea, viitorul șef al statului trebuie să fie pro-occidental.

Sondaj. Majoritatea românilor vor la Cotroceni un președinte cu experiență și pro-occidental |Foto: Administrația Prezidențială a României Sondaj. Majoritatea românilor vor la Cotroceni un președinte cu experiență și pro-occidental |Foto: Administrația Prezidențială a României

 

 


Potrivit sondajului INSCOP realizat la comanda Libertatea.ro, peste două treimi dintre români ar prefera ca viitorul președinte al țării să fie mai degrabă un candidat pro-occidental decât unul anti-occidental.

Ce așteptări au românii pentru Cotroceni. Profilul președintelui.

Întrebați cum ar trebui să fie viitorul președinte al României, 67.5% dintre români ar prefera ca viitorul președinte al României să fie mai degrabă un candidat pro-occidental, în timp ce 17.1% ar prefera mai degrabă un candidat anti-occidental. 3.9% spun că acest aspect nu contează, iar 11.5% nu știu sau nu răspund.


CITEȘTE ȘI: 
Sondaj. Cine sunt candidații care intră în turul doi al alegerilor prezidențiale. Topul preferințelor pentru alegerile parlamentare.

Majoritatea românilor vor un președinte pro-occidental|Foto: INSCOP

Ar prefera mai degrabă un candidat pro-occidental în special: votanții lui Mircea Geoană și ai Elenei Lasconi, votanții USR, tinerii sub 30 de ani, persoanele cu studii superioare, locuitorii din București sau din urbanul mare. Ar prefera mai degrabă un candidat anti-occidental mai ales: votanții lui George Simion, votanții AUR, cele cu educație primară și utilizatorii de TikTok.

70.6% dintre cei intervievați declară că ar prefera mai degrabă pe cineva cu experiență, iar 24.5% spun că ar prefera mai degrabă pe cineva mai tânăr. 3.7% spun că acest aspect nu contează, iar 1.2% nu știu sau nu răspund.


Majoritatea românilor vor un președinte cu experiență|Foto: INSCOP

Ar prefera ca viitorul președinte al României să fie cineva mai tânăr în special: votanții Elenei Lasconi și ai lui George Simion, votanții USR și ai AUR, persoanele cu vârsta sub 45 de ani. Votanții lui Marcel Ciolacu și ai lui Mircea Geoană, votanții PNL și ai PSD, persoanele cu vârsta peste 45 de ani declară într-o proporție mai mare decât media că ar prefera mai degrabă pe cineva cu experiență.

44.5% dintre participanții la sondaj ar prefera ca viitorul președinte al României să fie mai degrabă cineva independent de partide
41.9% ar prefera mai degrabă reprezentantul unui partid politic pentru prima funcție în stat. 7.1% spun că acest aspect nu contează, iar 6.5% nu știu sau nu răspund.


Profilul președintelui - independent sau reprezentantul unui partid politic|Foto: INSCOP

Ar prefera ca viitorul președinte al României să fie cineva independent de partide în special: votanții lui Mircea Geoană, persoanele cu studii superioare, locuitorii din București, angajații la privat. Ar prefera ca viitorul președinte al României să fie mai degrabă reprezentantul unui partid politic mai ales: votanții lui Marcel Ciolacu, votanții PSD și ai PNL, persoanele de peste 60 de ani, angajații la stat.

Opțiunile românilor, cu impact asupra turului II al alegerilor prezidențiale

„Marea majoritate a românilor declară că și-ar dori un președinte pro-occidental și cu experiență. În ceea ce privește relația cu partidele politice, românii sunt împărțiți în două tabere relativ egale, jumătate declarând că preferă un președinte independent de partide, iar cealaltă că preferă ca președinte reprezentantul unui partid. 


Opțiunile generice ale românilor care definesc reperele principale ale profilului președintelui sunt relevante mai ales pentru turul al doilea al alegerilor prezidențiale. Ele pot avea o influență și asupra opțiunilor de tur întâi doar în măsura în care va deveni relevantă o dezbatere despre profilul dezirabil al președintelui”, potrivit lui Remus Ștefureac, director INSCOP Research.

Datele sondajului de opinie realizat de INSCOP Research, în perioada 11-18 octombrie 2024, au fost culese prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eșantionului simplu, stratificat fiind de 1.106 de persoane, cu vârsta de 18 ani și peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2.95%, la un grad de încredere de 95%.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Luptă strânsă pentru turul 2 la alegerile prezidenţiale. Ciucă, Lasconi, Simion, Geoană, despărțiți de numai 3%.

Alegeri prezidențiale 2024. Ordinea candidaților pe buletinul de vot din primul tur.

Ultimele Stiri
abonare newsletter