Politică
Cristian Preda, despre decizia Curții Constituționale de prelungire nelimitată a mandatului Iohannis: „Ne-am întors în 1996, când CCR refuza să accepte că Ion Iliescu fusese ales deja de două ori”.
Politologul Cristian Preda compară decizia CCR de prelungire nelimitată a mandatului Iohannis cu decizia Curții din 1996 care i-a permis lui Iliescu să candideze pentru al treilea mandat.
Cristian Preda, despre decizia Curții Constituționale de prelungire nelimitată a mandatului Iohannis: „Ne-am întors în 1996, când CCR refuza să accepte că Ion Iliescu fusese ales deja de două ori”.|Foto: Cristian Preda - Facebook
Politologul Cristian Preda, ex-decan al Facultății de Științe Politice și fost europarlamentar, arată că decizia CCR de a anula alegerile prezidențiale lasă loc de întepretări în condițiile în care nu a impus un termen guvernului pentru convocarea scrutinului.
CITEȘTE ȘI:
Klaus Iohannis, după decizia CCR de anulare a alegerilor prezidențiale: „Eu rămân în mandat până va fi ales un nou preşedinte al României”
De altfel, politologul Cristian Preda compară decizia CCR de prelungire nelimitată a mandatului Iohannis cu decizia Curții din 1996 care i-a permis lui Iliescu să candideze pentru al treilea mandate, potrivit Hotenwes.ro
„Decizia CCR de ieri nu dă un termen guvernului pentru stabilirea unui calendar în vederea alegerii unui alt președinte. Dacă guvernul va fixa acest scrutin peste 3 ani, de pildă, KWI (Klaus Werner Iohannis) mai rămâne în post încă 3 ani”, a scris Cristian Preda pe pagina sa de Facebook.
Profesorul consideră că judecătorii de la Curtea Constituțională au pus accent pe un articol care stipulează că un președinte nou ales preia funcția doar după încheierea mandatului celui aflat în funcție.
„De fapt, CCR a ignorat articolele din Constituție care vorbesc despre durata mandatului (5 ani) și despre cazurile în care cei 5 ani se pot prelungi (fie război, fie catastrofă). A luat în seamă doar articolul care precizează că un președinte nou ales nu intră imediat în pâine, ci atunci când se încheie mandatul celui ales cu 5 ani înaintea sa”, a mai spus Preda.
Politologul amintește de anul 1996, când CCR nu a recunoscut faptul că Ion Iliescu fusese ales deja de două ori.
„Ne-am întors în 1996, când CCR refuza să accepte că Ion Iliescu fusese ales deja de două ori și îi dădea dreptul să facă un al treilea mandat”, a conchis Preda., potrivit sursei citate.
CCR a decis anularea întregului proces electoral al alegerilor prezidenţiale
Anularea alegerilor are loc pe fondul desecretizării informațiilor de la serviciile secrete, care au indicat ingerința Rusiei în alegeri. Hotărârea a fost luată cu două zile înaintea turul 2 al scrutinului, în care au intrat candidatul independent Călin Georgescu și candidata USR Elena Lasconi. CCR a luat decizia după ce joi a primit patru sesizări de la SNSPA, Institutul pentru Studiul Totalitarismului, publicația Calea Europeană și candidatul Cristian Terheș.
Astfel, procesul electoral pentru alegerea Președintelui României va fi reluat în integralitate, Guvernul urmând să stabilească o nouă dată pentru alegerea Președintelui României, precum și un nou program calendaristic pentru realizarea acțiunilor necesare.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: