Politică
Cine este Crin Antonescu, candidat la prezidențiale: fără venituri, co-fondator al USL și co-autor al suspendării lui Băsescu din 2012
Crin Antonescu a revenit în viaţa publică după 10 ani de absenţă, înainte de alegerile prezidențiale din acest an. În 2012, a participat la procedura de demitere a lui Traian Băsescu din funcția de președinte, o acțiune controversată care a stârnit critici pe plan internațional.
Crin Antonescu, discurs la congresul PNL din 2014.| Crin Antonescu – Facebook
În 2017, el a spus că nu se întoarce în politică „nici dacă învie Brătianu”
Antonescu a condus PNL din 2009 până în 2014 și a fost președinte al Senatului României între 2012–2014. Este căsătorit cu Adina Vălean, fost comisar european pentru transporturi și actual europarlamentar PNL.
În ultima declarație de avere a soției sale, cea din iulie 2024, Crin Antonescu nu figurează cu venituri. Adina Vălean a declarat venituri de peste 280.000 de la Comisia Europeană pentru anul 2023.
CITEȘTE ȘI:
Boc: “Crin Antonescu este un ignorant al Constituţiei”
Crin Antonescu a revenit în viaţa publică după 10 ani de absenţă, înainte de alegerile prezidențiale din acest an. În 2017, el declarat că nu se mai întoarce în politică „nici dacă învie Brătianu”, potrivit Agerpres.
Un mai târziu, fostul preşedinte al liberalilor a anunţat că şi-a depus documentele pentru a intra pe lista PNL pentru alegerile europarlamentare din 2019.
Co-autor al USL alături de Ponta
În 2011, Crin Antonescu şi Eduard Hellvig conduceau în tandem PNL, primul ca preşedinte, al doilea în funcţia de secretar general al partidului.
Cei doi au pus umărul la alianţa dintre PNL şi PSD, numită la acea vreme USL, care a reuşit să răstoarne guvernarea girată de Traian Băsescu.
Cele două partide au convenit atunci să-şi împartă în mod egal locurile pe o listă comună pentru alegerile parlamentare.
CITEȘTE ȘI:
Daniel Buda: „Constituţia lui Crin Antonescu, plină de erori şi orori“
Victor Ponta urma să devină premier după alegerile parlamentare din 2012, iar Crin Antonescu, candidat la alegerile prezidenţiale din 2014. Eduard Hellvig şi Liviu Dragnea au împărțit funcţia de secretar general al USL, fiind cei mai importanţi lideri politici după preşedinţii de partid.
Referendumul pentru demiterea lui Băsescu
În 2012, coaliția formată dintre PSD și PNL l-a suspendat pe președintele Traian Băsescu pe care l-a acuzat că „a instigat la nerespectarea deciziilor Curții Constituționale”, a făcut presiuni directe asupra judecătorilor CC, a inițiat un proiect neconstituțional de revizuire a Constituției și s-a substituit funcțional Guvernului. Un alt lucru care i s-a reproșat președintelui este că a declarat că nu va numi un premier USL, chiar dacă această coaliție va obține majoritatea absolută în Parlament.
Referendumul de demitere a lui Băsescu nu a atins pragul de prezenţă – s-au prezentat doar 46,2 % din numărul total de alegători, în condițiile în care numărul necesar era 50%. Prin urmare, Traian Băsescu a rămas în funcţia de preşedinte al României.
Suspendarea lui Băsescu a atras numeroase critici internaționale la vremea respectivă, atât din partea Statelor Unite, cât și a liderilor UE. Cancelarul Germaniei Angela Merkel a declarat atunci că procedura de destituire a presedintelui roman Traian Basescu este „inacceptabila” .
CITEȘTE ȘI:
Crin Antonescu, atac sub steag fals. Cine câștigă din loviturile aplicate PNL.
La alegerile parlamentare din decembrie 2012, USL a obţinut o majoritate zdrobitoare. Victor Ponta a fost numit din nou în funcţia de şef al Guvernului, iar Crin Antonescu a devenit preşedinte al Senatului.
În martie 2014, alianţa USL s-a rupt, după ce Victor Ponta a refuzat să-l numească vicepremier şi ministru de Interne pe liberalul Klaus Iohannis, la acea vreme primar al Sibiului.
La alegerile europarlamentare din mai 2014, PNL a obţinut numai 15%, iar Crin Antonescu a demisionat din fruntea partidului.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: