Politică

Guvernul „s-a asigurat” că poate plăti salariile și pensiile

Bugetul pe acest an prevede bani pentru plata salariilor și pensiilor la nivelul anului 2024, dar nu există spațiu fiscal pentru indexări în 2025, a declarat, marți, ministrul Finanțelor, Tanczos Barna.

Bugetul pe acest an prevede bani pentru plata salariilor și pensiilor, însă fără șanse de indexări |Foto: monitorulcj.ro Bugetul pe acest an prevede bani pentru plata salariilor și pensiilor, însă fără șanse de indexări |Foto: monitorulcj.ro

 

 


„Calculele sunt făcute pe impozitele și taxele aflate în vigoare acum și în bugetul anului 2025 nu există spațiu pentru indexări, indexarea salariilor și pensiilor. 

La acest capitol ne-am asigurat că putem plăti salariile și pensiile la nivelul anului 2024. Este o o chestiune foarte importantă, pentru că orice exagerare ar putea să genereze dezechilibre care să pună în pericol inclusiv aceste plăți. Deci, plătim salariile, plătim pensiile la nivelul anului 2024. Nu avem acum spațiul fiscal pentru indexări”, a precizat ministrul Finanțelor, după dezbaterile pe acțiuni generale în bugetul de stat pe 2025, susținute în comisiile reunite de buget-finanțe din Parlament.


În ceea ce privește ajutoarele one-off, Tanczos a precizat că acestea sunt în sumă de 2 miliarde de lei, dar în acest moment nu este detaliată alocarea, care intră în atribuțiile Ministerului Muncii.

CITEȘTE ȘI: 
Două miliarde de lei alocate de Ministerul Finanțelor pentru ajutoarele pensionarilor cu pensii mici. Șanse reduse pentru indexarea pensiilor în 2025.

„Nu avem detalii de la Ministerul Muncii și nu avem niciun detaliu nici cu privire la tranșe, nici cu privire la plafoane, nici ca plată. Deci așteptăm o săptămână, două, câteva săptămâni după aprobarea bugetului și sper să primim propunerea de Ministerul Muncii”, a adăugat el.


Întrebat dacă ne putem aștepta la majorări de taxe și impozite, la majorarea TVA după alegerile prezidențiale, Tanczos a răspuns: „Nu luăm în calcul aceste majorări, în condițiile încadrării în deficit de 7% și ținerii sub control a cheltuielilor”.

Ministrul a susținut că obiectivul primordial pe 2025 este menținerea deficitului de 7% prin reducerea și ținerea sub control a cheltuielilor și printr-o prognoză prudentă de majorare a veniturilor pe 2025.


În opinia sa, bugetul pe 2025 este în același timp unul al solidarității, pentru că este pentru prima dată când la unitățile administrativ-teritoriale se merge „pe cifrele cele mai apropiate de realitate' în ceea ce privește alocarea per capita a banilor.

De asemenea, el a transmis că obiectivele de creștere a veniturilor în 2025 sunt realizate pe o prognoză prudentă și pe o colectare mai bună, dar și pe o reducere a cheltuielilor și pe reorganizări instituționale care să creeze „un stat mai suplu, un stat care deservește cetățenii și colectează impozite pentru a oferi mai mult și nu pentru cheltui mai mult”.


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Bugetul pentru 2025 a fost aprobat de Guvern. Ministrul Finanțelor: „Este un buget cumpătat, care se bazează pe o prognoză prudentă”

România merge în direcția opusă UE: Deficitul bugetar crește alarmant

abonare newsletter