Politică
PNL, dator vândut după alegeri! Tișe: „M-am săturat de șmecheri, care au dus partidul la cât e azi!”
Bode și fosta conducere „au amanetat” PNL pentru următorii ani. Datoriile de milioane l-au șocat pe Bolojan, care a cerut audit. „Dacă informațiile sunt reale, acasă cu acești nedemni de a fi colegi”, spune Alin Tișe.
Facturile neplătite după alegerile din 2024 și ratele pentru sediile cumpărate de la RAAPPS ating ordinul zecilor de milioane de euro, au dezvăluit surse de la vârful PNL pentru site-ul de investigații Snoop.ro, citat de Hotnwes.ro
După preluarea interimatului la conducerea PNL, Ilie Bolojan, a rămas șocat de situația financiară din partid.
Președintele CJ Cluj, Alin Tișe, spune că situația depășește gradul de „toleranță” și înțelegere.
Bolojan șocat de „dezmățul” financiar din PNL. Bode, somat să-și asume cheltuielile
Ilie Bolojan a recunoscut în mai multe ședințe interne că PNL se află în criză financiară după mandatul lui Nicolae Ciucă și Lucian Bode.
CITEȘTE ȘI:
Aripa Bode din PNL ar fi încercat să-l înlăture pe Bolojan din fruntea Senatului pentru a nu ajunge președinte interimar al țării
Instalat rapid în fruntea PNL după primul tur al alegerilor prezidențiale, Ilie Bolojan i-a cerut lui Lucian Bode, fost secretar general al partidului, să își asume semnarea tuturor documentelor legate de finanțele partidului până la 31 decembrie 2024.
„A fost îngrozit de ce a găsit. Au amanetat partidul pentru următorii ani. Prin această decizie, Bolojan a dorit să existe un singur responsabil pentru situația financiară din 2024. Bode să își asume”, au declarat surse din conducerea PNL pentru Snoop.ro, conform sursei citate.
Negocieri în defavoarea partidului
Anul trecut, PNL a cumpărat în baza unui contract cu AMMA Print produse în valoare de peste 20 de milioane de euro.
Plata pentru servicii avea drept termen anul 2025, însă în urma negocierilor purtate de fostul secretar general al PNL, Lucian Bode, aceasta a fost eșalonată pe o perioadă de 3-5 ani.
În urma evaluării făcute de noua conducere a PNL, concluzia a fost că părtidul nu își poate permite plata ratelor negociate de Bode. Astfel, potrivit înțelegerii agreate de fostul secretar general al partidului, liberalii urmau să achite la început de an 2,5 milioane de lei, sumă ce reprezenta rata lunară din totalul datoriei de circa 130 de milioane de lei.
Dacă ar fi trebuit să plătească ratele antamate de fostul secretar general, rata lunară ar fi depășit subvenția încasată de la buget.
Bolojan a cerut audit la PNL
La scurt timp după ce a ajuns președinte interimar, Ilie Bolojan un audit pentru a vedea unde au dispărut banii PNL, în condițiile în care, după primul tur al prezidențialelor, în conturile partidului „bătea vântul”, au dezvăluit pentru Snoop surse de la vârful partidului.
CITEȘTE ȘI:
Rareș Bogdan, în spatele campaniei TikTok care l-a promovat pe Călin Georgescu
„Auditul vizează anul 2024, să înțelegem unde s-au evaporat banii, de ce avem datorii. În primele zile, Bolojan era sunat zilnic de televiziuni să plătească facturile. Vorbim de milioane de euro către presă, televiziunile și site-urile nu erau plătite. A fost un haos, nu știu când ne vom reveni. Bode și Ciucă să explice ce au făcut”, a declarat un lider PNL sub protecția anonimatului.
Bolojan speră să facă lumină în acest caz, astfel încât auditul trebuie să arate cum a ajuns PNL în această situație deși a încasat sute de milioane de lei de la buget în ultimii ani.
Printre televiziunile care au colaborat cu PNL în campaniile din 2024 sunt Realitatea Tv, B1 TV, Digi24, Antena 3, RTV și Prima News.
Tișe: „Capacitatea mea de a tolera este pusă la încercare”
Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj, a reacționat la dezvăluirile privind situația finanicară a PNL în urma administrării defectuoase a fondurilor.
„Dacă sunt adevărate informațiile, acasă cu toți acești nedemni de a fi colegi!
M-am săturat de 20 de ani de astfel de șmecheri, care au adus partidul la cât e azi! Capacitatea mea de a tolera și de a înțelege este pusă la încercare.
Noi luptăm ca disperații împotriva curentului, să convingem că cei din conducerea centrală sunt oameni cumsecade, și iată ce enormități auzim!”, a declarat Alin Tișe pentru monitorulcj.ro
CITEȘTE ȘI:
Alin Tișe, mesaj-manifest pentru o democrație funcțională: „Să dăm ascultare vocii poporului! Românii cer lideri care să înțeleagă că autoritatea nu e un privilegiu, ci o datorie!”
După cum semnalează Tișe, dacă informațiile nu vor fi infirmate, foștii colegi pot pleca acasă, în condițiile în care au băgat partidul în datorii.
Tișe spune că poate să ceară un asemenea demers, în condițiile în care administrarea finanțelor și intereselor partidului ilustrează lipsa de caracter și onoare.
„Mai am o speranță, «presa aceasta nerecunoscătoare» să se fi înșelat!
Altfel mă gândesc ce caut eu în acest film …
Știu că unii vor spune că, cine sunt eu să judec, că nu sunt eu îngeraș să dau sfaturi!?
Da, au dreptate, așa e …., dar eu am caracter și onoare!
Mai bine ridicăm o maternitate cu banii ăștia, fără să fiu populist! Pentru 7% cât am luat din cauza conducerii defectuoase cu aceleași fețe fără credibilitate!”, a declarat pentru monitorulcj.ro Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.
PNL, subvenții de 40 de milioane de euro în an electoral. Unde sunt banii?
Liberalii au beneficiat în intervalul 2021 – 2024 de sume substanțiale de la bugetul de stat, sub formă de subvenție.
*2021 – subvenția încasată – 76.527.406 de lei. Cheltuieli - 33.111.940 de lei
*2022 – subvenția încasată – 83.767.534 de lei. Cheltuieli – 55.640.720 de lei
*2023 – subvenția încasată – 74.914.303 de lei. Cheltuieli – 72.778.414 de lei
*2024 – subvenție încastă – 122.068.753 lei. Cheltuieli – 144.000.000 lei
La începutul anului 2024, PNL avea în conturi peste 73 de milioane de lei (aproximativ 15 milioane de euro), arată Hotnews.ro
Subvenția încasată de PNL în 2024 a fost de 122 de milioane de lei (peste 24 milioane de euro).
Practic, PNL a avut la dispoziție 200 de milioane de lei (40 de milioane de euro) doar din subvenție pentru anul electoral. În campaniile de la europarlamentare, locale, parlamentare și prezidențiale, partidul a folosit și surse de finanțare privată – împrumuturi, cotizații.
Pentru aceste campanii, PNL a cerut Autorității Electorale Permanente să îi ramburseze peste 150 de milioane de lei (30 de milioane de euro). Banii nu rămân însă în conturile partidului, ci pleacă spre cei care au acordat împrumuturi.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: