Politică

Partidul 'Mişcarea Verzilor', o nouă formaţiune în viaţa politică românească

<p>Partidul 'Mişcarea Verzilor' este cea mai nouă formaţiune politică care apare în viaţa românească, 'o formaţiune construită cu oameni noi' care, conform co-liderului formaţiunii, Remus Cernea, 'nu au mai făcut politică până acum'.<br /> <br />'Dorim să înfiinţăm Mişcarea Verzilor pentru că este nevoie de o nouă formaţiune politică într-adevăr responsabilă, care să demonstreze că politica se poate face altfel, o formaţiune ataşată valorilor societăţii deschise, funcţionării democratice a instituţiilor statului, o formaţiune care să aibă o preocupare faţă de drepturile omului, faţă de problemele de mediu, faţă de sprijinirea educaţiei, a cercetării ştiinţifice, a sănătăţii şi a atâtor alte domenii neglijate şi prost administrate în ultimii 21 de ani', a declarat, pentru AGERPRES, Remus Cernea.</p>

Într-o conferinţă de presă susţinută duminică, Remus Cernea a declarat că România este ţara cu cele mai restrictive condiţii din Uniunea Europeană pentru înregistrarea unui partid.

'În 12 ţări membre ale UE un partid poate fi înfiinţat cu până la 10 membri. În Bulgaria cu 50, în Polonia şi Estonia cu câte 1.000, în timp ce limita maximă, în afară de România, este în Portugalia cu 7.500 de persoane. În România este nevoie de 25.000 de membri fondatori, cel puţin 700 din minim 18 judeţe, inclusiv municipiul Bucureşti', a declarat Remus Cernea.

El a spus că va face o propune pentru o nouă lege a partidelor, în care o formaţiune să poată fi înfiinţată cu un număr de aproximativ 500 de membri, semnăturile urmând să fie strânse, minim 100, din cel puţin patru judeţe ale ţării.

Remus Cernea a acuzat şi modul în care o persoană poate să candideze la alegeri spunând că suma pe care trebuie să o plătească un candidat, respectiv cinci salarii minime pe economie, este o 'cerinţă care restricţionează dreptul de a fi ales şi transformă competiţia electorală într-una rezervată exclusiv celor cu posibilităţi financiare uriaşe, lucru care reprezintă o discriminare pe motiv de avere'.

Soluţia propusă de noul partid ar fi ca legea electorală să prevadă 'o taxă globală fixă, la nivel naţional, pentru fiecare partid competitor, de maxim 5.000 de euro'.

Un alt punct pe lista Mişcării Verzilor o reprezintă actualul sistem de finanţare a partidelor politice care, în opinia lor, 'discriminează partidele mici şi facilitează dezvoltarea unui sistem paralel, ilegal, de finanţare a partidelor'.

'Finanţarea publică trebuie extinsă şi legată de numărul de voturi obţinute - finanţarea de bază şi finanţarea per vot', a fost de părere Claudiu Crăciun, co-preşedinte al Mişcării Verzilor.

Mişcarea Verzilor este o formaţiune înfiinţată la sfârşitul anului 2010.

'Până la acest moment avem 200 de membrii activi şi o rată de înscriere în creştere, de 15-20 de membri zilnic. Campania de strângere de semnături a debutat în urmă cu două luni şi merge bine', a declarat Claudiu Crăciun.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter