Politică

Kelemen “continuatorul”

<p><img class="caption" src="documente/stories/02_februarie/28_ziua/kelemen-hunor1.jpg" border="0" alt="Kelemen Hunor" title="Kelemen Hunor i-a convins pe delegaţii la Congresul UDMR că este persoana care poate continua “linia Marko” * Foto Radu Pădurean" align="left" />Bătălia “din şi pe” UDMR a adunat la Oradea şi lideri ai Puterii, şi ai Opoziţei. Emil Boc, însoţit de Vasile Blaga, Crin Antonescu şi Victor Ponta, au transmis Uniunii mesaje de curtoazie.</p> <p>UDMR nu se va schimba prea mult sub noua conducere, sunt de părere unii reprezentanţi ai UDMR Cluj, Laszlo Attila şi Eckstein-Kovacs Peter. Kelemen, „continuatorul” lui Marko Bela pare să fie pe gustul majorităţii udemeriştilor.</p> <p>Organizaţia judeţeană a UDMR a participat, la Congresul de la Oradea cu 32 de delegaţi.</p>

Preşedintele organizaţiei judeţene, Laszlo Attila, şi consilierul prezidenţial Peter Eckstein-Kovacs nu cred că lucrurile se vor schimba prea mult, chiar dacă la întâlnirea de sâmbătă şi dumincă “s-a văzut un curent care îşi doreşte schimbarea”.

Bătălia “din şi pe” UDMR a reuşit să strângă la Oradea şi lideri ai Puterii, şi ai Opoziţei. Emil Boc, însoţit de Vasile Blaga, Crin Antonescu şi Victor Ponta au transmis Uniunii mesaje de curtoazie.


Kelemen a câştigat bătălia în UDMR

Peste 500 de delegaţi UDMR s-au reunit, la sfârşitul asăptămânii trecute la Oradea pentru a-şi alege conducerea. Cum era de altfel de aşteptat, Uniunea şi-a desemnat câştigătorul, în persoana lui Kelemen Hunor. Kelemen a câşigat alegerile, obţinând 371 de voturi, în condiţiile în care avea nevoie de 279. Ministrul Culturii este considerat de colegii săi urmaşul lui Marko Bela, care a condus Uniunea vreme de 18 ani. Kelemen Hunor i-a avut contracandidaţi pe clujeanul Peter Eckstein-Kovacs (118 voturi) şi pe deputatul Olosz Gergely (47 voturi).

Vă reamintim că Marko Bela a decis să nu mai candideze la şefia UDMR, la sfârşitul anului trecut.


Eckstein a văzut dorinţa de schimbare

Marele perdant al cursei pentru şefia Uniunii a fost Peter Eckstein-Kovacs. Consilierul prezidenţial pe probleme ale minoritălor a declarat pentru monitorul că rezultatul a fost “previzibil”. Pe de altă parte, spune Eckstein, “s-a văzut un curent în UDMR care şi-a dorit schimbare şi au votat pentru mine. Dar Marko a fost o persoană respectată, iar delegaţii au ascultat de el”.

Vă reamintim că organizaţia judeţeană a UDMR l-a susţinut pe Eckstein încă de la început în cursa pentru şefia Uniunii. Liderul UDMR Cluj, Laszlo Attila a declarat pentru monitorul că îl felicită pe Kelemen, dar “Eckstein a avut o prestaţie deosebită. Şi-a confirmat poziţia de formator de opinie, s-a văzut prestaţia sa acum şi la nivel naţional”.


Uniunea rămâne cu PDL, deocamdată

Chiar dacă părerile sunt împărţite, liderii UDMR au decis să rămână în Coaliţie. Mesajele participanţilor la Congres au fost cele de continuitate. “Dorinţa majoritară este de rămânere în Coaliţie, pentru că trebuie să îndreptăm imaginea, trebuie să facem eforturi în acest sens. Dacă putem să facem asta, bine, dacă nu, va trebui să regândim lucrurile”, a declarat Laszlo Attila pentru monitorul.

Şi Eckstein este de părere că “va dăinui Coaliţia, pentru că avem o înţelegere, iar Uniunea şi-a respectat angajamentele. Dar nimic nu este bătut în cuie…”, a spus el.


UDMR şi PDL urmează să încheie, în cursul acestei săptămâni protoculul care prevede priorităţile legislative şi guvernamenatale.

UDMR nu se abate de la drum

Laszlo Attila şi Eckstein Kovacs cred că mersul Uniunii nu este afectat şi nu se vor schimba prea multe.


“Priorităţile UDMR rămân în esenţă aceleaşi. Prioritatea numărul unu sunt în acest moment, alegerile locale şi parlamentare din 2012. Trebuie să ne asigurăm că vom avea o participare eficientă la alegerile care urmează. Deci trebuie să fim alături de preşedinte”, a spus Eckstein pentru monitorul.

Mai mult, printre priorităţile UDMR se numără legea statutului minorităţilor naţionale, cea referitoare la statutul regiunilor, sau cea electorală.

Şi noul lider al Uniunii, Kelemen Hunor a declarat că îşi doreşte un UDMR puternic, deschis colaborărilor.

PDL, PSD şi PNL, despre Congresul UDMR

Liderii celor trei formaţiuni politice importante din Cluj au declarat pentru monitorul că nu sunt surprinzătoare nici “rezultatul şi nici decizia UDMR de a rămâne în Coaliţie, alături de PDL”.

“Am tras împreună, sper să culegem roadele împreună”, a spus Daniel Buda, preşedintele PDL Cluj. “Este de apreciat în primul rând modul în care au organizat alegerile. Disciplinat, riguros, organizat. Au dovedit că sunt parteneri serioşi. Kelemen Hunor şi UDMR vor merge mai departe în această Coaliţie. Săptămâna aceasta se va semna şi protocolul de colaborare între cele două formaţiuni politice. Am mare încredere în această coaliţie. S-a convenit asupra unei înţelegeri, UDMR a respectat-o, sunt serioşi, chiar mai serioşi ca noi. Am tras împreună, sper să culegem roadele împreună”, a declarat Buda pentru monitorul.

Cât despre mesajele transmise de Opoziţie, acestea “îi descalifică pe cei doi domni, Ponta şi Antonescu, pentru că au fost mesaje de disperare”, a apreciat deputatul Daniel Buda.

Liderul PSD Cluj, Remus Lăpuşan, a arătat că “nu este nicio surpriză, nici noul lider, nici decizia de a rămâne la guvernare. USL trebuie să meargă oricum mai departe, să facă ce şi-a propus, trebuie să ne schimbăm priorităţile”.

“Nu sunt noutăţi, erau anunţate şi rezultatul şi rămânerea alături de PDL. Sper că se va schimba puţin situaţia şi în UDMR. Eu îmi doresc ca UDMR să facă politică şi pentru români, nu doar pentru maghiari”, a declarat preşedintele PNL Cluj, Marius Nicoară.

Ultimele Stiri
abonare newsletter