Politică
Studiu INSCOP: USL, cotat cu peste 58% între preferinţele românilor
Ultimul sondaj realizat de Inscop Research indică menţinerea USL în preferinţele electoratului şi arată că majoritatea românilor sunt la curent cu disensiunile din cadrul Uniunii Social Liberale.
Totuşi, chiar dacă se menţine între preferinţele românilor, faţă de lunile trecute, USL pierde procente. Astfel, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, 58,8% dintre români declară că ar vota candidaţii USL (faţă de 59,7% în aprilie şi 60,1% în martie). Urmează PDL cu 15,6% , care se pare, are mai multe procente faţă de lunile precedente, mai exact 15,2% în aprilie, 14,1% în martie, Partidul Poporului Dan Diaconescu cu 8,1% (8,2% în aprilie, 9% în martie), Alianţa Dreptate şi Adevăr formată din Forţa Civică şi Partidul Naţional Ţărănesc Creştin Democrat cu 5,5% (5,6% în aprilie şi 5,4% în martie), UDMR cu 5,2% (respectiv 5% în aprilie şi 5,4% în martie). PRM ar obţine 3,9% (faţă de 3,8% în aprilie şi 4% în martie), iar Partidul Noua Republică ar înregistra 1,8% din opţiuni (1,1% în aprilie şi 0,5% în martie).
USL scade, dar PDL creşte „în ritm de melc“
Scăderea în sondaje a Uniunii nu este însă îngrijorătoare, având în vedere că vorbim de puţine procente, deci de o scădere uşoară, explică sociologul clujean, Ioan Hosu. În schimb, acesta atrage atenţia asupra faptului că PDL creşte în sondaje foarte încet.
„Nu este o tendinţă de scădere care să îngrijoreze, la USL. În schimb, mai preocupat aş fi de PDL, unde nu observăm o creştere prea mare. Au fost acele plecări din PPDD, însă înspre USL, şi nu înspre PDL. Observăm aşadar o politică de aşteptare la PDL, nu îi vedem pe democrat liberali făcând opoziţie, aşa cum am mai spus, iar USL se erodează singură fără opoziţie, din propriile greşeli. Democrat liberalii ar trebui să marşeze mai mult pe acest lucru“. a explicat Hosu.
În cazul ruperii USL, PSD ar rămâne la guvernare
Studiul mai relevă faptul că în ceea ce priveşte conflictele din USL, 66,9% dintre români declară că au auzit de acestea, în timp ce 33,1% declară că nu sunt la curent cu evoluţiile din cadrul Uniunii. Întrebaţi cu privire la partidul care va rămâne la guvernare în cazul ruperii USL, 60,7% dintre respondenţi au indicat PSD, PNL este creditat cu 19%, iar 12,7% consideră că niciunul din partidele componente ale USL nu va rămâne la guvernare în cazul destrămării alianţei. 7,6% dintre români nu au ştiut sau nu au răspuns la întrebare.
Sondajul a fost realizat în perioada 28 mai-3 iunie 2013. Volumul eşantionului a fost de 1.055 persoane şi este reprezentativ pentru populaţia României de 18 ani şi peste 18 ani. Eroarea maximă admisă a datelor este de plus/minus 3%, la un grad de încredere de 95%.