Politică
PPMT adună semnături pentru modificarea proiectului regionalizării. Ţinut Secuiesc, cu statut special
Preşedintele PPMT, Toro T. Tibor, a anunţat, miercuri, că partidul va începe o campanie de strângere de semnături pentru a convinge Guvernul să modifice proiectul de lege a regionalizării, astfel încât Ţinutul Secuiesc să devină o regiune administrativă cu statut special.
sursa foto: cronicaromana.roLiderul PPMT, Toro T. Tibor, a declarat, miercuri, la Cluj-Napoca, într-o conferinţă de presă, că acţiunea de strângere de semnături va începe în 20 iulie, când partidul va organiza mitinguri de protest în o sută de localităţi din Transilvania faţă de proiectul de regionalizare, şi va dura câteva luni.
"PPMT va începe din 20 iulie, când organizăm mitinguri în circa o sută de localităţi ca protest faţă de proiectul de regionalizare, o campanie de strângere de semnături pe care vrem să le folosim să convingem Guvernul să modifice proiectul de regionalizare. Noi susţinem ca Ţinutul Secuiesc să fie o regiune administrativă cu statut special. Proiectul de regionalizare prezentat de vicepremierul Liviu Dragnea este în detrimentul întregii ţării, nu numai al maghiarilor, este un fel de africanizare a României. Ar fi frumos să strângem 500.000 de semnături, nu este imposibil", a spus Toro T Tibor, citat de Mediafax.
Potrivit acestuia, campania de strângere de semnături va dura câteva luni, pentru a permite cât mai multor maghiari să ia poziţie faţă de proiectul regionalizării propus de Guvern.
În urmă cu o săptămână, preşedintele PPMT, Toro T. Tibor, anunţa că în 20 iulie vrea să organizeze proteste în peste o sută de localităţi din Transilvania faţă de proiectul de regionalizare şi pentru obţinerea autonomiei în zona locuită majoritar de maghiari.
Toro afirma că în planurile actuale de regionalizare nu figurează o soluţie care să convină şi comunităţii maghiare şi "atenţiona" Guvernul că "nu acceptă" soluţii care nu sunt agreate şi discutate în cadrul comunităţii maghiare, în special în zonele şi regiunile din Transilvania unde maghiarii trăiesc într-un număr semnificativ.
"În mod concret, există două regiuni care, după părerea noastră, ar trebui să fie în primul rând regiuni administrativ-teritoriale de sine stătătoare şi cu statut special. Una din aceste regiuni este, bineînţeles, Ţinutul Secuiesc, a doua este zona de Vest a ţării, numită de noi Partium, unde credem că ar fi corespunzător şi benefic, pentru pacea interetnică şi pentru normalizarea relaţiilor româno-maghiare, să fie o regiune bilingvă cu statut special", preciza Toro T. Tibor.