Politică
Traian Băsescu: „Dacă tu ca prim-ministru nu respecţi legea, degeaba ai o majoritate de 72%”
Preşedintele Traian Băsescu susţine o declaraţie de presă duminică, la ora 18.00, la Palatul Cotroceni, informează Mediafax.
LIVE TEXT CU DECLARAŢIILE PREŞEDINTELUI:
Despre premierul Victor Ponta:
„Este o duminică încurcată şi, într-adevăr, va fi un adevărat exerciţiu pentru că rar mi-a fost să susţin o conferinţă de presă cu cifre.
Totul porneşte de la conferinţa de presă ţinută de premier vineri. A fost la înălţimea funcţiei, a reuşit să se încurce ca un adolescent, se afla pentru prima dată cu întrebările presei legate de buget.
Îl voi cita pe premier precum pe un clasic: la un moment dat premierul afirmă că am contestat la CC OUG 26 pe 2013 prin care limitam veniturile companiilor cu capital majoritar de stat.
N-am trimis OUG la CC, ci la Parlament pentru a găsi o soluţie.
Nu mă aflu în nicio bătălie politică, dar eu îmi exercit atribuţiile constituţiile. Dacă premierul vrea să colaboreze cu mine, să respecte legea. Dacă tu ca prim-ministru nu respecţi legea, degeaba ai o majoritate de 72%".
Despre Rompetrol:
În privinţa Rompetrol, aş vrea să lămuresc acest aspect pe care premierul îl vedea ca un dezastru: respingerea Memorandumului de către CC. El trebuie să fie optimist pentru că Memorandumul a rămas în vigoare, eu nu am contestat decât tangenţial.
Un grup de parlamentari a atacat Memorandumul pe conţinut în luna iunie. Era un amestec de competenţe între Guvern şi Parlament, acesta este motivul pentru care CC a respins legea de aprobare a memorandumului.
Premierul a mai spus: "Mai cred că dacă se dă o decizie a CC, ar fi extraordinar să nu se dea o decizie contrară după câteva luni". E ca în Agamiţă Dandanache, el ar fi trebuit să ştie care e conţinutul sesizării făcute de parlamentari şi care e conţinutul sesizării Preşedinţiei.
Premierul dă dovadă de incapacitatea de a respecta legile ţării şi Constituţia şi de incapacitatea de a face diferenţa între doua intervenţii la CC. Ăsta-i ghinionul când obţii doctoratul fără să ştii ce scrie în el, nici măcar jurist bun nu poţi să fii.
Preşedinţia neatacând pe fond conţinutul Memorandumului, el rămâne valabil însă domnul prim-ministru va trebui să şi-l asume prin Hotărâre de Guvern, cu tot cu cei 400 de milioane pe care i-a făcut cadou.
Că acolo nu a semnat, exact ca la Roşia Montană.
Dacă problemele Guvernului le dăm Parlamentului să le semneze este un conflict constituţional major peste care nu se poate trece.
Despre buget:
Susţin fără rezerve indexarea pensiilor şi creşterea pentru medicii rezidenţi şi cadrele didactice.
Este foarte bună creşterea venitului minim garantat cu 5%
Sunt un susţinător fără rezerve al creşterii volumului de cofinanţare pentru fonduri europene şi pentru autostrăzi. Nu înţeleg de ce s-a supărat primul ministru, vreau să îi demonstrez că poate să le facă fără creşterea accizei la benzină.
Această declaraţie de presă se vrea un avertisment şi o deschidere la dialog către Guvern şi Parlament.
Dacă nu se renunţă la creşterea accizei la carburanţi voi retrimite bugetul. Este posibil să îl atac şi la CC dacă voi găsi motive.
Şomajul în septembrie 2012 a fost de 6,7%, şomajul în septembrie 2013 este de 7,5%. Nu ştiu unde sunt zecile de mii de locuri de muncă şi investiţiile pe care le promitea premierul.
Creşterea accizei la combustibil va avea impact în toată economia şi în fiecare casa, în ceea ce priveşte alimentele, bunurile de larg consum, transportul.
Ceea ce domnul prim-ministru spune că vrea să dea oamenilor în plus va fi înghiţit de creşterile de preţuri şi de creşterea inflaţiei.
Dacă BNR evalua o inflaţie de 3% pentru anul viitor, eu cred că prin introducerea accizei suplimentare pe combustibil, taxe pe stâlp şi altele inflaţia va fi 3,5%-3,6%.
Aş vrea să se înteleagă ce înseamnă 7 eurocenţi creştere de acciză. Costul nu va creşte numai cu 7 eurocenţi, se adaugă TVA-ul 24%. Creşterea ajunge dintr-o dată la 8,8 eurocenţi.
Este inadmisibil să pui o asemenea acciză întregii populaţii ca să faci rost de bani pentru baroni şi baronaşi.
Am experienţa măririi TVA în 2010 cu 5 procente, una din marile erori, trebuiau căutate alte soluţii.