Politică
Europarlamentarii codași vor un nou mandat în PE
Pe listele pentru alegerile europarlamntare au primit locuri eligibile chiar şi eurodeputaţii care în acest mandat nu au scos niciun cuvânt şi nu au depus niciun raport în Parlamentul European. Cu toate acestea, unii dintre ei îşi mai doresc un mandat.
Astfel, unii dintre eurocandidaţii noştri se pot lăuda cu iniţiativele lor, iar alţii, dimpotrivă au stat foarte prost în ceea ce priveşte activitatea în PE.
Macovei, cea mai importantă activitate în PE
De departe europarlamentarul cu cea mai importantă activitate, democrat-liberala Monica Macovei ocupă locul patru în topul eurodeputaţilor cu rapoarte întocmite, cu 40 de astfel de iniţiative, echivalentul proiectelor de lege din parlamentul naţional, scrie digi24.ro. A fost primul europarlamentar român desemnat de revista The Parliament drept Europarlamentarul Anului, în 2012, la categoria „Justiţie şi Libertăţi Civile”. Cea mai semnificativă realizare constă în directiva sa adoptată de PE privind confiscarea bunurilor provenite din infracţiuni de corupţie.
În acest clasament, Macovei este urmată de social-democrata Adriana Ţicău, cu zece rapoarte.
Dar, chiar dacă a avut 1.439 luări de cuvânt în plen, 176 întrebări parlamentare şi 379 de rapoarte amendate, acest lucru nu a împiedicat conducerea PSD să o elimine pe de pe lista candidaţilor. Comparativ, cel mai leneş eurodeputat PSD, Claudiu Tănăsescu, ocupă locul 12 pe lista de partid. Exemple similare găsim şi la PDL, acolo unde Petru Luhan, cu aproape 900 de activităţi, şi Rareş Niculescu, cu 873 de demersuri în Parlamentul European, au avut aceeaşi soartă.
Chiulangiii şi leneşii mai vor în PE
În schimb, listele sunt presărate cu personaje care au lăsat de dorit ca randament. În topul absenteismului este peremistul Corneliu Vadim Tudor şi liberalul Eduard Hellvig. Celor doi eurodeputaţi chiulangii li se adaugă liberalul Ovidiu Silaghi şi Dan Zamfirescu, PRM-istul care a ocupat locul lăsat liber de George Becali. Niciunul nu a depus vreun raport, proiect de aviz şi nu a formulat întrebări parlamentare.
Mai mult, Dan Zamfirescu a fost ironizat de jurnaliştii de la Der Spiegel pentru că votează în plenul PE în favoarea oricărei propuneri, chiar dacă unele se bat cap în cap.
A vorbit mult
Pe lângă cei patru eurodeputaţi, alţi şase europarlamentari români, printre care şi Elena Băsescu, nu au contribuit în aceşti cinci ani la elaborarea vreunui raport. Deşi a anunţat că nu va mai candida, Elena Băsescu nu a ezitat să se laude cu cele peste 1.400 de luări de cuvânt în plenul Parlamentului European, cele mai multe proceduri de rutină pentru explicarea motivelor fiecărui vot pe care l-a dat.