Politică
Preşedintele Cehiei, în vizită în România
Preşedintele Cehiei, Milos Zeman, a fost primit marți, 20 mai 2014, la Palatul Cotroceni, de către preşedintele Traian Băsescu în cadrul unei vizite oficiale în țara noastră.
Președintele României Traian Băsescu și preşedintele Cehiei, Milos Zema. Sursă foto: Presidency.roÎn cadrul întâlnirii dintre cei doi, președintele României i-a mulțumit omologului său ceh pentru vizită afirmând că vizita lui reprezintă ”un moment de consolidare a relației româno-cehe care niciodată nu a suferit de prietenie”. De asemenea, seful Starului a declarat că a a discutat Milos Zeman despre ”situația regională, în mod deosebit cu accent pe Ucraina și Republica Moldova. Un alt subiect de discuții important a fost accesul României în Spațiul Schengen, strategia Dunării, extinderea Uniunii Europene în Balcanii de Sud-Vest, politica ușilor deschise pentru NATO și problema independenței energetice a Europei”, se arată pe site-ul președinției.
La rândul său preşedintele Republicii Cehia a mulțumit pentru invitaţia preşedintelui Traian Băsescu confirmând afirmațiile lui Traian Băsescu în legătură cu relația dintre cele două state. ”Aș vrea să mulțumesc poporului român, în primul rând, pentru ajutorul pe care ni l-a acordat în momente grele ale existenței noastre. În anul 1938, de exemplu, când România a fost singurul partener din Mica Antantă care a respectat obligațiile sale față de noi sau în anul 1945 când soldații români au ajutat la eliberarea Cehoslovaciei de atunci. (La rândul nostrum n.r.) am exprimat întregul ajutor al Cehiei ca România să fie inclusă în Spațiul Schengen. În România sunt mai mult de 600 de firme cehe active și am adus cu mine un număr foarte mare de oameni de afaceri cehi care speră ca aici să găsească contacte economice și de investiții”, a declarat preşedintele Cehiei, Milos Zeman.
Zeman trebuia să vină în România în toamna anului trecut, dar vizita a fost amânată din cauza unor probleme de sănătate.
Situația din Ucraina
În legătură cu situația din Ucraina, ambii șefi de stat au fost de acord că nu este deloc ușoară în condițiile în care ”este foarte greu de anticipat ce se va întâmpla mai ales că Federaţia Rusă nu face publică o poziţie a sa, o poziţie credibilă care să ne ajute să înţelegem şi care va fi implicaţia Federaţiei Ruse pe mai departe”, a declarat Traian Băsescu adăugând că, în opinia sa, ”există riscul extinderii conflictului şi în regiunea Odessa, ceea ce ar putea afecta considerabil şi situaţia Transnistriei, dacă într-adevăr Federaţia Rusă are ca obiectiv să revină la gurile Dunării, la braţul Chilia. Noi nu excludem această posibilitate şi o considerăm doar o chestiune de timp. În acelaşi timp, situaţia din Ucraina fragilizează situaţia Moldovei. Republica Moldova este aproape de semnarea Acordului de Asociere şi a Acordului de Liber Schimb cu Uniunea Europeană şi nu excludem posibilitatea ca în perioada următoare să fie provocări cum a fost cea a prezenţei lui Rogozin în Republica Moldova şi în Transnistria pe 9 mai, cu survolarea spaţiului aerian al României”, a declarat șeful Statului potrivit site-ului președinției.
La rândul său prședintele ceh a declarat că speră ca ajutorul economic din partea Uniunii Europene sau de la FMI să nu ajungă în buzunarele oligarhilor ci să contribuie la dezvoltarea economică a Ucrainei şi pentru investiţii noi în transport, în infrastructură şi energie, infrastructură energetic și de asemenea, atransmis ucrainienii din estul țării să meargă la vot. ”La fel ca domnul preşedinte, cred că este un pas pozitiv alegerile prezidenţiale de la sfârşitul acestei luni, dacă ştiu Ucraina nu are o limită inferioară pentru alegeri, deci va fi practic formal valabilă chiar dacă nu va participa populaţia vorbitoare de rusă şi eu cred că acest lucru este o greşeală, astfel aş vrea să invit pe cetăţenii din estul Ucrainei să meargă la vot pentru că în caz contrar nu este exclus că boicotul lor să ducă la o alegere a unui candidat la prezidenţiale, care va fi o tensiune între estul şi vestul Ucrainei şi va slăbi Ucraina şi mai mult în viitor”, Milos Zeman.