Politică

Scut în Parlament pentru corupţi

Cum au evoluat interesele şi atitudinea parlamentarilor, de la investirea lui Klaus Iohannis în funcţia de preşedinte şi până în prezent?

Senatorii şi deputaţii nu se grăbesc să se trimită unii pe alţii în arest, astfel că în ultima vreme am asistat la câteva situaţii în care aleşii au făcut scut unii pentru ceilalţi, în ce priveşte imunitatea.

Dacă după instalarea lui Iohannis în funcţia de preşedinte parlamentarii susţineau că nu vor pune piedici justiţiei, în ultimele săptămâni vedem reacţii diferite. Pe fondul valului de arestări, aleşii au constatat că se îngroaşă gluma.


Vot deschis în cazul Şova

Ce vor face aleşii în cazul senatorului PSD Dan Şova? Ieri, chiar preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu spunea că Senatul nu este „fabrică de trimis la eşafod“ şi că nu trebuie să ne grăbim cu condamnările. Aceasta în contextul întrebărilor referitoare la solicitarea DNA de arestare a lui Dan  Şova.
Rămâne astfel de văzut în cursul acestei săptămâni ce vor face social democraţii în ceea ce îl priveşte pe Dan Şova.

Ieri, liberalii au cerut ca parlamentarii să voteze deschis cererile care vizează imunitatea aleşilor. PNL a depus o iniţiativă care vizează eliminarea votului secret şi vrea ca acest proiect să fie adoptat săptămâna această.


Până atunci, liberalii îi cer premierului Victor Ponta să spună cum vor vota senatorii PSD solicitarea de arestare preventivă a lui Dan Şova.

În opinia unora de la putere, Victor Ponta şi PSD vor vota împotriva ridicării imunităţii lui Dan Şova pentru că „iţele afacerii din dosarul Turceni-Rovinari ar putea duce chiar la premierul în funcţie“.


Borbely, scăpat a doua oară de colegi

Răsunător este cazul lui Laszlo Borbely care îşi păstrează imunitatea, după ce Camera Deputaţilor nu a incuviinţat cererea procurorilor, astfel încât DNA să poată începe urmărirea penală împotriva fostului ministru al Mediului, într-un dosar redeschis la începutul acestui an. Este pentru a doua oară când parlamentarii refuză să-i ridice imunitatea lui Laszlo Borbely.

Împotriva solicitarii DNA au votat 154 de deputaţi, în timp ce pentru cererea DNA s-au pronunţat doar 125 de deputaţi, în condiţiile în care era nevoie de 147 de voturi pentru ridicarea imunităţii.

Laszlo Borbely, care este acuzat de trafic de influenţă, s-a rugat de colegii săi în plen să voteze împotriva incuviinţării începerii urmăririi penale împotriva sa.
Fostul ministru al Mediului a susţinut că nu există probe noi în această speţă, în afara unui simplu denunţ, pe care procurorii anticorupţie nici măcar nu l-ar fi verificat.

Imunitatea deputatului UDMR a fost supusă la vot, în plen, la mai bine de o lună de când DNA a cerut aviz Parlamentului.

DNA a solicitat şi în luna septembrie a anului 2012 încuviinţarea Camerei Deputaţilor pentru începerea urmăririi penale împotriva lui Laszlo Borbely, în dosarul în care este acuzat de trafic de influenţă. Deputaţii au respins şi atunci solicitarea procurorilor anticorupţie, cu 181 de voturi împotrivă şi 53 de voturi pentru.


Vosganian a scăpat de procurori ajutat de PNL

Recent am asistat la o reînviere a USL în Senat, când impresionați de lacrimile lui Varujan Vosganian, senatorii PSD și PNL și-au dat mâna și l-au scăpat de urmărirea penală.

Colegii săi l-au scăpat de problemele cu DIICOT în Dosarul „Romgaz-Interagro“, cu o majoritate confortabilă.


Astfel, din totalul celor 132 de senatori care au votat, s-au înregistrat 71 de voturi „împotrivă”, 57 „pentru”, iar cinci voturi au fost anulate. Liberalii au recunoscut că Vosganian a fost salvat atât de votul Puterii, dar și cu largul concurs al colegilor liberali.

Clujeanul Mate Andras, veşnic parlamentar

Unii parlamentari nu îşi pierd mandatele orice s-ar întâmpla. Revoltător este cazul deputatului clujean UDMR Mate Andras, declarat incompatibil, care este membru în două comisii din Camera Deputaţilor- Comisia Juridică şi Comisia de revizuire a Constituţiei.

Deşi a primit şase luni de închisoare cu suspendare, postul lui Mate Andras nu a fost vacantat, iar deputatul rămâne astfel, fără remuşcări, în funcţie.

Număr record de demnitari investigaţi

Anul trecut s-a înregistrat un număr record de demnitari arestaţi, deopotrivă parlamentari şi miniştri.

Procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Codruţa Kovesi, a prezentat recent la bilanţul DNA că în 2014 a fost înregistrat cel mai mare număr de demnitari de rang înalt investigaţi, DNA cerând Parlamentului încuviinţarea arestării a nouă parlamentari şi a 12 actuali şi foşti miniştri.

„Este cel mai mare număr de demnitari de rang înalt investigaţi de DNA. Investigarea faptelor de corupţie la nivel înalt va continua“, a spus Kovesi.

abonare newsletter