Politică

Giurgiu, exclus pentru “delict de opinie”; Banias riscă maxim o suspendare!

<p /><img src="documente/stories/06_iunie/07_ziua/colaj fin.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Mircea Banias, anchetat pentru corupţie, comparativ cu cazul lui Mircia Giurgiu, exclus pentru ca a avut o altă părere?.

Liderii PDL au cerut Comisiei de statut, etică şi ligii a partidului convocarea senatorului Mircea Banias pentru a discuta cazul său. Cu toate acestea, ieri, prim-vicepreşedintele Sorin Frunzăverde declara că nu crede că partidul are o problemă cu senatorul Banias, urmărit penal pentru trafic de influenţă.

 


“Potrivit statutului, nu discutăm neapărat suspendarea lui. E o decizie personală pe care Banias o ia sau nu o ia”, a spus Frunzăverde.

Democrat liberalii par reticenţi în privinţa excluderii din partid a membrilor aflaţi în fază de cercetare în cazuri de corupţie. Prin comparaţie, excluderea din PDL a deputatului clujean Mircia Giurgiu - care a votat două moţiuni de cenzură ale Opoziţei – este văzută ca o chestiune de disciplină de partid.


 

PDL a decis
“aplicarea statutului”


 

Preşedintele organizaţiei PDL Bucureşti, Elena Udrea, a declarat că s-a cerut Comisiei de statut, etică şi ligii a partidului – condusă de clujeanul Daniel Buda – convocarea lui Banias pentru a se discuta cazul său. “Noi am decis să aplicăm Statutul, să cerem Comisiei de Statut, Etică şi Litigii să-l convoace pe domnul Banias şi să discutăm cazul dânsului”, a spus Elena Udrea. Ea a precizat, pe de altă parte, că “situaţiile în care aduci prejudicii de imagine partidului trebuie corectate în primul rând de persoana care se află în centrul problemei şi abia apoi de partid”, făcând aluzie la singura prevedere statutară aplicabilă - autosuspendarea.


 

„Fiecare să procedeze
cum este mai bine”


Preşedintele Comisiei de Integritate, Statut şi Litigii, deputatul Daniel Buda, susţine că fiecare trebuie să procedeze “cum e mai bine pentru el”. “Nu pot să mă exprim în acest caz (al senatorului Banias – n.r.), dat fiind faptul că este posibil să ajungă în această comisie. Sunt instituţii precum suspendarea, autosuspendarea, în asemenea cazuri. Mircia Giurgiu a fost exclus din partid din alte motive, este vorba de faptul că a votat împotriva unor măsuri ale Guvernului, ale partidului. În cazul său este o certitudine; în cazul lui Banias este vorba de o bănuială, e vorba de o prezumţie de nevinovăţie, cu atât mai mult cu cât au mai existat acuzaţii în ceea ce îl priveşte, iar apoi acestea au fost retrase. Sunt două planuri diferite, nu pot fi comparate sau asociate în vreun fel”, a explicat Buda pentru monitorul.

La rândul său, deputatul Adrian Gurzău susţine că în privinţa excluderii lui Giurgiu „nu trebuie să comparăm merele cu perele”. “Cât despre domnul Banias, asta dovedeşte faptul că suntem un partid care «nu are mamă sau tată», iar legea este înainte de toate. Până la urmă este vorba de credibilizarea partidului, iar partidul este afectat pozitiv. Nu putem să ne pronunţăm în privinţa suspendării sale sau autosuspendării. Este în definitiv, o chestiune personală, fiecare are propria lui conştiinţă”, a mai explicat deputatul clujean.

 

Călian: „Nu spun
că nu trebuie
să se autosuspende...”

 

Potrivit deputatului PDL Petru Călian dacă membrii de partid din regimul trecut „se bucurau de o oarecare protecţie” în ce priveşte încălcarea legii, acum lucrurile nu mai stau aşa. „În privinţa suspendării sau autosuspendării, cred că este prematur să mă exprim. Nu spun că nu trebuie să se autosuspende... Pe de altă parte, în cazul excluderii colegului Mircia Giurgiu, acolo este o chestiune disciplinară, de partid, care, desigur, nu este mai presus de încălcarea legii, în general vorbind, dar să votezi împotriva propriului partid este nedemn”, a explicat Călian pentru monitorul.

 

Mandatul imperativ este nul

Articolul 69 al Constituţiei României consacră caracterul “reprezentativ” al mandatului unui parlamentar. Acest lucru se traduce prin faptul că deputatul sau senatorul este “liber de orice obligaţii” faţă de cei care l-au trimis în Parlament (alegători sau partid), el exercitându-şi mandatul doar “în serviciul poporului”.

 

Ce spune Constituţia?

ARTICOLUL 69 - Mandatul reprezentativ

(1) În exercitarea mandatului, deputaţii şi senatorii sunt în serviciul poporului.

(2) Orice mandat imperativ este nul.

abonare newsletter