Politică

Rareș Bogdan și Octavian Hoandră au aflat pe propria piele: Nu poți scalpa un chel!

Băsescu: „Dumneavoastra credeţi că pentru mine este vreo deosebire între ce am văzut în seara asta aici (la Realitatea TV - n.r.) şi Antena 3?”

Invitat de „moderatorul-mut” Octavian Hoandră la emisiunea „Realitatea românească”, la Realitatea TV, fostul președinte Traian Băsescu a fost pus în fața unui veritabil pluton de execuție-mediatică.

Încercarea de linșaj a eșuat, în ciuda intervenției pompieristice a „jurnalistului-politician” Rareș Bogdan, care a sosit în mare grabă, alarmat telefonic de Cozmin Gușă, speriat că Hoandră pierdea controlul propriei emisiuni.


Fostul şef al statului a încercat să se mențină în tema (anunțată) a emisiunii - cele două mandate ale sale ca președinte al României -, în ciuda încercărilor disperate ale moderatorilor și invitaților din platou de a conduce discuțiile spre justiție, arestări, Elena Udrea și Dorin Cocoș.

Iată câteva dintre schimburile de replici relevante din emisiunea de vineri seara. Subliniem că nu este un rezumat al emisiunii și că unele declarații sunt extrase din contextul general al dezbaterii.


Băsescu: Domnule Octavian Hoandră, îmi sunteţi foarte antipatic şi ca ziarist şi ca om. Sunteţi foarte slab ca ziarist. Eu am fost un presedinte bun.

​C. Rogozanu: Aţi executat fără milă măsuri de austeritate, aţi fost un pilon foarte ascultător merkelian... Să discutăm despre felul în care aţi aplicat măsuri de austeritate.

T. Băsescu: Nimic nu a fost gratuit, s-a făcut doar ce a trebuit.


Mircea Coşa: Austeritatea nu trebuia să o introduceţi. În modelul acesta de austeritate, de ce aţi pedalat pe antagonizarea populaţiei? Asta a făcut ca societatea românească să se împartă. Clasa muncitorilor au intrat într-o situaţie de neîncredere... De ce aţi apelat la acest lucru? Ce nevoie aţi avut să puneţi pe unii împotriva altora, că există omul slab care cară în spate omul gras? Efectul nu a fost pozitiv...

T. Băsescu: Cu omul gras, vă rog să înţelegeţi asta: faţă de numărul de angajaţi pe care-i avea România în servicii, industrie şi agricultură, aparatul de stat era monstruos de mare. Măsura de reducere a salariilor s-a luat pentru tot sectorul bugetar. Alternativa era să fie daţi afară într-o noapte cel puţin 250.000 de salariaţi. Am stat şi am chibzuit mult: putem face asta? Decizia a fost: mai bine-i menţinem pe toţi că e criză şi încercăm temporar o reducere a salariilor. În 2010 am ajuns în situaţia în care nu ne mai dădea nimeni bani pe mai mult de 3 luni pentru că eram o ţară destabilizată macro-economic. Aveam varianta grecească, probabil şi azi am fi fost într-o situație instabilă, sau să ne stabilizăm macro-economic, ceea ce s-a şi întâmplat. Soluţia aceasta a făcut ca, odată aplicată în 2010, să trecem pe creştere economică în 2012.


O. Hoandră: Nu-i aveti pe conştiinţă pe bebeluşii care au murit la Giuleşti?

T. Băsescu: Domnule Hoandră, sunteţi de un penibil incredibil. Cum puteţi să spuneţi că sunt vinovat pentru situaţia din spitale? Cu închiderea spitalelor... Cred că s-au închis cca 50 de spitale... Nu mai ştiu exact cifra. Ştiţi cum au fost selectate de ministrul Sănătăţii? Spitale în care, dacă ajungea omul, nu aveau ce să-i facă. Atunci s-a spus: le transformăm în azile de bătrâni, le lăsăm cu un punct de interveţie, în schimb, achiziţionăm elicoptere, Salvări, să-i ducem în spitalele mari care au capacitate să-i şi salveze. Acolo, omul se amăgea că s-a dus la spital.


O. Hoandră: Şi dumneavoastră sunteţi penibil. Ştiu că sunteţi agresiv.

T. Băsescu: Eu ştiu ce aţi fost domnule Hoandă, aţi fost vai mama dumneavoastră!

O. Hoandră: Ştiu sigur că nu am fost marinar.

(...)

Octavian Hoandră: V-am urmărit, fără plăcere, dar v-am urmărit... zece ani.

T.B.: Trebuie să vă spun că și mie îmi sunteți extrem de antipatic ca om. 

O.H.: Mie, ca om, îmi sunteți simpatic, dar ca președinte mi-ați fost extrem de antipatic.

T.B.: Mie și ca om și ca ziarist, unul foarte slab, dar eu am fost un președinte bun. Să nu o ducem într-o dispută între noi. Când am acceptat să vin, știam în ce mediu vin.

(...)

O.H: Ca să nu vă rămân dator, eu care-s mai bătrân, să știți că am trăit în timpul lui Ceaușescu, a fost mai bun președinte ca dumneavoastră.

T.B.: Este posibil, dar n-o spuneți cu răutate.

O.H.: Nu o spun cu răutate. V-am detestat tot timpul, dar nu v-am urât.

T.B.: Trebuie să fii... Nu pun nicio etichetă, să spui că Ceaușescu a fost mai bun...

T.B.: Eu am încă oameni care cred în mine, dumneavoastră nu-i mai aveți.

T.B.: Domnule Hoandră, vă asigur că dacă nu veneam la dumneavoastră în emisiune și erați singur, audiența era zero.

(...)

T. Băsescu: Domnule Rareş Bogdan, nu-mi face o deosebită plăcere să vă văd.

Rareş Bogdan: Nici mie. Eram cu câţiva prieteni, cu fiul meu, mă întorceam de la Snagov, dar m-a sunat patronul acestei televiziuni, domnul Cosmin Guşă, să vin în emisiune, dar nu este o plăcere. Aţi jignit până acum.

(...)

Rareş Bogdan: Este un eşec Republica Moldova?

Traian Băsescu: Moldova se poate transforma într-un eşec. Resping total analiza lui Guşă. Este un urechist, un analist foarte slab.

O. Hoandră: Deci am pierdut Moldova?

Traian Băsescu: Pentru mine neimplicarea în momentul formării guvernului de la Chişinau e un indicator al pierderii Moldova. După cazul Ucraina, UE nu se va mai extinde în est, Balcanii sunt ultima extindere.

(...)

Rareş Bogdan: Aţi fost cu domnul Cocoş şi cu doamna Udrea în Qatar sau Dubai în perioada mandatului?

T. Băsescu: Mintiţi. Lansaţi informaţii false.

(...)

R. Bogdan: Aţi avut încredere 10 ani în Coldea şi în Maior... Au reformat sistemul, SRI-ul... Atunci au fost buni, acum nu mai sunt?

T. Băsescu: De ce mergeţi la speculaţii ieftine? Vă duceţi la speculaţii mărunte... În 2006, am trimis la Parlament tot setul de legislaţie pentru Serviciile secrete. Nimeni nu a vrut să le ia măcar în dezbatere.

Realizările în cei zece ani de mandat?

T. Băsescu: În primul rând, las un stat de drept foarte puternic. Justiţia are foarte multe probleme. Vedeţi câte blocaje la restituiri au fost în justiţie... S-a făcut un salt uriaş de la 2004 la 2014, dar cine crede că nu mai e nimic de făcut, se înşală! Şi SRI are probleme, şi justiţia...

T. Băsescu: Aş vrea să închei spunându-i domnului Hoandră un lucru, câţi kilometri de autostradă a contractat guvernul Ponta şi câţi a contractat guvernul Boc în trei ani şi patru luni. În urma lui Ponta nu ştiu ce o să rămână, asistare socială.​

T. Băsescu: Avem prea mulţi asistaţi sociali, plus bugetari, pe care ăia două milioane care produc trebuie să-i susţină. Rămân un adversar al ideii că prima grijă a statului trebuie să fie asistenţa socială în loc să fie crearea locurilor de muncă.

T. Băsescu: Nu o să accept niciodată că ideea că un preşedinte de ICCJ se duce la bilanţul DNA şi spune că suntem pe aceeaşi baricadă în lupta anticorupţie. Judecătorul nu e pe nicio barciadă, e un Dumnezeu care nu e pe baricada nimănui.

Morții lui Dragnea au defilat la Realitatea

Vineri seara, Traian Băsescu a fost acuzat că nu și-a dat demisia când 7,4 milioane de români au votat pentru demiterea lui.

Băsescu a explicat că nu există președinte care să nu scadă sub 50% în popularitate spre sfârșitul mandatului (a dat exemplul președintelui francez Francois Hollande, socialist, a cărui demisie nu o cere nimeni, deși a scăzut în sondaje cu 4 procente, atingând un minim istoric al încrederii de numai 21% - n.r.), dar asta nu înseamnă că nu trebuie să-și ducă mandatul până la capăt.

În justiţie s-a întâmplat ceva: o explozie a ideii arestăm omul!

T. Băsescu: Nu spun că justiţia nu e bună, am spus tot timpul că am încredere în justiţie. Domnule Hoandră, exageraţi. Eu taxez schimbarea de politică. Voiculescu, 10 ani a fost judecat în libertate, Remeş, judecat în libertate, Mureşan, la fel, Fenechiu, la fel, Năstase a fost judecat în libertate. Asta spun, un spectacol inutil. Ce cred că nu se înţelege acum şi voi pleda cât timp voi mai fi interesat de viaţa politică din România: în momentul în care ai ajuns la instituţii extrem de puternice - ICCJ, ANI, DNA, SRI - echilibrul între aceste instituţii care înseamnă statul şi cetăţeanul care stă în faţa lor, acuzat de ele, eventual, nu se poate face decât respectând dreptul omului. Mă surprinde... Legat de justiţie, s-a întâmplat ceva: o explozie a ideii arestăm omul. Când ai ajuns să ai instituţii atât de puternice în raport cu omul, drepturile omului rămân singura lui pavăză. Nu a-l umili. Scoaterea lor din DNA cu cătuşe, la ore de vârf... Nu-i îngrădi libertatea... Cu atâtea instituţii pe el... De multe ori i-am atenţionat discutând cu procurorul-şef DNA, cu procurorul general, să nu dea drumul la stenograme.

Serviciile secrete trebuie să fie controlate

T. Băsescu: „Având în vedere forţa e care o au (serviciile secrete - n.r.), trebuie instituit un sistem de control mult mai eficient. În orice ţară civilizată, controlul serviciilor secrete îl face Parlamentul. (...) E extrem de important ca, prin modificarea legislaţiei, serviciile secrete să fie controlate. Tentaţia unui serviciu necontrolat este să acapareze informaţie. Depinde ce atribuţiuni dai comisiei de control prin lege. Georgian Pop (deputat PSD, președintele comisiei de control a SRI, absolvent al Academiei Naționale de Informații - n.r.), foarte tare!”

Am văzut niște jurnaliști care au încercat să-i dea lui Băsescu cu tabla de șah în cap, au ratat și și-au dat peste picioare. Jale.
Silviu Sergiu, jurnalist Evenimentul zilei (într-o analiză a emisiunii, publicată sâmbătă pe EVZ.ro)

abonare newsletter