Politică

Băsescu despre criza refugiaților: Nu pot privi doar umanitar aceste lucruri, mă uit și la securitatea țării

Fostul șef al statului Traian Băsescu a declarat, referitor la criza refugiaților, că el nu poate privi doar din punct de vedere umanitar situația, ci și referitor la securitatea țării noastre.

"Eu nu pot să privesc numai din punct de vedere umanitar lucrurile acestea. Pentru că am trecut prin experiența de a fi zece ani la Cotroceni, mă uit și la securitate. Sunt un om care știe foarte bine că statul islamic controlează mari exploatări de petrol și rafinării în Libia, în Siria, în Iraq și atunci poate îmi găsesc o explicație cum reușesc unii să plătească câte 10.000, 50.000 de euro ca să ajungă în Europa. (...) Dar un fost șef de stat care nici nu a plecat foarte de mult din funcție și măcar cu analizele de la momentul plecării și cu capacitatea de a mai anticipa încă vreo câteva luni dezvoltările, eu nu pot să am altă poziție decât să fac trimitere la exploatarea, repet, nu la aplicarea, la exploatarea, articolului 3, alineatul 4 din Constituția României, care nu permite mutări de mase, de populație străină pe teritoriul țării", a afirmat Traian Băsescu la Școala de vară a Tineretului PMP.

Acesta a menționat că respectivul articol din Constituția României trebuie interpretat în interes național, ținând cont și de prăbușirea unor instituții europene.

"Aici, putem face ce vrem cu acest articol, dar interpretăm în interes național și ăsta-i rolul oamenilor de stat. Vom putea avea o poziție fermă, (...) , mai ales atunci când discutăm de instituții europene prăbușite — Acordul de la Dublin și capacitatea Spațiului Schengen de a proteja teritoriul Uniunii Europene.

Deci nu discutăm în termeni umanitari, aceste lucruri trebuie să le discutăm la rece și să ne întrebăm ... (...) Anul ăsta ați vrea voi să primesc 1.000 sau 7.000 de refugiați, care este planul Uniunii Europene ca la anul să nu-mi mai dați 7.000? (...) Pentru că, în momentul de față, politicienii europeni nu fac nimic altceva decât, în mod demagogic, să plângă de mila refugiaților. Și eu plâng. Problema este că eu, cetățean european, vreau să știu ce fac cei care plâng de mila refugiaților pentru ca acest proces să fie stopat la anul. Cât timp vom împărți milioane de oameni de altă religie între noi? Câți ani? Care e planul Uniunii Europene ca la anul să nu mai avem acest flux?", a spus fostul șef al țării.

Potrivit acestuia, politicienii sunt tentați "să ascundă sub umanitarism" prăbușirea celor două instituții europene.

"Eu, ca cetățean european, vreau să știu de ce n-au funcționat instituțiile. Acordul de la Dublin, care obligă statele membre ca atunci când au persoane ilegal intrate pe teritoriul lor să le trimită în punctul pe unde au intrat în Uniunea Europeană. Acest acord de la Dublin nu mai funcționează. Doi, securitatea Spațiului Schengen. România nu a fost bună, iar Spațiul Schengen se demonstrează a fi strecurătoare, intră cine, pe unde vrea. Și cum vrea și când vrea", a completat Traian Băsescu.

Acesta a afirmat că variantele de deplasare pentru refugiați sunt "din Maroc, prin Spania și nu-i de azi, nici de ieri, o altă variantă este din Libia în Italia, (...), alt traseu — Siria, Turcia, Grecia", în ultima vreme apărând tot mai multe "tentative" și dinspre Turcia, pe Marea Neagră, către România, țară unde refugiații ce îndeplinesc condițiile necesare primesc azil.

"Cele trei state, Spania, Italia, Grecia sunt toate membre Schengen. Cele trei state au probleme de ani de zile în a nu reuși să aplice legislația Uniunii Europene. Anul acesta constatăm că s-au prăbușit doi piloni care protejau UE de o migrație necontrolată, Acordul de la Dublin și capacitatea Spațiului Schengen de a-și îndeplini misiunea, protejarea frontierelor exterioare ale uniunii", a subliniat Băsescu.

Ultimele Stiri
abonare newsletter