Politică

Peste 83% din belorușii care au mers la vot l-au ales pe Aleksandr Lukaşenko

Preşedintele autoritarist belarus Aleksandr Lukaşenko a obţinut cel de-al cincilea mandat, în urma scrutinului prezidenţial de duminică, potrivit unor rezultate preliminare anunţate în noaptea de duminică spre luni, relatează DPA în pagina electronică.

Lukaşenko, în vârstă de 61 de ani, a obţinut 83,49% din voturile exprimate duminică, potrivit agenţiei de stat Belta, care a citat comisia electroală. Prezenţa la urne a fost de 86,75%, potrivit aceleiaşi surse.

Aproximativ şapte milioane de persoane au fost înregistrate să voteze.


Realegerea lui Lukaşenko, în urmă cu cinci ani, a dus la proteste ample şi la arestarea liderilor opoziţiei, dar sprijinul pentru regimul său de 20 de ani a crescut de când acesta pozează în garant al stabilităţii în faţa crizei economice şi a conflictului separatist prorus din Ucraina.

El a fost criticat mult timp de Occident pentru situaţia drepturilor omului şi reprimarea disidenţei politice, fiind denumit cândva de Washington „ultimul dictator al Europei”. Occidentul a impus sancţiuni economice asupra unor oficiali belaruşi şi companii.


Uniunea Europeană este pregătită însă să suspende sancţiunile împotriva lui Lukaşenko, după eliberarea surprinzătoare, în august, a ultimilor deţinuţi politici, au declarat vineri surse europene.

Lukaşenko, care a exploatat tensiunile dintre Moscova şi Occident, şi-a îmbunătăţit recent imaginea în faţa UE, criticând anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia şi găzduind negocieri de pace la Minsk, pe tema conflictului din estul Ucrainei, la care au participat preşedintele francez, Francois Hollande, cancelarul german, Angela Merkel, şi Vladimir Putin.


„Am făcut tot ce a vrut Occidentul înaintea alegerilor. Dacă există dorinţa în Occident de a ne îmbunătăţi relaţiile, nimeni şi nimic nu poate împiedica acest lucru”, a declarat Lukaşenko în timp ce vota. „Mingea este acum în terenul Occidentului”, a adăugat el.

Preşedintele belarus este susţinut de Rusia, care furnizează ţării cu 9,5 milioane de locuitori energie la preţuri reduse, preţuind Belarusul ca aliat şi ca zonă-tampon în faţa unor state membre NATO, precum Polonia.


Dar Lukaşenko a avut uneori şi divergenţe cu preşedintele rus, Vladimir Putin. Cei doi lideri sunt implicaţi în prezent într-o dispută privind intenţia Rusiei de a înfiinţa o bază aeriană în Belarus.

Etichete: vot belarus
Ultimele Stiri
abonare newsletter