Politică
OPINIE - Candidatul e gol-goluţ, dar Horea S. Dan nu ştie ce arată public(ului)
Despre relaţia dintre politicieni şi jurnalişti se pot scrie mii de pagini de ziar, sute de mii de kilobiţi de memorie în spaţiul virtual şi tot degeaba.
Caracterizaţi prin goliciune de spirit şi lipsă de inteligenţă, majoritatea politicienilor români consideră că totul li se cuvine şi că numai datorită existenţei lor Pământul se mai învârte de la vest spre est. Din punctul lor de vedere, dispariţia lor de pe scena publică ar echivala cu o catastrofă de proporţii biblice, miliarde de locuitori ai planetei se vor învârti haotic în cercuri lipsiţi de farul călăuzitor şi vom muri cu toţii de foame fără sfaturile şi îndrumarea lor.
Horea S. Dan este unul dintre aceştia.
Cine este Horea S. Dan? Este un personaj trist, cu o anvergură politică pitică, dar plin de el şi autosuficient până la Dumnezeu. Cu gura mare, veşnic „nevorbit”, personajul nostru politic este foarte asemănător activistului de partid din filmele anilor ’80: le ştie pe toate, le face pe toate, îi organizează pe alţii, nu face nici un efort să nu-şi deranjeze cravata şi, în final, când totul e gata se caţără pe movilă şi se laudă cu rezultatele grozave ale muncii în echipă.
Marţi, Horea S. Dan s-a urzicat că Monitorul de Cluj a scris despre el că ar fi „traseist” şi s-a apucat de telefon. Ca să dea cu el după reporterul care a îndrăznit abominabila lucrare. Cuvintele folosite de găunosul personaj au inclus formularea „s-o rezolvăm amiabil”. Adică cum? Adică ce? Adică care? Mai exact ce încerca să transmită politrucul care a candidat în 2008 pe listele PNL? Că imaginea sa a fost grav şifonată de cuvântul „traseist”, dar ar fi dispus să accepte o „netezire” printr-un articol şi n-ar mai fi cazul de o rezolvare „neamiabilă”? Păi, asta s-ar chema şantaj domnu’ Dan, nu-i aşa? Adicălea, ca la piaţă, vii matale şi spui că nu mă dai în judecată pentru o pretinsă daună de imagine dacă îţi fac un articol favorabil? Că eu aşa înţeleg.
Şi mai înţeleg că:
1) În 2008, Horea S. Dan, membru al PNŢCD a candidat pe listele PNL, sub numele PNL, pe locurile PNL, sub culorile PNL, într-un colegiu pe care dacă (Doamne fereşte!) l-ar fi câştigat ar fi fost al PNL. NU al PNŢCD, ci al PNL. Adică ţărănistul Horea S. Dan a candidat pentru un alt partid. Că asta a fost urmare a unei înţelegeri, că cele două partide au încheiat un protocol, asta nu schimbă lucrurile, pentru că A CANDIDAT PENTRU UN ALT PARTID. Potrivit legii, la alegeri participă formaţiuni politice şi alianţe, iar Horea S. Dan a candidat din partea unui partid, deşi era membru al altuia. E şi asta o formă de minciună, nu-i aşa? Măcar faţă de alegători.
2) Tot în 2008, noiembrie 5, Horea S. Dan semna două contracte de publicitate cu Monitorul de Cluj. Unul în numele PNL Cluj (Păi, nu eraţi membru PNŢCD, domnu’ Dan?!), în calitate de candidat, celălalt în numele RH Trust SRL (RO17939112), în calitate de administrator. Ambele sunt semnate în aceeaşi zi şi au numere consecutive de înregistrare. Cel mai interesant este că acela încheiat în numele RH Trust prevede, printre altele, „ştampilă de 4x5 cm pe prima pagină: frecvenţa zilnic”. Iote, dom’le surpriza: ştampila respectivă, timbru, cum îi mai spunem, nu conţine fitinguri sau robineţi, ci tocmai numele catindatului Horea S. Dan, din partea PNL! Politichie plătită din banii firmei!? Parcă nu sună tocmai legal, nu, domnu' Dan?
3) Candidat am văzut (vedeți și voi, în imaginile alăturate, pe care oricine, chiar și procurorii, le-ar putea găsi la biblioteca publică), bani, nu. Pentru că, așa cum ne-au obișnuit politicienii noștri țepari, ei nu plătesc niciodată. Nici PNL, nici firma RH Trust nu şi-au achitat obligaţiile asumate prin contractele respective (1.000, respectiv 2.000 de euro), dar asta e o altă problemă, una care ţine de respectarea cuvântului şi alte noţiuni de moralitate care nu-i caracterizează deloc pe politicienii noştri.
4) Horea S. Dan nu a ajuns la Bucureşti. Nu în calitate de deputat, desigur. Însă firma sa, RH Trust SRL a ajuns. Ce a făcut Horea S. Dan cu firma este o inginerie financiară care ar trebui pusă în manualele agenţilor ANAF. Pe scurt, RH Trust SRL nu mai există. A dispărut. S-a strecurat printr-o fisură legislativă şi a luat calea Bucureştiului, unde funcţionează sub numele Roldens Trimy SRL, pe strada Cupolei 1B, dar cu acelaşi profil de activitate şi cu acelaşi CUI (RO17939112). Şi, potrivit listafirme.ro, numărul de telefon al persoanei de contact este 0728.8777xx. Aţi ghicit, exact numărul de pe care a sunat marţi Horea S. Dan. O coincidenţă, desigur. Pentru 2014, ultimul bilanţ depus la Ministerul Finanţelor, arată că firma are capitaluri totale de MINUS 224.016 lei. Adică e plină de datorii, ca pisicile de pureci.
Am zis pisici?
5) Da, pentru că pisicile au fost principalul subiect al campaniei electorale din 2008 a candidatului la deputăţie Horea S. Dan. Mai exact pisicile vagaboande care circulă libere pe strada Napoca şi nu numai. Taman problemă de competenţa unui parlamentar. Alte năstrușnicii de campanie, des pomenite de liberalul, la acea vreme, Horea S. Dan, au fost renunțarea la polistirenul pentru izolarea termică a clădirilor, pe motiv că ar duce la suicid, sau suprimarea ciorilor de către vânători, pentru că ar murdări mormintele. Curat murdar, coane Dane, da' parcă asta nu-i treabă de parlamentar. Da' de ce credeţi voi că ar trebui să se ocupe un parlamentar, de parcări?
6) Parcările au fost o altă temă a candidatului Horea S. Dan pentru un fotoliu de deputat. Cum a înţeles repede că un deputat nu se ocupă de parcări, s-a repliat repede. Nu către o altă problemă de importanţă naţională, ci către o altă funcţie publică. Acum candidează la Primărie, ca să le facă clujenilor parcările promise încă din 2008. Asta dacă va fi ales, pentru că are şanse fix cât una dintre pisicile pe care le inventaria pe strada Napoca.
7) Cât de important este domnul despre care vă vorbesc acum stă dovadă de neşters performanţa electorală din acelaşi an 2008: 742 de voturi, respectiv 0,65% din numărul total de voturi valabil exprimate. Aşadar este vorba despre un politician cu forţă, cu putere şi cu influenţă... Aşa crede el.
Ce cred eu, şi, domnule Horea S. Dan, e dreptul meu să am o opinie, este că sunteţi un personaj toxic pentru politica clujeană şi că poluaţi din punct de vedere moral acest oraş.
Sunteţi un cameleon politic, dacă termenul „traseist” nu vă place, poate sunteţi de acord cu cel de cameleon. Vă schimbaţi culoarea doar, doar reuşiţi să fiţi ales undeva. De ce? Niciodată nu aţi putut convinge mai mult de câteva sute de oameni că meritaţi încrederea lor, iar în particular aţi reuşit să ne convingeţi (şi) pe noi că nu o meritaţi. Aşadar, de ce vă mai daţi peste cap să candidaţi?
Horea S. Dan nu e singurul astfel de politician de conjunctură, plin de ifose ca pisica de pureci şi demn doar, poate, de căderea în uitarea istoriei. Ca el sunt mulţi. Unii s-au refugiat la Bucureşti, în fotolii călduţe de parlamentari şi aşteaptă pensiile speciale, alţii au fugit la Bruxelles (cu orar redus, să nu le ducă dorul afacerile de acasă), unde aşteaptă zile mai calde şi cer senin şi pe strada lor politică. Pe toţi îi caracterizează aceeaşi goliciune a caracterului. Totul pentru ei, după ei, potopul.
Am un secret pentru Horea S. Dan şi ceilalţi mulţi „dezbrăcaţi” intelectual care-i seamănă: fără voi ne-ar fi tuturor mai bine şi mai uşor. Am avea mai mulţi bani, pentru că nu ni i-aţi fura voi, am avea mai multă linişte, pentru că nu ne-aţi mai deranja voi. Dispăreţi. Oricum, 25 de ani v-au fost de ajuns. V-am suportat destul comportamentul de hiene şi duhoarea de haită.
PS. Îl aştept pe domnul Horea S. Dan să mă dea în judecată pentru dreptul meu de a avea o opinie, pentru dreptul meu de a dezvălui (atât cât pot) din goliciunea morală pe care o dezvăluie public.