Politică

ALEGERI LOCALE 2016 PNL şi PSD se luptă pentru conducerea judeţului

PNL şi PSD sunt principalele partide din judeţul Cluj, din punct de vedere al voturilor şi mandatelor de aleşi locali obţinute la alegerile din 5 iunie, iar UDMR este a treia forţă politică din judeţ, care va înclina balanţa puterii spre una dintre cele două formaţiuni.

Pentru Consiliul Judeţean, PNL a obţinut în judeţul Cluj 37,99% din voturi, urmat de PSD, cu 26,60%, şi de UDMR, cu 13,96%. Celelalte partide au obţinut sub 5%. În acest fel, PNL va avea 18 consilieri judeţeni, PSD 12, iar UDMR 7.

Pentru şefia CJ Cluj se vor lupta, după toate probabilităţile, doi parlamentari: senatorul PNL Alin Tişe şi deputatul PSD Cornel Itu, cu mai mari şanse pentru primul, ţinând cont de colaborarea de până acum din CJ Cluj între PNL şi UDMR.


La Consiliul Local Cluj-Napoca situaţia este mult mai clară în favoarea PNL. Emil Boc (PNL) a câştigat funcţia de primar cu 64,96%, iar în Consiliul Local dispune de 17 mandate (din 27) şi are asigurată majoritatea. PSD şi UDMR au câte cinci mandate şi e foarte probabil să existe din nou o colaborare a UDMR cu PNL, în cadrul căreia Uniunea ar urma să primească din nou un post de viceprimar.

Pe ansamblul judeţului Cluj, echilibrul de forţe între PNL şi PSD este mult mai mare decât la Consiliul Judeţean şi la Consiliul Local Cluj-Napoca.


În localităţile urbane clujene, PNL a câştigat funcţia de primar în municipiile Cluj-Napoca şi Câmpia Turzii şi în oraşul Huedin, iar PSD a câştigat în municipiile Dej, Turda şi Gherla.

De asemenea, în cele 81 de unităţi administrativ teritoriale din judeţul Cluj, PNL a obţinut 37 de mandate de primar (45,67%), iar PSD a obţinut 33 de mandate (40,74%); UDMR are opt mandate (9,87%), ALDE un mandat (1,23%), PNŢCD un mandat (1,23) şi e un primar independent.


De asemenea, din totalul celor 983 de consilieri locali aleşi în judeţul Cluj, 346 sunt ai PNL, iar 333 sunt ai PSD, urmate de UDMR, cu 135 de consilieri locali.

Ultimele Stiri
abonare newsletter