Politică

Cât ne costă angajaţii parlamentarilor într-o singură lună

Un parlamentar primeşte o indemnizaţie lunară în valoare de 5.400 de lei şi aproximativ 10.000 de lei lunar pentru cheltuieli de organizare şi funcţionare a biroului parlamentar.

Parlamentarii clujeni nu se zgârcesc atunci când vine vorba de deplasări și cheltuieli pentru birourile parlamentare din teritoriu, unde de altfel își petrec o bună parte din activitate.

Deputații clujeni au fost în luna septembrie, potrivit datelor publicate pe site-ul Camerei Deputaților generoși mai ales cu personalul.


Pe ce se duc banii într-un birou parlamentar

Potrivit legii, cheltuielile care pot fi decontate sunt cele cu salariile angajaţilor în cadrul biroului parlamentar și cele pentru bunuri și servicii. Aici intră chiria pentru sediul birourilor parlamentare; energia electrică; gazele naturale; energia termică și apă caldă; cheltuieli de salubritate; apă curentă și canalizare; alți furnizori (ex, pază sediu); benzină, motorină, lubrifianți pentru transport auto în circumscripție; diurnă, cazarea și transportul angajaților și colaboratorilor birourilor pentru deplasarea în circumscripție și la Parlament.

Cât de generoşi au fost deputaţii clujeni

Clujul este reprezentat în Camera Deputaţilor de zece parlamentari. Sumele cheltuite de aceştia cu personalul pe luna septembrie, potrivit datelor de pe site ul instituţiei diferă de la un colegiu la altul.


De exemplu, liberalul Adrian Oros a fost cel mai generos deputat cheltuind 6.601 lei cu angajaţii, în timp ce Steluţa Cătăniciu( (ALDE) a cheltuit doar 3.165 lei. Aurelia Cristea (PSD) şi Adrian Gurzău (PMP) şi-au plătit personalul cu 3.861 lei, respectiv cu 3.063 lei.

Reprezentatul Colegiului 5, liberalul Radu Zlati a cheltuit cu personalul 6.380 lei, iar Cornel Itu (PSD) 5.522 lei. De asemenea, Ioan Moldovan şi Mircea Irimie (ALDE) au cheltuit cu angajaţii sume mai mici, mai exact 3.405 lei, respectiv 3.643 lei. În schimb, Elena Reuer (PNL) şi Mate Andras (UDMR) au cheltuit sume mai mari cu personalul, mai exact 5.300, respectiv 4.367 lei.


În ce priveşte cheltuielile pentru bunuri şi servicii, suma maximă cheltuită a fost de 7.775 lei (Mircea Irimie), iar cea mai mică a fost de 4.841 lei, (Adrian Oros).

Decontările sunt reglementate de Legea nr.96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor, republicată,


Pe durata exercitării mandatului, un parlamentar primeşte o indemnizaţie lunară în valoare de 5.400 de lei. În plus, fiecare deputat și senator mai primește aproximativ 10.000 de lei lunar pentru  o sumă forfetară din bugetul Camerei Deputatilor şi, respectiv, al Senatului pentru cheltuieli de organizare şi functionare a birourilor parlamentare.

Camera Deputaților a scos din buzunar doar în luna septembrie 2.290.608 lei pentru cazarea, telefoanele și transportul deputaților din România.

abonare newsletter