Politică

Indemnizaţii mai mari pentru aleşii locali. De ce se plâng primarii de la Cluj

Grupurile parlamentare ale PSD, ALDE și UDMR au depus amendamente la Ordonanța de Urgență a Guvernului 2/2017 privind unele măsuri fiscal-bugetare potrivit cărora vor beneficia de majorarea indemnizației cu 30% primarii, viceprimarii, președinții, precum și vicepreședinții consiliilor județene, a anunțat ieri președintele Comisiei pentru muncă a Camerei Deputaților, Adrian Solomon.

Proiect legislativ: Indemnizaţii mai amri pentru aleşii locali Proiect legislativ: Indemnizaţii mai amri pentru aleşii locali

"Temeiul este că este anormal ca în administrația publică locală unii funcționari să aibă de două ori mai mult decât viceprimarul, primarul sau chiar președintele consiliului județean, în condițiile în care responsabilitatea și administrativă și politică și judiciară se răsfrânge asupra aleșilor și nu asupra funcționarilor. Prin urmare, după aplicarea Ordonanței 2 prin care se măreau salariile în administrație cu 20%, s-a văzut, în urma aplicării, această problemă", a precizat Solomon.

Potrivit lui Solomon, președintele, PSD Liviu Dragnea, a anunțat încă de la ședința Asociației comunelor că această situație va fi îndreptată.


"Încă de săptămâna trecută s-au avansat discuțiile și, împreună cu grupul ALDE și UDMR, am depus și astăzi am trimis către Guvern pentru impactul bugetar acest amendament", a explicat Solomon.

El a adăugat că nu știe care este impactul bugetar al acestor amendamente depuse la Comisia pentru muncă.


Primarii de la Cluj se plâng că pentru răspunderea pe care o au pe umeri, banii pe care îI primesc sunt puţini, dar nu se declară deranjaţi de faptul că sunt întrecuţi în venituri de unii funcţionari.   

“Un primar trebuie să fie bun la toate, trebuie să cunoască toate problemele şi toate domeniile, începând de la urbanism, contabilitate, partea de taxe şi impozite, gestiunea  să ştie să le facă pe toate. Sunt funcţionari care au salarii mai mari ca primarii, este adevărat, dar cu siguranţă îşi merită banii şi sunt foarte importanţi cei cu experienţă. Mi-aş dori să pot salariza mai multe persoane dacă sunt competente, chiar dacă veniturile sunt peste cele ale primarului. Dar repet, pentru un primar răspunderea este foarte mare şi este obligat să ştie să le facă pe toate, cel puţin pentru asta trebuie mai mulţi bani”, a declarat Costea Gabriel, primarul de la Feleacu.


“La ce responsabilităţi are un primar, cu fondurile europene, cu banii pe care trebuie să îi gestioneze, veniturile sunt foarte mici. Trebuie să fie şi şofer şi gestionar, să se ocupe de absolut toate problemele cu care vin oamenii la el. Cred că sumele pe care le primim sunt derizori, venitul meu net este în prezent de aproximativ 3.000 lei”, a declarat primarul din Bonţida, Emil Carhaţ.

abonare newsletter