Politică
Legea care elimină "Conflictul de interese" din Codul Penal, retrimisă la Comisia juridică. Ce susţinere are de la Cluj proiectul?
Camera Deputaţilor a retrimis, marţi, la Comisia juridică legea care modifică articolele 301 şi 308 din Codul Penal, înlocuind sintagma "Conflictul de interese" cu "Folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane" pentru a clarifica noţiunea de "prejudiciu de interes public".
Legea care elimină "Conflictul de interese" din Codul Penal, retrimisă la Comisia juridicăUPDATE
De ce trebuie aduse modificări
Controversatul proiect care dezincriminează conflictul de interese va sta aproximativ două săptămâni la Comisia Juridică după care va ajunge în plenul Camerei din nou. Deputaţii clujeni explică de ce consideră că trebuie aduse anumite modificări.
Deputatul UDMR Csoma Botond spune că anumite prevederi ale legii sunt absurde.
“S-a retrimis la Comisia Juridică pentru îmbunătăţiri, iar eu cred că trebuie aduse nişte modificări şi clarificate nişte aspecte. De exemplu, nu poţi angaja, ca şi parlamentar la al doilea mandat nu poţi angaja o persoană care a mai fost angajată la cabinetul parlamentar. Nu mi se pare normal, cred că e exagerat, nu mă refer la angajarea rudelor, dar să nu poţi angaja o persoană cu care ai avut un raport de muncă bun în celălalt mandat... Dacă ai mai câştigat un mandat şi ai fost mulţumit de activitatea acelei persoane, de ce să nu poţi să o angajezi din nou?”
Liberalii se declară împotrivă proiectului, în forma în care este acum. “Noi suntem împotriva adoptării acestui proiect, am susţinut acest şlucru de la început. Acum însă, întorcându se Comisia Juridică vor fi modificări şi se va mai lucra la el vreo două săptămâni. În forma în care este acum, categoric suntem împotriva.”, spune deputatul PNL Sorin Moldovan.
“Trebuie făcute anumite clarificări în ceea ce priveşte noţiunea de prejudiciu de interes public, susţine la rândul său, deputatul PSD Cristina Burciu. “A fost retrimis la Comisia Juridică pentru că trebuie făcute anumite clarificări în ceea ce priveşte noţiunea de prejudiciu de interes public. PSD a retrimis proiectul cu majoritate de voturi pentru ca timp de o săptămână să se facă aceste clarificări”, a declarat deputatul Cristina Burciu”.
---------------------------------------------------------------------------------
Plenul Camerei Deputaţilor a votat cu majoritate de voturi propunerea deputatului PSD Ioan Munteanu de a retrimite proiectul de lege la Comisia juridică, pentru o săptămână, pentru a se putea clarifica noţiunea de "prejudiciu de interes public".
În forma adoptată de Comisia juridică, articolul 301 din Codul Penal face trimitere la "Folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane" şi prevede la alineatul 1 că "fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit un act prin care s-a obţinut un folos patrimonial pentru sine, pentru soţul său, pentru o rudă ori un afin până la gradul II inclusiv pricinuind prin asta un prejudiciu de interes public, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică pe o perioadă de 3 ani", potrivit amendamentului depus de deputatul UDMR Marton Arpad şi aprobat de Comisia juridică.
În forma iniţială, articolul 301 prevedea că "fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obţinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soţul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică".
Comisia juridică a decis că dispoziţiile alin.(l) nu se aplică în cazurile în care actul sau decizia se referă la: emiterea, aprobarea sau adoptarea actelor normative; exercitarea unui drept recunoscut de lege sau în îndeplinirea unei obligaţii impuse de lege, cu respectarea condiţiilor şi limitelor prevăzute de aceasta, amendamentul aparţind deputatului Eugen Nicolicea.
Deputaţii din comisie au eliminat punctul c) al alineatului 2, "exercitarea atribuţiilor de serviciu privind acordarea către subalterni a drepturilor legale ale acestora".
În forma adoptată de comisie, articolul 308 - Infracţiuni de corupţie şi de serviciu comise de alte persoane, din Codul Penal prevede că "Dispoziţiile art.289 - 292, art.295, art.297 - 300 şi art.304 privitoare la funcţionarii publici se aplică în mod corespunzător şi faptelor săvârşite de către sau în legătură cu persoanele care exercită, permanent ori temporar, cu sau fără o remuneraţie, o însărcinare de orice natură în serviciul unei persoane fizice prevăzute la art.175 alin.(2) ori în cadrul oricărei persoane juridice", eliminându-se astfel trimiterea la articolul 301 din conţinutul articolul 308.
"Măsurile propuse de această iniţiativă au aplicabilitate generală, fiind în acord şi cu jurisprudenţa recentă în materie a CCR, Decizia nr. 2/2014 cu privire la obiecţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 1 punctul 5 şi a art 2 punctul 3 din Legea pentru modificarea şi completarea unor acte normative şi a articolului unic din Legea pentru modificarea 253 din Codul Penal", se arată în expunerea de motive.
Comisia juridică a adoptat un raportul favorabil privind proiectului de Lege pentru modificarea art.301 şi art.308 din Legea nr.286/2009 privind Codul penal.
Camera Deputaţilor este for decizional.