Politică
Cu sau fără prag pentru abuzul în serviciu?
Revin discuţiile despre stabilirea unui prag în cazul abuzului în serviciu. Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a declarat că se impune identificarea unui prag al prejudiciului în cazul infracţiunii de abuz în serviciu şi că acesta va fi stabilit de Parlament, în momentul în care va dezbate şi vota proiectul de lege trimis de ministerul Justiţiei.
Deputatul Cornel Itu şi senatorul Vasile IleaDeputaţii social democraţi clujeni explică de ce, în opinia lor, trebuie să ne raportăm la o valoare a prejudiciului produs.
În acord cu recomandările specialiştilor
Senatorul PSD Vasile Ilea subliniază că oricum, responsabilitatea modicării legii trebuie să aparţină Parlamentului.
“Punctul meu de vedere privind abuzul în serviciu coincide cu recomandarea specialiștilor din justiție, cu cerinţa Curții Constituționale, pentru că despre aceasta este vorba.
De altfel, domnul Dragnea n-a spus mai mult decât ceea ce solicită Curtea Constituţională (prin decizia Nr.405/2016) şi anume ca infracţiunea de abuz în serviciu să fie definită în acord cu Constituţia.
Este obligatoriu să fie stabilit un prag valoric, iar Legea trebuie să prevadă, în mod clar, ce înseamnă abuzul în servciu, astfel încât această chestiune să nu mai fie lăsată la libera interpretare a judecătorilor.
Responsabilitatea modificării Legii trebuie să aparţină Parlamentului, care este legiuitor primar - acest lucru îl arată, de altfel, şi domnul Dragnea.
Consider că tot ceea ce trebuie să facem este să respectăm Legile şi Constituţia, iar cerinţa de reglementare a prevederilor pentru abuzul în serviciu are exact scopul acesta”, a declarat Vasile Ilea.
Şi deputatul PSD Cornel Itu susţine că este firesc să fie stabilit un prag în cazul abuzului în serviciu.
“Şi înainte a fost prag şi este normal să fie şi acum. Argumentul meu este acela că trebuie să ne raportăm la o anumită valoare a prejudiciului produs”, a spus Itu.
Argumentele lui Dragnea
„Nu vreau să mă antepronunţ, dar vă spun în seara asta că nu se poate să nu existe un prag. Poate să fie 1 leu, poate să fie 100 lei, poate să fie 1.000 lei. Aşa cum au spus şi mulţi magistraţi, nu este corect să se lase la aprecierea judecătorului să decidă dacă se poate decide un prag sau nu. Pe de altă parte, ministrul Justiţiei nu este şeful Parlamentului. Parlamentul va decide, pe baza acelui proiect de lege, în consonanţă cu deciziile CCR, care este calea corectă de urmat.”, a spus Dragnea la Antena 3.
El a precizat că Parlamentul va dezbate pe larg această speţă din proiectul de lege.
„Comisia de la Veneţia, deciziile CEDO au spus lucrul acesta. Avem decizia CCR foarte clară care a spus că sunt obligatorii şi prevederile din încheierea de şedinţă, adică din dispozitiv, dar şi din considerente. Va ajunge proiectul de lege în Parlament şi acolo vom dezbate pe larg”, a adăugat Dragnea.
Vă reamintim, ministrul Justiţiei Tudorel Toader a anunţat că în cazul abuzului în serviciu, proiectul nu va prevedea vreun prag valoric, așa cum se preciza în controversata OUG 13.