Politică

Ce promit politicienii clujeni. Csoma Botond, UDMR: “Reducerea pragului de folosire a limbii materne la 10% este o prioritate”

Deputatul UDMR Csoma Botond are în vedere două proiecte majore: Legea locuirii şi cea privind administraţia publică locală.

Ce promit politicienii clujeni. Csoma Botond, UDMR: “Reducerea pragului de folosire a limbii materna la 10% este o prioritate” Ce promit politicienii clujeni. Csoma Botond, UDMR: “Reducerea pragului de folosire a limbii materna la 10% este o prioritate”

Monitorul de Cluj îşi propune să afle care sunt priorităţile politicienilor clujeni pentru următoarele şase luni, fie că sunt reprezentanţi în Legislativul României sau în forurile administrative locale. Rămâne de văzut în ce măsură se vor şi ţine de cuvânt şi câte din promisiunile lor se vor concretiza.

Deputatul clujean Csoma Botond spune că a depus încă de la sfârşitul sesiunii parlamentare trecute, împreună cu colegi de la alte partide, un proiect de lege privind locuirea. De asemenea, în opinia parlamentarului clujean, trebuie modificată Legea 215 referitoare la administraţia publică locală.


“Legea locuirii este din punctul meu de vedere eca mai importantă în acest moment, are o dimensiune socială importantă pentru clujeni. Se referă la persoanele marginalizate care acced foarte greu la o locuinţă. Este importantă o asemenea lege pentru incluziunea socială a acestor persoane defavorizate.  

Aici vorbim despre persoane cu un venit mic, care trăiesc la marginea societăţii, concret, mă refer la cazurile sociale. Legislaţia locală se bazează pe actuala Lege a locuirii si noi dorim să modificăm practic legea cadru pe care se bazează şi legislaţiile locale, trebuie îmbunătăţite”, spune parlamentarul.  


De asemenea, în ceea ce priveşte folosirea limbii materne în administraţia locală, reprezentanţii UDMR nu renunţă la reducerea pragului de la 20% la 10%. UDMR a anunţat această prioritate încă din sesiunea parlamentară trecută.

“Legea 215, din punctul meu de vedere este altă lege importantă pentru clujeni. Concret, dorim să reducem acel prag pentru folosirea limbii materne în administraţie de la 20% la 10%. Am discutat acest proiect pe larg şi cred că este o iniţiativă importantă atât pentru comunitatea maghiară, cât şi pentru cea română”, mai spune deputatul.    


Activitatea parlamentară în cifre

Deputatul clujean a luat cuvântul până acum de 10 ori, a avut 13 iniţiative legislative, şi a formulat 5 întrebări şi interpelări. Spre deosebire de alţi colegi de la alte partide, deputatul Csoma Botond a avut iniţiative mai ancorate în realitate.  Spre exemplu, a cerut explicaţii Ministrului Educaţiei, interpelarea sa având ca obiect desfiinţarea profilului Ştiinţele naturii de la Liceul Teoretic „Brassai Samuel” din Cluj.

 


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter