Politică

Cine decontează greşelile lui Alin Tişe?

Președintelui Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, i-a revenit glasul pe tema gunoaielor: nu este poluare la Pata Rât, a spus el, miercuri.

Reacţia sa vine la două zile după vizita ministrului Mediului Graţiela Gavrilescu la care şeful CJ nici nu s-a sinchisit să participe. Între timp i-au sărit şefii de partid în apărare: europarlamentarul Daniel Buda a trimis marţi un comunicat de presă în care a dat practic vina pe guvernarea găunoasă.

Cine decontează însă greşelile preşedintelui CJ, după ce, în lipsa lui Tişe,  Gavrilescu a pus tunurile atât pe primarul Emil Boc, cât şi pe managerul de proiect de la Centrul de Deşeuri, Mariana Raţiu. Unii analişti politici susţin că liberalii trebuie să îşi asume răspunderea pentru un proiect iniţiat şi gestionat de ei, dar oalele tot în capul clujenilor se vor sparge. Ar trebui ca Alin Tişe să îşi dea demisia sau ar trebui să fie demis, depăşit fiind de situaţie?


Nu are soluţii

Analistul politic Mihai Mocanu consideră că tot clujenii vor plăti din buzunarele proprii.

“Dacă privim atent, PNL a condus judeţul Cluj în ultimii aproape 20 de ani, deci ei au iniţiat şi au gestionat proiectul.


Ar fi păcat să trebuiască să returnăm nişte bani pentru greşelile a doi sau trei politicieni. Eu cred că Alin Tişe nu vede o soluţie şi în acelaşi timp este suficient de orgolios încât să nu fie deschis la o discuţie cu persoane care pot identifica soluţii şi care pot ajuta la ceva care să ne ajute. Din păcate, în curând nu o să mai avem unde să ducem gunoiul şi atunci nu ştiu cum se va rezolva problema. Noi vom plăti şi acele milioane de euro care trebuie restituite, noi nu o să avem unde duce gunoiul sau vom plăti un preţ exorbitant pentru transferul lui pe alte rampe. Până la urmă cetăţeanul are de pierdut. În momentul în care o comunitate are probleme, politica trebuie lăsată deoparte şi trebuie găsite soluţii, indiferent de culoarea politică. Se pare că Alin Tişe ne demonstrează încă o dată că pentru el personal funcţia pe care o ocupă este doar pentru a realiza să zicem creşterea conturilor sale şi ale unor apropiaţi şi rezolvarea problemelor cu justiţia”, consideră analistul politic Mihai Mocanu.

Mai degrabă e problema guvernanţilor

Sociologul Ioan Hosu arată cu degetul mai cu seamă înspre guvernanţi.


„Dincolo de declaraţii făcute sau nefăcute, cred că trebuie să vedem paşi. Aici problema e şi a Guvernului, a finanţării şi investiţiilor pe care statul român trebuie să le facă în infrastructura de orice tip. În acest moment statul român se pare că nu mai investeşte în nimic, iar autorităţile locale primesc cu ţârâita. Trebuie făcută presiune mai mare pe guvern. În ce o priveşte pe doamna ministru al Mediului, am văzut că s-a răstit la jurnalişti în Bistriţa, de parcă aşa rezolvă problema managementului integrat. Pe de altă parte, cu un ministru de calibru acesta nu prea cred că ai ce discuta. Alin Tişe va deconta această problemă majoră, administraţia locală sigur, dar mai cu seamă guvernanţii au o răspundere”, spune sociologul Ioan Hosu.  

Imposibil de dat jos din funcţie

Potrivit legii, preşedintele CJ poate fi  schimbat din funcţie prin votul a două treimi a consilierilor judeţeni. În momentul de faţă însă liberalii au majoritate în forul judeţean, fiind 17 fără Tişe, PSD are 11 consilieri, iar UDMR are 7.   


„Este imposibil să fie dat jos din funcţie acum. Dacă PNL nu hotărăşte să facă o revoltă în interior, să înţeleagă că Alin Tişe le face deservicii majore liberalilor, iar ei să îl sancţioneze, celelelate forţe nu au nicio şansă în momentul acesta”, mai spune Mocanu. 

 

abonare newsletter