Politică

Orban vrea ca politica Ungariei pentru maghiarii din străinătate să țintească clasele de mijloc și de jos

Politica Ungariei pentru maghiarii care trăiesc în afara țării trebuie să se adreseze în următorii ani persoanelor slab calificate și claselor de mijloc și de jos, mai predispuse la a fi asimilate, a declarat într-un interviu premierul Viktor Orban, potrivit agenției de presă MTI.

În acest interviu apărut în Kronika, ziar de limbă maghiară care apare la Cluj-Napoca, Orban a spus că politica sa pentru etnicii maghiari "țintește spre cei din clasa de mijloc și de mai jos".

Prim-ministrul ungar a afirmat că știe din experiență că intelectualii și membrii înalt calificați ai societății, cu un trecut familial solid, "își pot găsi propria cale în Bazinul Carpatic".


Clasele de mijloc și de jos trebuie sprijinite prin politici care să spună că a fi ungur "nu este doar un sentiment înălțător, dar și unul profitabil". Asta este ceea ce programele Ungariei de dezvoltare a afacerilor în Bazinul Carpatic încearcă să obțină, a adăugat el.

"Una dintre marile realizări ale anilor următori va fi ca maghiarii să simtă că au la dispoziție o gamă largă de oportunități de dezvoltare, de angajare, de venituri și de educație, și asta pentru că sunt maghiari", a mai spus Orban.


"Prin urmare, va merita ca inclusiv maghiarul care locuiește în ultima casă a ultimului sat să rămână parte a comunității maghiare. Acum este momentul să consolidăm trunchiul comunității maghiare și să îi udăm rădăcinile. Coroana este într-o formă bună", a declarat el.

În privința relațiilor schimbătoare dintre Ungaria și România, Orban a spus că situația legăturilor bilaterale a depins de felul în care a fost conducerea României: una bine-intenționată, care îi respectă pe maghiari, sau una rău-intenționată.


"Ceea ce noi, ungurii, putem face este să nu răspundem la o provocare cu o altă provocare și la o ostilitate cu o altă ostilitate, chiar și în vremuri atât de dificile ca acestea", a declarat premierul ungar. "Recent, eu însumi am fost atacat de unii politicieni români, la fel și Ungaria. Însă nu am răspuns niciodată. Iar acest lucru se va vedea pe termen mediu", a adăugat el. "Acum suntem într-o perioadă de construire a încrederii. Cred că putem avea o cooperare concentrată pe economie, care să poată servi intereselor României, etnicilor maghiari din România și, de asemenea, patriei natale", a mai afirmat șeful guvernului de la Budapesta.

Orban și-a mai declarat convingerea că întreaga comunitate a etnicilor maghiari din Bazinul Carpatic este foarte aproape de o perioadă prosperă. "Nu ne vom mai confrunta cu nevoia de a ne apăra în fața privării de drepturi, ci cu o întărire a drepturilor. Nu ne vom mai apăra de sărăcie, ci vom avea de-a face cu o prosperitate stabilă, predictibilă și notabilă", a spus Orban.


"De acum înainte, scopul nu va mai fi ca alții să ne ofere locuri de muncă, ci maghiarii le vor oferi maghiarilor locuri de muncă în fabrici europene competitive", a adăugat el.

Orban a spus că ascensiunea de care vor avea aparte maghiarii va face ca orice cooperare cu ei să fie o opțiune atractivă. El a adăugat că vrea să împărtășească și cu românii viitorul succes.


Despre subiectul autonomiei regiunii transilvănene, Orban a spus că maghiarii care locuiesc în Transilvania nu au avut nicio oportunitate sau cale de a renunța la acest obiectiv. El a afirmat că este o dezbatere care merită purtată, susținând că Serbia, care a garantat “o autonomie exemplară” maghiarilor din Voivodina, a devenit mai puternică.

Orban i-a încurajat de asemenea pe maghiarii care trăiesc în străinătate să se înregistreze pentru alegerile generale din Ungaria din 2018 și să își exercite dreptul de vot.

abonare newsletter