Politică

Boc, supărat pe revoluţia fiscală. "Clujul pierde 30 mil. euro pentru investiții. Lovitură fără precedent"

După reducerea impozitului pe salarii de la 16% la 10%, bugetul Clujului va pierde 30 de milioane de euro, adică o treime din bugetul de investiții, susține primarul Emil Boc.

sursa foto ziardecluj.ro sursa foto ziardecluj.ro

Vârful de lance al opoziţiei faţă de modificarea Codului fiscal prin care impozitul pe venitul salarial ar urma să scadă de la 16% la 10% nu este reprezentat de partidele de opoziţie, ci de administraţia locală în frunte cu primarii. Explicaţia este simplă: administraţia locală va fi cea mai afectată de reducerea de taxă.

”Vorbim de o diminuare consistentă a veniturilor bugetului local. De unde rezultă această diminuare? Astăzi, fiecare salariat plătește la stat o cotă unică de 16%. I se reține 16% din salariul brut, care merge la stat. Din tot ce ce se adună în acest municipiu, din toate salariile care se plătesc în acest oraș, pentru partea de 16% care se reține, o bună parte din acești bani se întorc înapoi la municipiu. Toate salariile plătite în municipiul Cluj-Napoca, că sunt din IT, că sunt din învățământ, industrie sau sănătate, fiecare salariat plătește cota de 16%. Se adună o sumă de bani pe municipiu. Din această sumă de bani, 41,7% se întoarce la bugetul local, astăzi, înainte de modificarea Codului Fiscal. Asta înseamnă un stimulent să atragi investitori, ca să ai locuri de muncă , să fie venituri, ca după aceea să fie venituri și mai mari la bugetul local. E un mecanism prin care ești stimulat să cauți investitori, să te bați pentru locuri de muncă. 59% merge la bugetul central. Doar 41,7% rămâne la bugetul local. De la  41,7% până la 100% banii merg la București", a explicat Boc.


Edilul Clujului spune că scăderea cotei unice la 10% este "un lucru bun".

"Acum ce se propune: să scadă cota unică de la 16% la 10%, lucru pe care nu îl contest, în principiu e un lucru bun să scadă fiscalitatea, doar că nu avem deocamdată niciun mecanism cert că dacă scade cota de la 16% la 10%, deci se micșorează baza de la care raportăm 41,7%, deci e o diminuare substanțială și va rezulta o pierdere majoră la bugetele locale. Pierderea aceasta, prin diminuarea cotei, la municipii, este de 30 de milioane de euro, chiar și mai bine, fără niciun fel de compensare. Ieri am auzit că ar putea să facă o compensare la cota de 41,7%, dar nu am văzut nimic scris. În concret vom vedea după modificarea Codului Fiscal. Obiectivul este de a lua bani de la marile municipalități, Bucureștiul, Clujul, Timișoara, Iași, Constanța, Oradea, Brașov și celelalte. Sunt luate aceste resurse financiare. Banii aceștia nu ți se mai dau, care ți se cuveneau. Și atunci trebuie să-ți construiești bugetul cu 30 de milioane de euro mai puțin. Banii aceștia se duc la bugetul central, iar o parte din bani vor fi utilizați pentru fondul de pensii, o parte din bani pentru fondul de sănătate, o parte din bani vor fi utilizați să asigure echilibrul de dezvoltare economică în alte zone mai sărace ale țării. Nu e suficient că 60% deja se ducea din primul moment, pentru echilibrarea țării, acum se iau și mai mulți bani pentru a merge în alte zone de dezvoltare economică. Guvernul își pune în practică promisiunile fiscale pe seama administrațiilor locale performante, unde există atragere de investiții, locuri de muncă și dezvoltare economică. La acestea le pune o frână Guvernul. Ce interes ar mai avea o primărie să se mai bată pentru investitori?”, a explicat, miercuri, primarul Emil Boc, la un post de radio.


Primarul Clujului spune că nu a decis deocamdată care investiții vor fi tăiate de pe lista primăriei.

”Acești bani sunt necesari comunității tocmai pentru a se dezvolta și a atrage și mai mulți bani pentru bugetul central. Ne diminuează șansele noastre de dezvoltare. Ce înseamnă asta la Cluj? Noi, la bugetul pe 2018, va trebui să tăiem 30 de milioane de euro de peste tot, din investiții, din alte proiecte. Noi pierdem 10% din bani, pentru că bugetul Clujului este de 300 de milioane. Noi pierdem cam o treime din bugetul de investiții a Clujului. Pierdem o șansă importantă de a continua multe proiecte de investiții care, fie vor fi eliminate, fie vor fi cu frâna trasă. E o lovitură foarte puternică și fără precedent, de o asemenea amploare în ceea ce înseamnă devalizarea bugetelor locale în favoarea guvernului central. Clujul va suferi o tăiere de dezvoltare cu 30% a proiectelor, a politicilor publice. Încă nu am pus degetul pe rană să vedem unde. Oriunde este posibil. Din cotele defalcate din impozitul pe venit de 16% poți plăti orice, de la bursele elevilor până la lărgirea străzii Bună Ziua”, a mai spus Emil Boc.  


Primarul a mai spus că este "cea mai periculoasă politică posibilă să stai să depinzi de pixul unui birocrat sau de pixul politic al unui ministru".

”Trebuie să depinzi de ceea ce produci tu, nu să depinzi de alții să îți dea banii tăi înapoi. Este culmea să depinzi de altcineva cum să îți cheltui banii tăi. Noi nu cerem bani în plus, ci numai ce ni se cuvine pe lege astăzi. Încercarea de a face primarii dependenți de un Guvern politic este dăunător. A fost o perioadă când primarii au fost ținuți captivi unei politici care să depindă doar de guvern. Eu le-am spus și colegilor din PSD. Guvernele vin și pleacă, odată diminuate aceste cote, ele nu se mai întorc. Indiferent de cine vine la putere. Va fi aproape imposibil să ne menținem la nivelul de anul acesta. Să păstrăm aceleași politici publice, aceleași susțineri financiare și să continăm politica de investiții a orașului”, a mai spus primarul Emil Boc.

abonare newsletter