Politică

Cât vor continua protestele la Cluj? Sociolog clujean: „Va exista o presiune constantă din partea străzii, care va duce la o erodare a imaginii celor din coaliţie”

De aproximativ o săptămână, societatea civilă e din nou în stradă. Duminică seară, la Cluj în jur de 5.000 de oameni s-au mobilizat şi au ieşit să protesteze, acuzând injustiţie din partea celor din coaliţia de guvernare.

Astăzi, reacţiile politicienilor nu au întârziat să apară, unii dintre ei precizând că nu va exista nicio o asumare de răspundere pe legi ale justiţiei. Protestatarii nu renunţă încă, alte mişcări de stradă anunţându-se pentru perioada următoare. 

Sociologul clujean Ioan Hosu analizează mesajele protestatarilor care zi de zi îşi exprimă nemulţumirile şi îşi strigă frustrările la Cluj şi în toată ţara:


„Ce transmit protestatarii?

-Da, ştim că puterea riscă să devină din ce în ce mai mult concentrată în mâinile unora/unuia;


-Opoziţia nu poate face mare lucru şi atunci noi trebuie să demonstrăm că suntem o forţă,  deşi legile nu se fac în stradă;

-Presa va reflecta foarte puţin. Este o tăcere destul de mare, aproape suspectă a sudului, pentru că sudul îşi primeşte banii, în timp ce nordul şi vestul îşi primesc tăierile bugetare”.


În opinia lui Ioan Hosu, protestele vor continua, cu atât mai mult cu cât există deja reacţii din partea politicienilor. Chiar dacă legea nu se face în stradă, iar lucrurile nu se vor schimba cu mult, imaginea celor de la putere se va „şifona” puţin. PSD va trebui să schimbe ceva, pentru că urmează alegeri,  explică Hosu.

„Oamenii vor ieşi în continuare în stradă pentru că sentimentul acesta de injustiţie e destul de acut. Ei văd că un personaj politic e suspectat că ar fi luat bani de la Protecţia Copilului ca să îi redirecţioneze spre politică, e strigător la cer, e o formă de abuz, e un subiect destul de sensibil.  


Vor continua (n.red protestele), va exista o presiune constantă, chiar dacă nu vor reuşi să schimbe lucrurile semnificativ, dar va fi o presiune care va duce cu siguranţă la o erodare a imaginii celor din coaliţie. Am văzut deja poziţii, reacţii ale politicienilor la ceea ce cere strada: Tudorel Toader, care spune că nu se pune problema unor schimbări prin OUG sau prin asumare guvernamentală, domnul Tăriceanu care spune, de asemenea, că nu se pune problema astfel. Cred că vor mai exista reacţii din partea celor din coaliţie, vor fi mai atenţi la ce spune opinia publică, la ce spune media, la ce spun partenerii internaţionali. Rămâne de văzut când se vor mişca cei din PSD, pentru că schimbările nu vor veni din afară, ele vor veni atunci când PSD va considera că trebuie să schimbe ceva. Eu cred că vor fi schimbări, pentru că în 2019 vor fi nişte alegeri”, argumentează sociologul. 

Ultimele Stiri
abonare newsletter