Politică

Un milion de semnături pentru inițiativa „Fără penali în funcții publice”. PSD: Nicio șansă să devină lege

Iniţiativa „Fără penali în funcţii publice” a strâns un milion de semnături, de două ori mai multe decât cele necesare, şi urmează să ajungă în dezbaterea Parlamentului. Reprezentanţii coaliţiei PSD - ALDE anunţă de pe acum că nu are nicio şansă să fie adoptată şi să devină lege. O opinie susţinută şi de parlamentarii UDMR.

„Am strâns deja un milion de semnături, toată România trebuie să afle acest lucru, este o cifră impresionantă”, afirmă un deputat USR.

Demarată de USR la finalul lunii martie, iniţiativa cetăţenescă „Fără penali în funcţii publice" trebuie să ajungă în Parlament până pe 21 septembrie. Avea nevoie de cel puţin 500.000 de semnături, iar în 21 de judeţe era obligatoriu să fie minimum 20.000 de semnături.


Deputatul USR are o rugăminte pentru primăriile care vor trebui să valideze semnăturile, dar şi pentru colegii din Parlament.

„Să nu îşi bată joc de această muncă şi de dorinţa oamenilor, să nu invalideze fără niciun temei aceste liste de semnături. Să dea un semnal bun în Parlament că nu îşi doresc, ca pe viitor, să mai fie condusă această ţară de persoane condamnate penal definitiv de către instanţele româneşti”, afirmă Stelian Ion, deputat USR.


Dacă iniţiativa cetăţenească ar duce la modificarea Constituţiei, Liviu Dragnea sau Cătălin Rădulescu nu ar mai putea intra în Parlament.

„Când au început demersul ăsta, ştiau că e un demers populist, de doi bani, care nu va face absolut nimic, care nu va rezolva nimic cu demersul ăsta în Parlamentul României. Eu nu voi susţine un astfel de demers, dar voi susţine orice fel de demers, de Ordonanţă sau lege de amnistie şi graţiere pentru că eu cred că oamenii care sunt nevinovaţi, şi sunt foarte mulţi nevinovaţi, trebuie să fie amnistiaţi şi graţiaţi de către acest stat”, spune Cătălin Rădulescu, deputat PSD, citat de digi24.ro.


ALDE şi UDMR dau şanse minime ca iniţiativa fără penali în funcţii publice să treacă de votul deputaţilor şi senatorilor. Mai ales că e nevoie de două treimi în fiecare Cameră.

„Nu cred să aibă vreo şansă reală. Mie nu-mi plac sintagmele care nu au nicio acoperire legală, deci "fără penali" pentru mine este ceva nepalpabil. Matematic este exclus”, a declarat Marton Arpad, deputat UDMR .


„Nu cred că vor avea succes în Parlament pentru că din punctul meu de vedere această iniţiativă este una pur demagogică. Este un nonsens, este doar o acţiune strict politică”, spune Andrei Gerea, deputat ALDE.

Singurele partide care au anunţat că susţin demersul USR sunt PNL şi PMP.

abonare newsletter