Politică
Comisarul european Corina Creţu, la Cluj: Avem bani pentru autostrăzi, dar România nu are proiecte
Comisarul european pentru Politică Regională, Corina Creţu, a declarat, vineri, la Cluj-Napoca, că nivelul absorbţiei fondurilor europene alocate României este în continuare foarte scăzut şi arată înspre Ministerul Transporturilor care a pierdut bani din lipsă de proiecte.
Comisarul european pentru politică regională, Corina Creţu, a lansat un apel către Ministerul Transporturilor din România să pregătească "proiecte mature" pentru finanţare europeană.
“Cea mai mare rată de absorbţie este în agricutură. E adevărat că în acest domeniu nu există regulamente şi proceduri greoaie. Trebuie să învăţăm din lecţile trecutului, trebuie să se ajungă la o mai mare rată de absorbiţie de fonduri europene. Sunt probleme în ceea ce priveşte capacitatea administrativă, nu s-a redus încă birocraţia, nu s-au redus procedurile, iar domeniul transportului este un domeniu în care România a pierdut bani. Nu avem proiecte noi, în afară de fazarea proiectelor pe apă şi canalizare. Trebuie proiecte noi. Este important să se vină cu proiecte noi, pentru că, începând de viitor, se termină proiectele fazate până în 2020. Vestea bună este că aceste proiecte se vor termina, vestea proastă este că deja consumă din ceea ce ar fi trebuit să fie alocat pe proiecte noi din perioada 2014 - 2020. Fac un apel la Ministerul Transporturilor să pregătească proiecte mature, Sibiu-Piteşti, Piteşti-Constanţa, podul de la Brăila. Avem bani pentru a începe studiul de fezabilitate pentru Autostrad Montană, coridorul Târgu Mureş-Iaşi. Avem bani din Programul Operaţional de Infrastructură Mare, sunt surprinsă, toţi primarii îmi spun că primesc răspunsuri că nu mai sunt bani, dar la Comisia Europeană ultimul proiect de analiză este metroul Gara de Nord-Otopeni. Avem foarte multe proiecte de apă şi canalizare care sunt în derulare care vor genera cereri de rambursare. Acesta este ultimul proiect (n.red. metroul Gara de Nord-Otopeni) pe care îl avem în analiză la Comisia Europeană. Noi, la Comisia Europeană, nu am primit alte proiecte. Urmărim stadiul Autostăzii Sibiu-Piteşti, unde s-au început lucrările fără aviz de mediu. Dacă nu există aviz de mediu proiectul nu se poate depune la Comisia Europeană. S-a mers mult pe proiecte care ofereau preţul cel mai mic şi au fost respinse. Noi avem fonduri europene, ne-am oferit să începem studiul de fezabilitate iar construcţia efectivă a autostrăzii să înceapă din 2021, dar statul român doreşte un parteneriat public-privat. E dreptul suveran al statului membru UE”, a comentat Creţu.
Comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Phil Hogan, şi comisarul european pentru politică regională, Corina Creţu, au participat, vineri, la un dialog cu cetăţenii intitulat "Un buget modern pentru o Uniune mai puternică", organizat la Facultatea de Studii Europene a UBB. Printre alţii, la discuţii au participat şi ministrul Agriculturii, Petre Daea, şi europarlamentarul Daniel Buda.
Tot vineri, cei doi comisari europeni vor fi prezenţi la festivalul Zilele Recoltei, pe platoul din faţa Sălii Sporturilor din Cluj-Napoca, unde participă peste 200 de expozanţi cu produse agricole de sezon. De asemenea, comisarii europeni au programată vineri o vizită o cramă din Turda şi la o fermă de vite din comuna Mociu.