Politică

Moţii din judeţul Cluj merg la urne în decembrie

<p /><img src="documente/stories/08_august/28_ziua/03 palfi zoltan.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Decesul deputatului UDMR Palfi Mozes Zoltan a “eliberat” un fotoliu de parlamentar liber în Colegiul 9, din zona Munţilor Apuseni. După Baia Mare şi Neamţ, şi Clujul devine poligon de încercare a forţelor pentru PDL şi USL.

La doar o zi de la moartea deputatului UDMR Palfi Zoltan Mozes, politicieni clujeni se gândesc deja la alegerile care vor avea loc în decembrie pentru fotoliul pe care acesta l-a ocupat în Colegiul nr.9.

USL ar vrea, dar nu are nume


Deputatul Horea Uioreanu (PNL) a declarat ieri că USL îşi propune să câştige Colegiul nr. 9 pe care până ieri l-a reprezentat deputatul UDMR Palfi Moses Zoltan.

În opinia lui Uioreanu, USL are toate şansele să câştige alegerile pentru ocuparea postului rămas vacant. “Conform Constituţiei, trebuie să se organizeze alegeri, în 90 de zile de la constatarea vacantării postului. Termenul limită pentru alegeri va fi cel târziu prima săptămână din decembrie. Este prematur să discutăm despre nume, dar USL va avea un candidat acolo, care va câştiga acel Colegiu. Vor exista propuneri în cadrul USL dar momentan nu ne-am gândit la nume “, a spus Uioreanu.


Liderul conservatorilor clujeni, senatorul Şerban Rădulescu, a precizat că, deşi este prea repede să vorbim de nume, USL va propune un candidat care cu siguranţă “nu va fi o propunere simbolică, ci una bine aleasă”. “Cu siguranţă vor fi propuneri de la toate aceste trei partide şi va trebui să ne gândim în perioada care urmează. Nu avem deocamdată, cel puţin de la conservatori un nume. Biroul Judeţean va veni cu o propunere care nu va fi simbolică”, a declarat pentru monitorul liderul PC Cluj, Şerban Rădulescu.

Contracandidatul liberal al lui Palfi Zoltan la alegerile din 2008, Marius Bălaj, spune că nu exclude varianta de a candida pentru postul rămas vacant.


“În acest moment nu mă gândesc să candidez. Nici nu exclud varianta că mă voi gândi la asta. Probabil mi se va cere asta chiar de la partid, şi din pricina poziţiei pe care o ocup. Nici nu sar în sus, nici nu doresc neapărat, dar acum este un gând foarte îndepărtat de mine. Pot spune doar că va exista o propunere de la Biroul Judeţean în acest sens”, a declarat Bălaj pentru Monitorul de Cluj.

Potrivit deputatului PNL Horea Uioreanu urmează să se stabilească ulterior care partid din USL va desemna un candidatul pentru Colegiul nr. 9.


UDMR va avea ”cel mai probabil” o propunere

Şi preşedintele UDMR Cluj, Mate Andras, a declarat că dacă vor fi organizate alegeri parţiale pentru ocuparea postului rămas vacant în Colegiul nr. 9 Cluj, unde activase Palfi., “UDMR va avea cel mai probabil o propunere”.


Luca: “Mai bine primar decât deputat”

Unul dintre contracandidaţii lui Palfi Zoltan la alegerile din 2008, Minodora Luca (PDL), primar al comunei Băişoara, a declarat ieri pentru monitorul că deşi în 2008 şi-a dorit să reprezinte în Parlament interesele comunităţii pe care acum o reprezintă ca primar, se gândeşte serios să mai candideze pentru un mandat de primar şi nu se gândeşte la parlamentare. “Vreau să-i reprezint în continuare pe cei din Băişoara. Am multe proiecte pe administraţie locală, deci nu sunt interesată să candidez pentru funcţia de parlamentar. Nu cred că merită să las oamenii din Băişoara pentru un an”, a explicat Minodora Luca pentru Monitorul de Cluj.

Palfi, locul patru, la alegerile din 2008

La alegerile parlamentare din 2008, Palfi Zoltan s-a situat pe poziţia a patra. Pe primul loc se clasase Minodora Luca (PDL), cu 44,16%, urmată de Iosif Zăgreanu (PSD), cu 17,29%, Marius Bălaj (PNL), cu 12,67%, Palfi Zoltan (UDMR), cu 11,23%, Dan Brudaşcu (PRM), cu 7,69%, şi Viorel Mândruţ (PNG-CD), cu 2,31%.

Colegiul nr. 9 Cluj este situat în zona de munte a judeţului şi pe listele electorale de la alegerile din 2008 figurau 47.113 persoane din comunele Băişoara, Beliş, Călăraşi, Călăţele, Ciucea, Ciurila, Feleacu, Iara, Luna, Măguri-Răcătău, Mărgău, Mărişel, Mihai Viteazu, Moldoveneşti, Negreni, Petreştii de Jos, Poieni, Râşca, Săcuieu, Tureni şi Valea Ierii.

Decedat după două săptămâni de comă

Deputatul UDMR de Cluj Palfi Mozes Zoltan a murit, luni seară, la Clinica de Chirurgie nr. 1 din Cluj-Napoca, unde fusese internat în urmă cu două săptămâni cu comă diabetică.

Palfi Mozes Zoltan avea 67 de ani şi fusese ales în 2008 deputat de Cluj în Colegiul nr. 9. A deţinut anterior funcţiei de deputat pe cea de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Cluj.

Deputatul Palfi Mozes Zoltan va fi înmormântat în comuna Mihai Viteazu, judeţul Cluj.

abonare newsletter