Politică

OPINIE - Primarii de sens giratoriu

Anulați alegerile. Sunt scumpe și inutile. Oricum nu știm să jucăm democratic și ne pasă prea puțin.

Partidul e în tot și în toate. Aceia dintre dumneavoastră care aveți mai mult de 45 de ani sigur știți această vorbă. Pentru aceia mai tineri, e necesară o explicație: înainte de 1989, singurul partid politic existent (PCR) trăgea sforile nu doar în politică, ci și în economie, societate, cultură etc. Este exact ceea ce i s-a reproșat PSD, că dorește să devină partid-stat, să acapareze total pârghiile deciziei, dincolo de orice formă de control și echilibru între puteri.

Zilele acestea vedem cum PNL calcă pe aceleași urme. Decizia de a coopta membri ai PSD care să candideze din partea liberalilor în mai multe localități, mai mari sau mai mici, seamănă izbitor cu o campanie de acaparare a puterii fără a mai trece prin mecansimul democratic al alegerilor.


La Turda, PNL îl va susține pe actualul primar Cristian Matei, exclus din PSD la finele anului trecut. Primar care a dus o luptă publică și murdară cu consilierii locali liberali din Turda. Dovadă că unii pot pupa unde au scuipat. Liberalii nu au uitat și i-au scris pe sediul PNL Turda: „Rămâne cum am stabilit / Cristi nu-i aici!”. (Probabil vor schimba iute: „Rămâne cum am stabilit, iar ne-am răzgândit!”)

La Iași, același PNL merge cu Mihai Chirică, doar pentru că acesta i s-ar fi opus lui Liviu Dragnea în interiorul PSD. Oare e suficient? Problemele de legalitate ale lui Chirică nu contează chiar deloc? (Pentru clujeni, merită subliniat: este acel Chirică ce făcea mișto de Emil Boc și de proiectul metroului de la Cluj.)


PNL compromite astfel chiar ideea de alegeri și principiile democrației. De ce ne mai chinuim să organizăm alegeri, dacă transferăm primarii în funcție de partidul aflat la guvernare?

PNL uită – foarte repede, suspect de repede – că românii i-au invitat la guvernare nu că le-ar fi dragi, ci pentru că vrut o altă politică, cu mai multă moralitate. Asta au promis liberalii, iar acum fac exact pe dos. Lupta pentru putere cu orice preț, de dragul puterii, nu al cetățenilor, contravine flagrant principiilor democrației și moralității pe care românii le așteptau. Acel „nu fac, că nu se face”, principiu al coloanei vertebrale, nu al imposibilității legislative, ar trebui să stea la baza actului guvernării. Dar să urli împotriva traseismului și apoi să devii tot tu cel mai mare susținător al migrației primarilor e ipocrizie crasă și compromis moral.


Sunt de acord, contează competența administrativă a primarului. Trebuie să conteze, dar nu cu orice preț. Fără sprijin în Consiliul Local, primarul poate doar să-și ascută creioanele, să-și pieptene părul și să dea declarații presei, pentru că, de făcut, nu prea poate face nimic. Dar, ce sprijin îi vor oferi lui Matei consilierii liberali (câți or mai reuși să intre în CL) după ce i-a făcut troacă de porci patru ani? Vor vota turdenii Matei la Primărie și PNL la Consiliul Local, conștienți că oamenii aștia au dus-o într-un război permanent patru ani?

Iar să vorbim despre competențe administrative la Cristian Matei (Turda) și la Mihai Chirică (Iași) este deja o poveste științifico-fantastică. Ar mai putea-o depăși doar desemnarea Gabrielei Firea candidat al PNL la Primăria Capitalei, că, oricum, nu se înghesuie nimeni.


 

PS. Despre migrație și lupi în piele de oaie, înțelepciunea populară consemnează așa:


1945:
Căpitane, nu fi trist,
Garda merge înainte prin Partidul Comunist.

1990:
Nu fi trist, că n-ai de ce,
PCR merge-nainte prin partidul FSN (rebotezat PSD)

2020:
Nu fiți triști, e carnaval,
PSD merge-nainte prin Partidul Liberal

PPS. Așa cum, la Gherla, PNL merge pe mâna fostului primar Ovidiu Drăgan, de ce nu îl susține la Turda pe Tudor Ștefănie? Are măcar argumentele a trei mandate consecutive și al luptei contra PSD.

abonare newsletter