Politică

Cristian Matei, acuzat că a demis directorul Muzeului din Turda pentru a face loc unui om din partid

Peste 200 de specialiști din muzee și instituții din țară condamnă demiterea directorului muzeului local înainte de expirarea mandatului.

Cristian Matei, acuzat că a demis directorul Muzeului din Turda pentru a pune un om din partid Cristian Matei, acuzat că a demis directorul Muzeului din Turda pentru a pune un om din partid

UPDATE. Poziția Primăriei Turda

Într-un răspuns adresat directorului demis, Mariana Andone-Rotaru, Primăria Municipiului Turda arată următoarele:


„Vă aducem la cunoștință faptul că nu putem da curs solicitării dvs. de repunere în funcția de director al Muzeului de Istorie Turda întrucât nu există temei juridic pentru o astfel de măsură. Decizia privind încetarea contractului de management nr. 15.513/29.07.2016 a fost luată prin raportare la dispozițiile acestuia și la prevederile OUG nr.189/2008, respectiv avându-se în vedere obligațiile contractuale și legale asumate de către dvs.

(...) Cu toate că aveați obligația să prezentați autorității publice proiectul de buget, situațiile financiare trimestriale și anuale, precum și rapoartele anuale de activitate, nu ați înțeles ca în ultimii 3 ani să vă îndepliniți aceste obligații. Acestea nu au fost depuse la sediul autorității publice.


Raportat la neîndeplinirea obligațiilor care vă incumbau, autoritatea publică a fost în imposibilitate de a-și exercită drepturile prevăzute la art.7 al.1 lit.a și b din contractul de management și la art.25 din OUG nr. 189/2008. Mai exact, autoritatea publică a fost în imposibilitate de efectuare a evaluării anuale a managementului conform Regulamentului-cadru de organizare şi desfăşurare a evaluării managementului, aprobat prin Ordinul nr. 2799/2015, neputând fi analizat modul în care dvs. v-ați îndeplinit obligațiile asumate prin contractul de management și modul în care au fost respectate clauzele contractuale.

(...) Conform prevederilor menționate, contractul de management încetează în următoarele situații: g)constatarea neîndeplinirii obiectivelor, programului minimal din motive imputabile managerului, a nerealizării indicatorilor de referinţă stabiliţi prin contractul de management sau a prejudicierii imaginii instituţiei ori a autorităţii, precum şi constatarea nerespectării dispoziţiilor legate de îndeplinirea atribuţiilor prevăzute la art. 27.


Nedepunerea situațiilor financiare trimestriale și anuale și a raportului de activitate anual ori a proiectului de buget, se încadrează în conținutul prevederilor art.32 lit.g din OUG 189/2008 raportat la art.27 alin.1 lit.a și alin.2 din ordonanță și a art.16 alin.1 lit.g din contractul de management.”.

Știrea inițială:


Primarul orașului Turda, Cristian Matei este acuzat că a demis unilateral directorul muzeului local, pe Mariana Andone Rotaru, înainte de expirarea mandatului, fără a se consulta cu consiliul local, pentru a-l înlocui cu un muzeograf debutant, proaspăt înscris în aceeași filială de partid. Peste 200 de specialiști din muzeele, facultățile și instituțiile de cercetare din România și din străinatate și 14 directori de muzee au semnat petiția prin care condamnă gestul edilului.

Semnatarii i-au adresat primarului o scrisoare deschisă, în care arată că acțiunea sa este "incorectă și inacceptabilă".


"Demiterea doamnei Mariana Andone Rotaru din funcția de director al Muzeului de Istorie înainte de expirarea mandatului și în lipsa unei evaluări este incorectă și inacceptabilă. Sub coordonarea doamnei Andone muzeul din Turda a progresat vizibil: au fost organizate expozitii si evenimente academice de înaltă calitate științifică și muzeografică, a fost organizată și extinsă expoziția de bază a muzeului, a fost inaugurat atractivul magazin de suveniruri (înaintea multor muzee mari din țară), au fost redactate și câștigate proiecte culturale și de cercetare, s-au derulat numeroase ateliere de pedagogie muzeală, evenimente de reconstituire istorică și de promovare a sitului arheologic ”Castrul legiunii V Macedonica”. Realizările doamnei Andone la conducerea instituției sunt extrem de apreciate de către colegii săi de breaslă din întreaga țară (și din străinătate), de către vizitatorii și prietenii muzeului, de către cercetători și artizanii parteneri ai magazinului de suveniruri, cu siguranță de către noi, semnatarii acestei scrisori", se arată în scrisoarea deschisă.

În final, semnatarii petiției subliniază că așteaptă din partea edilului Turzii să revină asupra deciziei.

"Suntem neplăcut surprinși de demiterea subită și nemotivată a doamnei Andone și condamnăm acest gest. Sperăm să realizați o evaluare corectă, care să țină seama de aprecierea noastră pentru Mariana Andone Rotaru și realizările sale manageriale în fruntea Muzeului de Istorie din Turda, și să reveniți asupra deciziei luate", se mai arată în scrisoare.

Mai mult, Asociația Managerilor din Muzee (AMM) România denunță public acțiunea ca fiind ilegală și își arată sprijinul față de fostul director.

"Demiterea doamnei Mariana Andone Rotaru este un act injust și un abuz. Asociația Managerilor din Muzee condamnă un astfel de comportament și își face cunoscută public susținerea doamnei Mariana Andone Rotaru. Îi suntem alături și îi oferim suport pentru a demonstra că, ceea ce s-a întâmplat, nu este corect și nici legal", transmite AMM România.

CITEȘTE ȘI

Cristian Matei a trecut la PNL! Primarul din Turda, validat de liberali pentru alegerile din vară

 

OPINIE - Primarii de sens giratoriu

 

Cine şi-l asumă pe Matei? O „formidabilă harababură” pe scena politică turdeană.

 

abonare newsletter