Politică

Lucrările la noul sediu al Academiei de Muzică sunt în toi. Ministrul Cseke Attila, vizită pe șantier

Au început lucrările la noul sediu al Academiei de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca. Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, aflat la Cluj, a vizitat amplasamentul de pe strada Bucium.

 

 


Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Cseke Attila, a vizitat joi șantierul noii clădiri a Academiei de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca, de pe strada Bucium.

 


„În timpul vizitei de lucru din județul Cluj, am vizitat noua clădire, în construcție, a Academiei de Muzică «Gheorghe Dima» din Cluj-Napoca. Universitatea va avea un nou campus universitar dotat cu sală de sport, iar vechea clădire va fi extinsă și dotată cu sală de orgă, bibliotecă și săli de cursuri. Academia de Muzică va avea și o nouă sală de concerte, cu o capacitate de 970 locuri. Investiția, în valoare de aproape 128 milioane de lei, este asigurată de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, prin Compania Națională de Investiții”, a transmis ministrul Cseke Attila. 

Ministrul a fost prezent și în Turda, unde a vizitat biserica reformată, recent renovată. Turda va avea și o sală de sport modernă, construită cu o finanțare de peste 65 de milioane de lei. Lucrările au fost demarate în februarie.


Au început lucrările la noul sediu al Academiei de Muzică

În luna ianuarie a acestui an au început lucrările la noul sediu al Academiei de Muzică din Cluj-Napoca, în „clădirea ruină” de pe strada Bucium. Câștigătorul contractului de proiectare și execuție a lucrării a fost asocierea Construcții Erbașu SA & Concelex Engeneering SRL & Terra Gaz Construct SRL. Durata totală a execuției este de 24 de luni.

Amintim că, în luna noiembrie 2020, a fost semnat contractul pentru realizarea extinderii și etajării Corpului C1 în vederea conversiei funcționale în Academia de Muzică, extinderea Corpului C2 și conversia funcțională în ateliere de întreținere pentru clădirea principală, extinderea și amenajarea sălii de sport în corp C4. Contractul are o valoare de 127.883.042 lei,  proiectul fiind finanțat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, prin Compania Națională de Investiții.


Noul sediu al Academiei de Muzică va avea o suprafață desfășurată de 23.098 mp și urmărește conversia funcțională pentru 3 corpuri de clădire care vor fi reabilitate și extinse și care vor avea următoarele funcțiuni după finalizarea lucrărilor.

Academia funcționează într-o clădire retrocedată

Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, acreditată instituțional cu calificativul „grad de încredere ridicat”, cu toate programele de studii acreditate, oferă programe de studii pentru domeniul muzică, organizate pe trei cicluri universitare: studii de licență (cu forma de organizare la zi şi la distanţă - DID), masterat şi doctorat (şcoală doctorală). Programelor de studii aferente celor trei cicluri de studii universitare li se adaugă: pregătirea personalului didactic, programe postuniversitare de formare și dezvoltare profesională continuă, extensii universitare, master-class.


Cu toate acestea, cei peste 1.000 de studenți și personalul academic își derulează activitatea într-un imobil care nu aparține de drept Academiei, acesta fiind retrocedat către Episcopia Română Unită cu Roma de Cluj-Gherla, și care este și în grav dezacord cu necesitățile instituției privind spațiul, atât ca suprafață, cât și ca funcționalități.

Sediul Academiei va fi în locul unui spital de urgențe care trebuia să fie construit în Cluj-Napoca, pe strada Bucium din cartierul Mănăștur. Mai bine de două decenii, Academia nu a avut un sediu în care să își desfășoare activitatea, deși în fiecare an se înscriu peste 2.000 de studenți.

CITEȘTE ȘI

Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, întâlnire cu președintele CJ Cluj

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter