Politică
Emil Boc, despre coaliția PNL-PSD: „Nimeni nu și-a dorit, dar altă soluție politică nu mai există”
Coaliția PNL-PSD este ultima soluție politică ce mai există, potrivit primarului Emil Boc. Edilul se arată dezamăgit de cum a decurs alianța cu USR, dar și de modul în care Ludovic Orban a plecat din PNL.
Emil Boc, la Primăria Cluj-Napoca
Întrebat despre coaliția PNL-PSD, care a fost o decizie șocantă pentru o întreagă națiune, Emil Boc o prezintă ca singura soluție care a mai rămas pentru guvernare.
Primarul Clujului s-a arătat total dezamăgit de celelalte încercări și spune că „marele necaz e ca am ajuns aici”. Calea naturală ar fi fost o alianță între PNL, USR și UDMR, dar edilul spune că acest lucru nu a mai fost posibil după ce cei din USR au votat o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Cîțu.
„Ca să discutăm direct situația asta pe care o avem: nu ne așteptam, era ultima la care ne-am gândit vreodată că o să o putem avea pe masă ca discuție. Parafrazându-l pe Churchill: este cea mai proastă formă de guvernare, cu excepția tuturor celorlalte. Deci, această formă pe care o avem acum este cea mai proastă, cu excepția tuturor celorlalte. Marele necaz este că am ajuns aici. Evident că natural ar fi fost o alianță de dreapta PNL-USR-UDMR, dar atât s-au străduit oamenii să nu se facă treaba încât chiar s-a realizat. Și mă uit, pe de-o parte, la faptul că votarea de către USR a unui cabinet din care a făcut parte a lăsat răni adânci și urme mari de neîncredere”, a spus Emil Boc în cadrul unei emisiuni radio.
Boc: „Ludovic Orban nu știe să piardă”
Pe lângă situația tensionată dintre USR și PNL, Emil Boc spune că o problemă a fost adusă și de Ludovic Orban care „nu știe să piardă”:
„Pe de altă parte, inexistența unei majorități în Parlament alături de USR - pentru că nu poți să stai captiv la Ludovic Orban și la capriciile acestuia care a demonstrat încă o dată că nu știe să piardă. Din nefericire, Ludovic Orban nu știe să piardă o competiție politică. De ce nu stă în partid să își vadă de treabă, să spună ce are de spus, dar să nu fie împotriva partidului? Toată ziua spune că face un partid nou. Asta demonstrează incapacitatea unui om politic de a știi să piardă câteodată. În politică câteodată e mai important să știi cum să pierzi decât să câștigi. Această situație la care s-a ajuns, s-a întâmplat pur și simplu pentru că nici o altă alternativă nu a funcționat. USR-ul a dat jos Guvernul din care a făcut parte. S-a încercat să se facă un Guvern cu USR-ul, Cioloș, nu s-a putut face. S-a dat mandat Ciucă, fă Guvern minoritar susținut de ceilalți. Nu s-a putut face. Asta rămâne ultima variantă înainte de anticipate”, a mai spus Boc.
„Nimeni nu și-a dorit acest lucru”
Edilul susține că nimeni nu și-a dorit să se ajungă în situația în care PNL și PSD să formeze o coaliție, dar aceasta ar fi ultima soluție înainte de alegerile anticipate care „să salveze țara”:
„Practic această încercare este ultima înainte de anticipate pentru că altă soluție politică nu mai există. Evident că nimeni nu și-a dorit acest lucru, dar până la urmă țara trebuie să o guvernezi și să vezi dacă nu poți găsi totuși între două partide, care niciodată nu vor fi compatibile ideologic, o modalitate de a putea pune niște proiecte pe masă, proiecte care să nu le atingă fundamentele ideologice, dar care să salveze țara într-un moment cu un contract cu o perioadă determinată, cu obiective precise de realizat, în care nu-și propune nici liberalul să-l transforme pe psd-ist, nici psd-istul să nu-l transforme pe liberal în altceva decât ce este el din punct de vedere ideologic. Niciodată cineva din PNL nu va accepta un atentat la valorile liberale fundamentale: libertate, democrație, stare de drept, independența justiției, investiții, locuri de muncă - valori care definesc acest partid. Trebuie ca fiecare să pună acolo ce poate din ceea ce are ca priorități, dar să fie compatibile ca să ne salvăm din criza asta sanitară, ca oamenii să nu mai moară”, a adăugat primarul.
Emil Boc consideră că „singurul avantaj” posibil al guvernării PNL-PSD este că ar exista „mai puțină ură” în sfera politică:
„Poate singurul avantaj în termen scurt al acestei posibile guvernări (pentru că nu s-au încheiat încă discuțiile) ar fi că, poate, am avea o perioadă, nu știu cât de lungă, cu mai puțină ură și mai multă solidaritate și coeziune. E prea multă ură în societatea românească.”
CITEȘTE ȘI: