Politică

Daniel Buda: „Banii acordați prin PAC, un sprijin real pentru fermieri”

În plenul Parlamentului European, reunit la Strasbourg, a avut loc o dezbaterea pe marginea reformei Politicii Agricole Comune (PAC).

Daniel Buda: „Banii acordați prin PAC, un sprijin real pentru fermieri” Daniel Buda: „Banii acordați prin PAC, un sprijin real pentru fermieri”

 

 


În plenul Parlamentului European, reunit la Strasbourg, a avut loc o dezbaterea pe marginea reformei Politicii Agricole Comune, înainte de supunerea la vot a celor trei rapoarte privind sprijinul pentru planurile strategice care urmează a fi elaborate de statele membre și finanțate de FEGA și de FEADR; finanțarea, gestionarea și monitorizarea, respectiv modificarea Regulamentului OCP și a altor regulamente.

 


Acordul convenit în luna iunie de eurodeputaţii şi statele membre ale Uniunii Europene cu privire la noua PAC, destinată să „înverzească” agricultura europeană fără a afecta veniturile fermierilor, a pus capăt la trei ani de negocieri. PAC reprezintă aproximativ o treime din bugetul blocului comunitar pentru perioada 2021-2027, adică aproximativ 387 miliarde de euro pe o perioadă de şapte ani, dintre care 270 miliarde de euro sub formă de subvenţii directe către fermieri.

Fermierii, în prima linie

Europarlamentarul Daniel Buda (PNL/PPE), vicepreședinte al Comitetului de Agricultură și Dezvoltare Rurală al Parlamentului European, a subliniat, în intervenția sa în plen, că fermierii se află în prima linie în ceea ce privește asigurarea securității alimentare, combaterea schimbărilor climatice și sunt factori decisivi pentru păstrarea biodiversității. Astfel, statele  membre au responsabilitatea elaborării unor Planuri Naționale Strategice, care să aibă în centru fermierii și să garanteze durabilitatea acestora, susține europarlamentarul.


„PAC-ul le va permite fermierilor europeni dezvoltarea și modernizarea fermelor,  le va oferi un trai mai bun și un viitor mai sigur pentru copiii și familiile lor, dar și un sprijin real în eforturile de a păstra vitalitatea spațiului rural.

Banii acordați prin PAC nu reprezintă decât un avans plătit fermierilor pentru hrana de care se bucură în fiecare zi, cei peste  500 de milioane de cetățeni europeni. Statelor membre le revine astfel responsabilitatea întocmirii unor Planuri Naționale Strategice, care să aibă în centru fermierii, să reducă birocrația și să garanteze  durabilitatea fermelor. Iar Comisia Europeană trebuie să urmărească îndeaproape implementarea acestei politici în fiecare colț al Uniunii Europene deoarece ea reprezintă garanția unei vieți mai bune pentru fiecare”, a afirmat Daniel Buda.


La rândul său, comisarul european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, a afirmat că reformarea PAC va „promova un sector agricol sustenabil şi competitiv, care poate susţine veniturile fermierilor şi poate asigura alimente sănătoase şi sustenabile pentru societate”.

CITEȘTE ȘI:

Daniel Buda, vicepreședintele Comisiei pentru agricultură din PE: „Fermierii vor fi încurajați să utilizeze practici agricole mai «verzi»”

Ultimele Stiri
abonare newsletter