Politică

Românii cu venituri mici vor primi vouchere de 250 de lei, o dată la două luni. Măsura, adoptată de Guvernul Ciucă

Două dintre măsurile cuprinse în programul „Sprijin pentru România” au fost adoptate de Guvern. Cine poate beneficia de ajutorul financiar?

Românii cu venituri mici vor primi vouchere de 250 de lei, o dată la două luni. Măsura, adoptată de Guvern. Sursa foto: Guvernul României Românii cu venituri mici vor primi vouchere de 250 de lei, o dată la două luni. Măsura, adoptată de Guvern. Sursa foto: Guvernul României

 

 


Guvernul condus de Nicolae Ciucă a adoptat recent primele două măsuri cuprinse în programul „Sprijin pentru România”, spre a fi implementate începând cu 1 iunie. 

 


Este vorba despre acordarea de vouchere de 250 lei românilor cu venituri mici, o dată la două luni. 

 


Potrivit europarlamentarului Daniel Buda, sumele acordate însumează 3 miliarde de euro, iar jumătate dintre aceștia provin din fonduri UE. Beneficiarii acestora vor fi persoanele care fac parte din următoarele categorii:

  • Pensionarii cu venit lunar sub 1500 lei;
  • Persoane cu dizabilități cu venit lunar sub 1500 lei;
  • Familiile cu cel puțin doi copii în întreținere, cu venit net lunar pe membru de familie sub 600 lei;
  • Familiile monoparentale cu venit net lunar sub 600 de lei;
  • Familiile care au drept la ajutor social;
  • Persoanele fără adăpost.

Numărul total al beneficiarilor este de aproximativ 3 milioane de români, iar scopul măsurii este de a amortiza efectele produse de contextul actual pentru cetățenii aflați cu adevărat în situații critice.


A doua măsură propusă de Guvern susține proiectele de investiții, prin care se alocă a doua tranșă din sprijinul de 5,2 miliarde de lei. Măsura vizează ajustarea prețurilor din proiectele cu finanțare din fonduri externe nerambursabile, în care se încadrează:

  • Proiectele de infrastructură de transport;
  • Proiectele de rețele de apă și canalizare;
  • Proiectele privind eliminarea deșeurilor;
  • Proiectele cu finanțare din POR.

Peste 5.000 de contracte aflate în derulare sunt vizate de această măsură, iar impactul financiar este de peste 1 miliard de euro. Șantierele deschise cu finanțare europeană vor beneficia, astfel de sprijin concret care să compenseze dificultățile generate de creșterile de prețuri.


„Conflictul din Ucraina, dar și creșterea prețurilor la energie și al materialelor de construcție au făcut necesară această măsură de sprijin pentru proiectele aflate în derulare”, mai arată europarlamentarul clujean.

CITEȘTE ȘI:

Bulgaria trece la moneda euro de la 1 ianuarie 2024. România nu îndeplinește condițiile

abonare newsletter