Sănătate

Coronarografia – investigația minim invazivă care poate depista arterele înfundate ale inimii. Unde se poate face cu bilet de trimitere în Cluj

De-a lungul vieții, pe arterele care alimentează mușchiul inimii cu sânge se pot depune diverși produși sangvini, de la molecule de colesterol, până la calciu sau alte substanțe care formează ceea ce medicii numesc ”placa de aterom”.

Aceasta îngreunează circulația sângelui în zonele afectate, iar rezultatul este un flux scăzut al circulației sangvine înspre mușchiul cardiac. Fără sângele care alimentează inima cu oxygen și substanțe nutritive, aceasta începe să sufere și pot să apară în timp dureri, de tipul anginei pectorale sau chiar infarct miocardic (atunci când o porțiune din mușchiul cardiac este lipsită de sânge). 
Coronarografia sau angiografia coronariană este o investigație minim invazivă prin care se pot vizualiza arterele coronare.
Potrivit dr. Alexandra Cocoi, medic specialist Cardiolog la Spitalul ARES, Cluj-Napoca, coronarografia este indicată în următoarele situații:

  • Angina pectorală stabilă – când pacientul are dureri dureri toracice la efort.
  • Angina instabilă - agravarea anginei pectorale, când durerile se agravează ca intensitate, apar mai frecvent sau în repaus.
  • Atunci când este necesară evaluarea pacienților care au suferit un infarct miocardic.
  • La pacienții care au efectuat un angioCT coronarian și au fost puse în evidență leziuni coronariene.
  • Înainte de efectuarea unor proceduri chirurgicale sau intervenționale, doar la inidicația medicului cardiologc care efectuează evaluarea preoparatorie. 
  • În evaluare preoperatorie la pacienții care urmează să fie operați pe cord, pentru boli valvulare cardiace.
  • În evaluarea pre-procedură TAVI (implantarea transcateter a valvei aortice).
  • Modificări pe ECG de repaus sau rezultat anormal la testul de efort.
  • Modificări de contractilitate ale mușchiului cardiac la ecocardiografie.
  • Rezultate anormale ale testelor de stress – ecografie de stress, scintigrafie miocardică, RMN cardiac.
  • În unele situații, la pacienți cu multipli factori de risc cardiovascular- hipertensiune arterială, hipercolesterolemie, diabet zaharat, fumători.

Procedura se efectuează cu anestezie locală.  Cu ajutorul unor catetere se intră pe artera de la încheietura mâinii sau a piciorului și se avansează până la nivelul vaselor inimii  unde se injectează substanță de contrast pentru a vizualiza arterele coronare și eventualele îngustări /stenoze ale acestora. Coronarografia indică cu exactitate numărul, localizarea și severitatea stenozelor, adică a îngustărilor coronariene și dacă aceste leziuni pot fi tratate intervențional (prin implantare de stent) sau chirurgical (prin by- pass aorto-coronarian).
Coronarografia are avantajul că poate fi urmată în aceeași procedură și de tratamentul intervențiinalo, în cazul în care medicul cardiolog a observat îngustări îngrijorătoare pe arterele inimii. Tratamentul intervențional se realizează prin angioplastie coronariană cu stent și este o procedură minim-invazivă prin care este introdus în artera îngustată un dispozitiv medical asemănător unui arc de pix, care menține pereții arterei deschiși și atsfel este reluat fluxul de sânge prin artera coronară îngustată.  


”Coronarografia este o procedură sigură atunci când este efectuată de o echipă experimentată, riscurile fiind foarte mici (1%).  Acestea depind în mare măsură de starea generală de sănătate și de afecțiunile cardiace asociate ale pacientului” explică dr. Alexandra Cocoi.

Printre riscurile menționate de medicul cardiolog se numără hematoamele la locul de puncție, alergia la substanța de contrast sau, foarte rar, isuficiența renală, accident vascular cerebral prin embolizarea de plăci, infarct miocardic.


”În anumite situații, ca în cazul unui infarct miocardic acut, coronarografia trebuie efectuată în regim de urgență în primele minute de la producerea infarctului. În aceste condiții nu trebuie temportizată această intervenție. De asemenea, există mai multe riscuri asociate infarctului miocardic acut și caracterului instabil al leziunilor (îngustărilor) coronariene” spune dr. Alexandra Cocoi.

La Spitalul ARES Cluj Napoca, pacienții asigurați pot beneficia de angiografie coronariană fără niciun cost, în baza biletului de trimitere către cardiologie, de la medicul de familie.
Procedurile sunt decontate de CAS Cluj, în limita unui plafon lunar. Explorările sunt efectuate în cadrul secției de angiografie a Spitalului ARES Cluj-Napoca, din strada Republicii nr. 8, în regim de spitalizare de zi.
Articol sponsorizat  de Spitalul de cardiologie ARES.

CITEȘTE ȘI:

Screening pentru depistarea fibromului uterin la Spitalul ARES Cluj. Pacientele au reducere 50% la consultația ginecologică

ARES Cardiomed deschide o nouă clinică în Cluj - Napoca. Servicii în contract cu Casa de Asigurări, de la jumătatea lunii aprilie

abonare newsletter