Sănătate

Endoscopia digestivă superioară – de la mit la realitate (P)

Un studiu ce a inclus 13 ţări, efectuat în urmă cu câţiva ani, a decelat o prezenţă a simptomelor digestive superioare la peste o treime din populaţia intervievată (37% dintr-un grup de 23.110 persoane).

Simptomele incluse au fost:

  • disfagia (senzaţia de “nod la înghiţire”), 
  • pirozisul (senzaţia de “arsură în piept, în spatele sternului” ), 
  • regurgitaţie (întoarcerea alimentelor din stomac până în esofagul superior/în gură, cu gust acid/acru), 
  • dureri de stomac (senzaţia de arsură/durere în etajul abdominal superior, în zona stomacului).

Cu toţii am avut măcar un simptom de acest fel care ne-a îndrumat către medicul specialist iar în urma consultaţiei s-a ajuns la recomandarea “ Ar trebui făcută o gastroscopie” însă nu prea am avut curaj să urmăm acest sfat. De ce? Din cauza fricii. Frica de necunoscut sau frica apărută după diverse poveşti auzite de la cei din jur.


În acest articol vom prezenta în ce constă o endoscopie digestivă superioară pentru a elucida misterul şi a îndepărta frica de necunoscut.

Ce este o endoscopie digestivă superioară?


Endoscopia digestivă superioară cunoscută fie ca “Endosocopie digestivă” sau “Gastroscopie” reprezintă o procedură prin care se introduce pe gură, la nivelul tractului digestiv superior, un tub de 8mm grosime, conectat la o cameră video, ce permite vizualizarea mucoasei de la nivelul esofagului, stomacului şi primei porţiuni a intestinului subţire (duodenul).

Ce se întâmplă înainte de procedură?


Înainte de procedură, pacientul trebuie să nu fi mâncat nimic de minim 12 ore şi să nu fi băut lichide cu minim 4-6 ore înainte. Pentru pacienţii care iau medicamente pentru boli cronice, se recomandă luarea medicamentelor dimineaţa, la prima oră, cu o gură mică de apă.

Ce se întâmplă în timpul procedurii?


Întreaga procedură durează între 5 şi 10 minute (în funcţie, de sigur, şi de ceea ce este depistat în timpul endoscopiei cât şi de capacitatea de cooperare a pacientului). 

În timpul investigaţiei pacientul stă culcat pe partea stângă. Între dinţi se va pune o piesa de plastic prin care se va introduce ulterior endoscopul şi care va împiedica muşcarea instrumentului. Endoscopul insuflă aer pentru vizualizarea bună a mucoasei tractului digestiv superior, motiv pentru care se poate simţi senzaţia de balonare în timpul sau după examinare. De asemenea, este posibil să existe usturimi în gât datorită trecerii (pasajului) endoscopului. Aceste fenomene vor dispărea în câteva ore după finalizarea explorării. 


Sfaturi pentru pacienţi

De menţionat este că procedura provoacă greaţă însă, pacientul fiind nemâncat şi fără să fi băut lichide cu minim 4-6 ore înainte de procedură, nu va exista decât senzaţia de greaţă, fără vărsătură.

Pentru uşurarea disconfortului din timpul procedurii şi o mai bună cooperare a pacientului, se poate administra anestezic local - Xilina, sub formă de spray, la nivelul orofaringelui (“în gât”). Pentru pacient este, de asemenea, importantă reglarea respiraţiei - inspir adânc, urmat de expir adânc şi repetare, pacientul concentrându-se pe respiraţie, pentru a ameliora senzaţia de greaţă şi o mai bună cooperare.

Riscurile asociate procedurii diagnostice sunt minime, existând uneori posibilitatea de sângerare minimă la prelevarea de biopsii sau de la micro-laceraţii (fisuri mici în mucoasă) apărute la nivelul mucoasei esofagiene, la nivelul cardiei, la pacienţii cu efort de vărsătură puternic şi care nu respectă recomandările medicului în timpul explorării.

Endoscopia digestivă superioară permite formularea diagnosticului (prin inspecţia mucoasei tractului digestiv superior, caracterizarea anumitor leziuni şi prelevarea de biopsii în vederea unei mai bune caracterizări a acestora) şi ajută la orientarea tratamentului.

La Promedical Center dispunem de aparatura necesară efectuării endoscopiei digestive superioare, explorare decontată de Casa de Asigurări de Sănătate, cu bilet de trimitere de la medicul de familie!

Dr. Roxana Fulgeanu, medic specialist gastroenterolog, Promedical Center Cluj Napoca

CITEȘTE ȘI:

Histerosalpingografia (P)

abonare newsletter