Sănătate

Histerosalpingografia (P)

Histerosalpingografia (HSG) este o procedură imagistică de examinare a cavității uterine, trompelor uterine prin instilarea unei cantități mici de substanță de contrast prin canalul cervical și efectuarea imaginilor seriate care evidențiază conturul acestora.

Scop –când este recomandat?

Procedura de HSG este indicat în cazul cuplurilor care se confruntă cu infertilitate, dacă la pacienta există suspiciunea de malformații uterine, sau dacă pacienta s-a confruntat cu pierderi repetate de sarcină în antecedente. În cazurile sus menționate întrebarea cu care se confruntă pacienta este, dacă poate să rămână însărcinată. Primul pas spre răspuns este, de a se vizualiza aparatul genital feminin în detaliu, la care ne poate oferi un răspuns histerosalpingografia.
La paciente care au suferit operații din cauza sarcinii extrauterine sau intervenții chirurgicale, fie de endometrioză sau de reconstrucții tubare, este indicat post-operator la 3-6 luni efectuarea unui histerosalpingografii pentru a confirma/controla permeabilitatea trompelor uterine și o evaluare a acestora, implicit șansei de a rămâne însărcinată pe viitor.


Contraindicații

• În cazul pacientelor însărcinate
• În cazul infecțiilor pelvine active
• În cazul sângerării abundente în momentul examinării


Cum se desfășoară histerosalpingografia?

 Intervalul optim pentru realizarea histerosalpingografiei este între ziua a 6-a și ziua a 12-a a ciclului menstrual (ziua 1 este prima zi cu sângerare), moment în care mucoasa uterină este subțire și totodată riscul pentru prezența unei sarcini este redus sau oricând, dacă pacienta se află sub protecția anticoncepționalelor. Pacientele nu necesită internare în prealabil și nici ulterior procedurii. În momentul programării se va recomanda pacientei să-și administreze înaintea procedurii un medicament împotriva durerii și să aducă o cămașă de noapte.
În ziua procedurii pacienta este informată de către medicul ginecolog asupra cursului procedurii, riscurile și beneficiile procedurii, completează chestionarul și semnează consimțământul informat. Medicul efectuează un control ginecologic de rutină: examen cu valve și tușeu vaginal, urmat de ecografie trans-abdominală/vaginală în vederea orientării anatomice, și după aceasta va introduce cateterul de HSG prin canalul cervical, prin care se administrează o soluție de contrast  și se efectuează imaginii Rx seriate sub supravegherea medicului radiolog și a medicului ginecolog. Durata procedurii este scurtă, 20 -40 de minute. Pacienta este monitorizată 10-30 minute, după care dacă se simte bine, i se înmânează rezultatul procedurii și o rețetă cu antibiotic și acompaniată de aparținător poate părăsii spitalul.


Este dureros histerosalpingografia?

Procedura de HSG nu este o procedura dureroasă în sine, de aceea nu necesită anestezie (adormirea pacientei). Poate fii incomod în unele cazuri, dar în aceste cazuri, sau dacă pragul de durere a pacientei este mic, se pot administra medicamente antalgice (pentru a combate durerea), antiinflamatoare (pentru a combate inflamația, care cauzează durere), sau spasmolitice (pentru relaxarea mușchilor) la cererea/dorința pacientei intravenos înainte sau pe parcursul procedurii pentru un rezultat facil.


  • Procedura se efectuează în cadrul departamentului de radiologie a centrului Promedical Cluj-Napoca și se face de către domnul dr. Lészai Lehel, medic specialist obstetrică-ginecologie.
    dr. Lészai Lehel, medic specialist obstetrică-ginecologie.

abonare newsletter