Sănătate

Defibrilatoare, montate în zone intens circulate din Cluj: „Șanse duble de supraviețuire pentru cei resuscitați cu acest aparat” VIDEO

În Cluj-Napoca au fost amplasate defibrilatoare cu acces public în mai multe zone intens circulate. Oamenii resuscitați cu acest aparat au șanse duble de supraviețuire, iar acum și clujenii le pot folosi când văd o urgență pe stradă.

Demonstrație în direct de la angajații SMURD pentru a-i instrui pe oameni să folosească defibrilatoarele / Foto: captură ecran Facebook - Emil Boc Demonstrație în direct de la angajații SMURD pentru a-i instrui pe oameni să folosească defibrilatoarele / Foto: captură ecran Facebook - Emil Boc

 

 


Primăria municipiului Cluj-Napoca, în colaborare cu Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Cluj, a instalat 5 defibrilatoare cu acces public în zone intens circulate din oraș:

 


  • Baza sportivă „La Terenuri”, 
  • Baza sportivă Gheorgheni, 
  • BT Arena, 
  • Cinematograful Dacia și 
  • Cinematograful Mărăști.

Medicii SMURD au realizat marți, 27 septembrie, o demonstrație în direct pentru a-i instrui pe angajații primăriei cum trebuie să folosească aceste aparate.

De asemenea, defibrilatoarele oferă instrucțiuni vocale pentru cei fără cunoștințe medicale.


Până ajunge salvarea, trecătorii pot să ajute la salvarea de vieți

Evenimentul de inaugurare a acestor defibrilatoare a avut loc pe platoul BT Arena, iar unul dintre aceste aparate a fost prezentat de primarul Emil Boc și angajații ISU Cluj.

„Ne aflăm pe platoul de la Sala Polivalentă din Cluj-Napoca, unde un proiect de bugetare participativă, de astăzi, se implementează, prin aportul Primăriei financiar și aportul ISU profesional, un proiect care vizează instalarea de defibrilatoare în oraș. Sunt cinci care sunt montate în oraș. (...) Așa arată un defibrilator, așa cum arată peste tot într-un oraș european - ca o formă de respect pentru viață. Iar până ajung echipajele ISU, oamenii pot să ajute la salvarea de vieți, în acele momente critice, cu acest defibrilator pentru bolile cardiace, cel puțin. Până la urmă, ce facem aici, salvăm vieți!”, a spus Emil Boc.


Medicii au făcut și o demonstrație practică, ce a fost transmisă LIVE pe Facebook, ca oamenii care văd o situație care necesită folosirea unui defibrilator să știe ce să facă.

În total există șapte defibrilatoare în Cluj-Napoca. Celelalte două se află la Gară și lângă lacul Chios, în parcul mare, și mai urmează să fie amplasate două în Piața Unirii și Mihai Viteazu în viitorul apropiat.


Șanse duble de supraviețuire dacă folosești un defibrilator

Unul dintre angajații SMURD prezenți la eveniment a vorbit despre beneficiile unui defibrilator.

El a precizat că dacă folosim un defibrilator într-o situație de urgență, când o persoană intră în stop cardio-respirator, putem să oferim victimei o șansă dublă de supraviețuire, decât dacă nu am folosi acest aparat:

„Acest aparat este foarte ușor de folosit. Este destinat persoanelor care nu au pregătire medicală și face diferența între viață și moarte. O persoană care este resuscitată folosind defibrilatorul are șansă dublă de supraviețuire față de o persoană care este resuscitată fără defibrilator. De aceea ne-am gândit să implementăm acest proiect, ca în orice oraș civilizat din afara țării. Acest aparat este destinat oricărui trecător pe stradă care vede o persoană căzută pe jos și care nu reacționată. Cu acest aparat poate porni inima care este oprită. Acest aparat te ajută, îți spune ce să faci și dublează șansa persoanei care intră în stop cardio-respirator”, a spus Mihai, de la SMURD Cluj.

CITEȘTE ȘI:

Cele mai votate proiecte în cadrul bugetării participative: parcări pentru biciclete, parcuri în Bună Ziua și defibrilatoare

Primul defibrilator automat din Cluj-Napoca a fost montat în complexul de natație al UBB

abonare newsletter