Sănătate
Expunerea la dioxid de azot și alți poluanți atmosferici poate crește riscul de cancer la sân
Expunerea la anumiţi poluanţi atmosferici ar putea creşte riscul de cancer de sân, cel mai comun tip de cancer la femei.
Expunerea la dioxid de azot și alți poluanți atmosferici poate crește riscul de cancer la sân / Foto: depositphotos.com
Expunerea la anumiţi poluanţi atmosferici ar putea creşte riscul de cancer de sân, potrivit unui studiu efectuat pe câteva mii de femei din Franţa, aflat în concordanţă cu alte cercetări recente, informează AFP.
Studiul - cunoscut sub numele „Xenair” - confirmă, printre altele, un risc crescut de cancer de sân în cazul expunerii la dioxid de azot.
Cercetarea a fost realizată de membri ai Universităţii din Leicester (Marea Britanie), ai Centrului Leon Berard şi ai Şcolii Centrale din Lyon (sud-est), ai Institutului Gustave Roussy (regiunea pariziană), ai Institutului naţional pentru mediu industrial şi riscuri (Ineris, cu sediul la nord de Paris) şi ai centrului Bordeaux Population Health (sud-vest).
Poluarea crește riscul cancerului la sân
Cunoaştem factorii de risc genetici şi hormonali pentru cancerul de sân, cea mai frecventă formă de cancer la femei, dar şi pe cei legaţi de vârstă sau de stilul de viaţă (alcool, activitate fizică etc.), însă, în ultimii ani, mai multe studii au evidenţiat rolul anumitor poluanţi.
Autorii unei metanalize publicate în 2021 au indicat expunerea la dioxidul de azot, estimând că aproximativ 1.700 de cancere de sân în fiecare an în Franţa ar putea avea legătură cu acesta. Ei au constatat că rezultatele privind riscul reprezentat de particulele fine sunt mai puţin concludente.
Pe de altă parte, autorii studiului Xenair au explorat asocierea dintre riscul de cancer de sân şi expunerea cronică în doze mici la opt poluanţi atmosferici: poluanţi cu proprietăţi xenoestrogenice - dioxine, BaP, PCB, cadmiu - şi poluanţi la care expunerea este zilnică - particule fine (PM10 şi PM2,5), dioxid de azot (NO2), ozon (O3), potrivit unui comunicat.
Lucrarea lor s-a axat pe 5.222 de cazuri de cancer de sân (diagnosticate între 1990 şi 2011), dintr-o cohortă naţională urmărită timp de 22 de ani, comparativ cu acelaşi număr de cazuri neafectate. Pentru fiecare poluant, expunerile medii şi cumulative au fost estimate pentru fiecare femeie, luând în considerare, în special, locul în care aceasta locuia.
Rezultatele au indicat un risc crescut de cancer de sân legat de expunerea la dioxid de azot.
Aceste rezultate vor fi publicate în revista Environmental Pollution. De asemenea, s-a constatat un risc şi în cazul BaP şi PCB153, doi perturbatori endocrini.
Foto: depositphotos.com
CITEȘTE ȘI: