Sănătate

Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie” se extinde! 130 de bolnavi, pe lista de așteptare: „Când se eliberează un loc, următorul pacient e deja mort”

Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie” din Cluj-Napoca se extinde cu o clădire. În prezent, centrul are doar 40 de paturi, iar 130 de bolnavi de cancer se află pe listele de așteptare.

Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie” se extinde / Foto: Consiliul Județean Cluj Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie” se extinde / Foto: Consiliul Județean Cluj

 

 


130 de bolnavi de cancer, majoritatea tineri, se află pe listele de așteptare ale Centrului de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie”, care are o capacitate, în prezent, de maxim 40 de paturi.

 


Ținând cont de numărul mare de pacienți cu afecțiuni oncologice terminale aflați pe listele de așteptare, Consiliului Județean Cluj a inițiat un proiect de hotărâre privind transferul unui teren din proprietatea județului Cluj în proprietatea Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului pentru a răspunde acestei nevoi.

Foto: Consiliul Județean Cluj

Centrul de Îngrijiri Paliative se extinde

Astfel, Consiliul Județean Cluj susține extinderea suprafeței Centrului de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie” din Cluj-Napoca, unitate dedicată pacienților cu afecțiuni oncologice.  


„Numărul tot mai mare de bolnavi, unii dintre aceștia mult prea tineri pentru a face față singuri acestor încercări, impune creșterea capacității de găzduire a acestui centru, fapt pentru care am propus transferul unui teren alăturat pentru extindere. Asigurăm, astfel, șansa la un tratament adecvat acestor cazuri speciale”, a declarat 
Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.

Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie” din Cluj-Napoca a fost inaugurat în 9 noiembrie 2012, în ziua de prăznuire a Sfântului Nectarie, pe un teren pus la dispoziție de către Consiliul Județean Cluj încă din anul 2007. Această unitate cuprinde, la acest moment, un număr de 40 de paturi în regim de spitalizare continuă, farmacie cu circuit închis, un centru de zi, un paraclis și o sală de conferințe. 


Farmacia de la Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie” din Cluj-Napoca  / Foto: Consiliul Județean Cluj

De la momentul înființării au trecut pragul acestui așezământ peste 6.000 de pacienți din toate colțurile țării, mai bine de 130 de bolnavi cu afecțiuni oncologice așteptând, în prezent, un loc pentru a beneficia de ajutor specializat. Proiectul medico-social „Sfântul Nectarie” este unic în această parte a Transilvaniei, serviciile medicale oferite fiind completate de asistență religioasă și psihologică care îi include nu doar pe pacienți ci și pe aparținătorii acestora.

Când se eliberează un loc pe listă, bolnavul este deja mort

Preotul Bogdan Chiorean, director al Centrului de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie” din Cluj-Napoca, mărturisește că niciodată nu au locuri disponibile, iar de multe ori angajații sunt „luați la rost” privind modul în care prioritizează cazurile:


„Niciodată nu avem locuri disponibile la Centrul de Îngrijiri Paliative «Sfântul Nectarie». Fiecare externare la domiciliu, în altă unitate sanitară sau prin deces – sunt urmate imediat de o altă internare.  Unii ne-au cerut să le explicăm cum prioritizăm cazurile. Care-s criteriile, ce scale de durere folosim, dacă facem vreo anchetă socială... Durerea-i un simptom, iar simptomul este, prin definiție, subiectiv. Apoi, nu înseamnă că dacă un bolnav are familie este mai bine îngrijit decât unul care are doar prieteni. Echitatea alocării resurselor este o problemă bioetică și de management sanitar majoră. Singura soluție este să ai cât mai multe locuri disponibile pentru cei aflați în nevoie.  Acest spital a pornit cu 20 de locuri în 2013. Și-a mărit capacitatea la 30, apoi la 40 și, astăzi, suntem în procedură de autorizare a încă 8 paturi. Total – 48 de locuri – maximul pe care îl poate suporta clădirea pentru ca circuitele să fie funcționale”, a spus Bogdan Chiorean.

De asemenea, preotul spune că de multe ori când se eliberează un loc pe lista de așteptare, bolnavul care ar urma să fie internat este deja mort:

„Știați că, uneori, colegii sună familiile pentru că a ajuns lista de așteptare la bolnavul lor, iar ei tocmai se întorc de la înmormântare? Mă gândesc adesea că cine sună și primește un asemenea răspuns, merită o zi liberă. Sau două. Cunoscând în detaliu situația persoanelor care apelează la serviciile gratuite ale acestui spital aflat în subordonarea Arhiepiscopiei Clujului, echipa domnului Alin Tișe – Președinte al Consiliului Județean – a răspuns cu celeritate solicitării noastre de a transfera o bucată din terenul aflat în vecinătatea Centrului, în vederea construirii unei clădiri adicente, care – probabil – va fi în legătură cu cea existentă, putând astfel să ofere alinare pentru mult mai mulți bolnavi terminali. Dacă reușim să încropim încă 20 de locuri, deși pare puțin raportat la nevoie, asta înseamnă anual peste 200.000 de ultime zile de tihnă în plus.  De fapt, oricum, atunci când e vorba de om, cifrele nu mai au putere, pentru că toate se măsoară-n dragoste.”

Foto: Consiliul Județean Cluj

CITEȘTE ȘI:

Un centru de îngrijiri paliative va fi construit în Apahida pentru copiii cu cancer, sub patronajul Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Cljului

Medicul UMF Cluj Ruxandra Râjnoveanu, despre Medicina Paliativă: „Ajungi să fii ca familia pentru pacient. E important să știe că ești acolo”

abonare newsletter