Sănătate

Rafila susține că bacteriile nu intră în pereți și nu contează că avem spitale vechi: „Dacă faci o reabilitare corectă, e perfect!”

Ministrul Sănătății Alexandru Rafila susține că pentru a scăpa de bacterii trebuie reabilitate spitalele. Cât timp reabilitarea este făcută corect, faptul că spitalele se află în clădiri vechi nu ar conta, pentru că „bacteriile nu intră în pereți”.

Ministrul Sănătății Alexandru Rafila spune că reabilitarea spitalelor este posibilă și dacă acestea se află în clădiri vechi, pentru a scăpa de bacterii / Foto: Facebook - Alexandru Rafila Ministrul Sănătății Alexandru Rafila spune că reabilitarea spitalelor este posibilă și dacă acestea se află în clădiri vechi, pentru a scăpa de bacterii / Foto: Facebook - Alexandru Rafila

 

 


Ministrul Sănătăţii afirmă că reabilitarea spitalelor este posibilă şi dacă acestea se află în clădiri vechi, cu condiţia să fie făcută corect.

 


Alexandru Rafila susține că bacteriile nu intră în pereţi și că problemele se găsesc la instalaţiile sanitare, care de obicei adăpostesc aceste microorganisme, şi la faptul că spitalele din România nu au saloane cu un pat, unde riscul de infecţie scade.

„Eu sunt microbiolog, (...) chiar vorbesc în cunoştinţă de cauză. Am auzit tot felul de chestiuni că bacteriile intră până la cinci centimetri adâncime în perete, că altele intră până la zece centimetri adâncime, tot felul de chestiuni de genul ăsta care nu au legătură cu realitatea. Bacteriile nu intră în pereţi. Dacă faci o reabilitare corectă, inclusiv cu înlăturarea, să spunem, unui strat de zidărie sau de tencuială şi se pun materiale care sunt continue şi care de cele mai multe ori au soluţii (...) bactericide, e perfect. Nu contează că e clădire veche”, a declarat Rafila, sâmbătă, la Digi 24.


România nu are saloane cu un pat

El a precizat că România nu are saloane cu un pat, iar acestea scad foarte mult riscul unei infecţii.

„Ceea ce ne provoacă nouă însă probleme nu este legat numai de vechimea clădirii. Problema pericolului este în zona instalaţiilor sanitare, care au două carenţe. Sunt foarte vechi şi instalaţiile sanitare sunt locul în care se găzduiesc şi se distrug foarte greu bacteriile pentru că sunt foarte greu de abordat din punct de vedere al unei substanţe dezinfectante, de exemplu. Şi acolo chiar trebuie schimbate instalaţiile sanitare, trebuie schimbate în totalitate. Asta este o problemă. Cea de-a doua problemă este faptul că noi nu avem saloane cu un pat. Una dintre statisticile pe care le publică Centrul European de Control al Bolilor se referă la saloanele cu un pat sau saloane cu un pat în secţiile de terapie intensivă. Aceste saloane, care permit îngrijirea individuală, scad foarte mult riscul de infecţii”, a adăugat ministrul.


Alexandru Rafila a punctat că infecţiile în spitale nu vor dispărea, dar nu neapărat procentul e important.

„Sunt două lucruri importante, unde este localizată infecţia şi cine produce infecţia. Una e să ai, să spunem, o infecţie de plagă după operaţie, care se vindecă în câteva zile, şi altceva e să ai o infecţie invazivă - o septicemie sau o pneumonie asociată asistenţei ventilatorii care omoară pacientul pentru că e produsă de bacterii faţă de care nu avem arsenal terapeutic”, a explicat Rafila.

CITEȘTE ȘI:

Alexandru Rafila anunță finalizarea raportului privind infecțiile nosocomiale la spitalele din Cluj și Mureș: „Avem cea mai proastă situație privind bacteriile multirezistente...”

O clujeancă învinovățește Gine 1 pentru o infecție cu o bacterie puternică. „A fost ca un FILM DE GROAZĂ!”

abonare newsletter