Sănătate
E sarea iodată toxică? Medic: „Nu putem renunța la ea. Avem zone în care gușa endemică încă există”
În ultima vreme, în Parlament s-a discutat despre eliminarea iodului din sarea alimentară pentru că acesta ar face-o toxică. Un medic explică, însă, că nu putem să renunțăm la sarea iodată încă din diverse motive care țin de sănătatea noastră.
Sarea iodată trebuie încă menținută în alimentație, dar nu în cantități foarte mari / Foto: pixabay.com
Medicul primar Răzvan Socolov, de la Maternitatea „Elena Doamna” dn Iași, spune că menținerea în alimentație a sării iodate aduce mai multe beneficii decât riscuri în prezent, potrivit ziaruldeiasi.ro.
Această reacție vine în contextul în care AUR a depus la Senat un proiect de lege pentru interzicerea de comercializare a sării iodate, pentru că aceasta ar fi „toxică”.
Medicul spune că, mai degrabă, ar trebui pus în discuție reducerea consumului de sare în general, care este mult prea mare.
„Este bine că punem în discuţie importanţa iodului în alimentaţie. Ar fi util şi dacă s-ar face o campanie contra utilizării excesive a sării, ceea ce din păcate se întâmplă în preparate de tip fast-food, în conserve şi în alimente semi preparate. Sunt grupe de risc la care sarea iodată ar fi bine de menţinut, şi zone geografice în România în care guşa endemică încă există. Nu cred că există studii naţionale legate de toate elementele menţionate, şi sincer cred că în acest moment, pentru România, încă nu putem renunţa la sarea iodată”, a explicat medicul.
Totodată, sarea iodată a fost introdusă în alimentație pentru a combate insuficiența tiroidiană prin deficitul de iod, iar specialistul explică faptul că nu iodul din sare ne aduce probleme de sănătate, ci consumul mare de sare.
CITEȘTE ȘI: